eur:
401.9
usd:
370.73
bux:
74186.61
2024. október 21. hétfő Orsolya

Ötöt lőttek az angolok

Az angol válogatott aratta a szombati európai vb-selejtezőkön a legfölényesebb győzelmet. A legsimábban talán a spanyolok nyertek, a legnagyobb meglepetés ellenben az osztrákok döntetlenje. A legnagyobb érdeklődéssel várt rangadót a németek nyerték. A legnagyobb tett a franciák kiegyenlítése a románok ellen.

A magyar csoport másik két mérkőzésén tulajdonképpen papírforma-eredmény született. A dánok Larsen két, valamint a liverpooli Agger egy góljával simán legyűrték a máltaiakat. A tartalékos svédek és a portugálok mérkőzése nem hozott gólt, továbbra sem tört meg Zlatan Ibrahimovic "stockholmi átka", megint nem tudott a kapuba találni. A portugálok a végén nyerhettek volna, de a Zenit középpályásának, Dannynek a labdáját Quaresma mellé lótte.

1. csoport: Magyarország-Albánia 2-0, Svédország-Portugália 0-0, Dánia-Málta 3-0
A csoport állása: 1. Dánia 7 pont, 2. Svédország 5, 3. Portugália 4, 4. Magyarország 4, 5. Albánia 4, 6. Málta 0


A második csoportban Ottmar Hitzfeldet megmentette két csatára. Alexander Frei és Blaise Nkufo is lőtt egy-egy gólt. A görögök szinte megtáltosodtak a selejtezőkre, igaz, ezúttal nem volt nehéz dolguk. A régi motorosok vitték a prímet, Hariszteasz két gólt is szerzett, Kacuranisz is hozzá tett egyet. Luxemburg csodája nem tartott további a legutóbbi svájci 90 percnél: Benajun, Goian és Toama lőtték a győztes vendégek góljait.

2. csoport: Svájc-Lettország 2-1, Görögország-Moldova 3-0, Luxemburg-Izrael 1-3
A csoport állása: 1. Görögország 9, 2. Izrael 7, 3. Svájc 4, 4. Lettország 3, 5. Luxemburg 3, 6. Moldova 0


Kezdenek bajban lenni a csehek: még mindig nyeretlenek. A lengyel csapat Brozek és az Eb-t sérülése miatt kihagyó Blaszczykowski góljával nyert, Fenin már túl későn szépített, az utolsó öt percben egyenlíteni már nem sikerült. A szlovénok ellenben kihasználták az utolsó öt percet: akkor lőtték mindkét góljukat az északíreknek. A szlovákok a vártnál kisebb különbséggel, de biztosan nyertek.

3. csoport: Lengyelország-Csehország 2-1, San Marino-Szlovákia 1-3, Szlovénia-Észak-Írország 2-0
A csoport állása: 1. Lengyelország 7, 2. Szlovénia 7, 3. Szlovákia 6, 4. Csehország 1, 5. Észak-Írország 1, 6. San Marino 0
.

A negyedik csoportban a német válogatott Lukas Podolski góljával hamar vezetést szerzett, majd Michael Ballack - akitől leginkább tartottak az oroszok - növelte az előnyt. A második félidőben Andrej Arsavin megint megmutatta, hogy Európa legjobb játékosai közé tartozik, de csak szépíteni tudott. Mellette egyébként a németek újonc kapusa, René Adler volt a mezőny legjobbja. A finnek Forssell tizenegyesével arattak "szűk" győzelmet. A walesieknek még egy büntető elrontása is belefért.

4. csoport: Németország-Oroszország 2-1, Finnország-Azerbajdzsán 1-0, Wales-Liechtenstein 2-0
A csoport állása: 1. Németország 7, 2. Wales 6, 3. Finnország 4, 4. Oroszország 3, 5. Azerbajdzsán 1, 6. Liechtenstein 1.


A bosnyákok meglepték Isztambulban a törököket, Dzeko góljával vezettek. A második játékrészben azonban az Eb-elődöntős fordított, két fiatal játékosa, Arfa Turan és a francia-török Mevlut Erdinc révén. Wesley Sonck a harmadik 2010-es vb-selejtezőjén is folytatta a sorozatát, megint a kapuba talált. A spanyoloknak nem okozott gondot gyenge észt csapat. A sorozatban 26. mérkőzésén is veretlen Európa-bajnok góljait David Villa mellett két védő, Juanito és Puyol szerezte.

5. csoport: Észtország-Spanyolország 0-3, Belgium-Örményország 2-0, Törökország-Bosznia-Hercegovina 2-1
A csoport állása: 1. Spanyolország 9, 2. Törökország 7, 3. Belgium 7, 4. Bosznia-Hercegovina 3, 5. Örményország 0, 6. Észtország 0.


Az angol válogatott a 75. percben még csak 2-1-re vezetett a kazahok ellen, de aztán, elsősorban Wayne Roney érdeméből, fölényes győzelmet aratott. Theo Walcott, Rio Ferdinand, Frank Lampard és Rooney voltak a csapat legjobbjai. A horvátok értékes pontokat veszítettek Harkivban.

6. csoport: Anglia-Kazahsztán 5-1, Ukrajna-Horvátország 0-0
A csoport állása: 1. Anglia 6, 2. Ukrajna 6, 3. Fehéroroszország 3, 4. Horvátország 3, 5. Kazahsztán 3, 6. Andorra 0
.

Ausztria mintha el lenne átkozva a feröeriek elleni selejtezőkön. 1990-ben kikapott Eb-selejtezőn a mimiállam válogatottjától, s most is hátrányba került. Igaz, most legalább az előrehúzódott védő, Stranzl ki tudott egyenlíteni. A szerbek a tíz évvel ezelőtti jugoszláv válogatottat idézte játékával, egy sima hármassal küldte haza a szeptember elején Kolozsváron a románokat legyőző litvánokat. A román csapat kiválóan kezdett a franciák ellen, Florin Petre, majd Dorin Goian góljával már a 17. percben 2-0-ra vezetett. A franciák azonban ki tudtak egyenlíteni a visszatért Ribéry és az új felfedezett, a Milantól a Bordeaux-ba igazolt Gourcuff góljával.

7. csoport: Feröer-szigetek-Ausztria 1-1, Szerbia-Litvánia 3-0, Románia-Franciaország 2-2
A csoport állása: 1. Litvánia 6, 2. Szerbia 6, 3. Ausztria 4, 4. Franciaország 4, 5. Románia 4, 6. Feröer-szigetek 1.


Egy igazi győztese volt a szófiai találkozónak: Marcello Lippi. Az olaszok kapitánya immár 29 mérkőzésen veretlen sorozatban a csapatával, s ha szerdán nem kap ki Montenegrótól Leccében - miért kapna? -, beállítja a kétszeres világbajnok Vittorio Pozzo rekordját. Lippi egyébként dicsérte újoncait, Rossit és Pepét, s nem bánkódott túlságosan az eredmény miatt. Szó, ami szó: nagyon sok gondja volt az olaszoknak a meccs előtt, ezért a döntetlen nem rossz eredmény.

8. csoport: Grúzia-Ciprus 1-1, Bulgária-Olaszország 0-0
A csoport állása: 1. Olaszország 7, 2. Írország 4, 3. Montenegró 2, 4. Bulgária 2, 5. Ciprus 1, 6. Grúzia 1.


A tartalékos hollandok kiszenvedték a győzelmet Izland ellen, góljaikat Mathijsen és Huntelaar szerezték. A skótok és a norvégok meglehetősen unalmas mérkőzésen végeztek 0-0-ra egymással.

9. csoport: Skócia-Norvégia 0-0, Hollandia-Izland 2-0
A csoport állása: 1. Hollandia 6, 2. Skócia 4, 3. Macedónia 3, 4. Norvégia 2, 5. Izland 1.


Címlapról ajánljuk
Győzelmi stratégiája okozhatja a vesztét a moldovai elnöknek

Győzelmi stratégiája okozhatja a vesztét a moldovai elnöknek

Moldovában elnökválasztást és az uniós csatlakozásról szóló konzultatív népszavazást tartottak a hétvégén. Előbbi a regnáló elnök első fordulós győzelmét hozta, ám hogy a második fordulót is megnyeri-e majd, az nyitott kérdés Pászkán Zsolt, a Külügyi Intézet külső munkatársa szerint.

Koji László: Magyarországon is sikere lehetne az úgynevezett osztott tulajdonú lakásoknak

Az építőipar jelentős részét helyzetbe hozza a kormány által bejelentett új gazdaságpolitikai akcióterv, és emellett várhatóan abban is sokat segít majd, hogy megoldja sok fiatal lakhatási gondját – mondta az InfoRádióban az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Beszámolt egy itthon teljesen új lakásvásárlási konstrukcióról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×