eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Cristiano Ronaldo Stockholmban

Nem csak Budapesten, hanem Európa számos más nagyvárosában rendeznek ma este világbajnoki selejtezőt. Az angolok a Wembleyben a kazahokat fogadják, a németek ellenfele Dortmundban az orosz válogatott lesz. Várhatóan, s a meteorológusok szerint 25 fok fogadja a franciákat Constancában, nyolc fokban edzettek este a spanyolok Tallinnban.

Az 1. csoportban a mi vigyázó szemünk nyilván elsősorban a Puskán-stadionra vetendő, de a legnagyobb nemzetközi érdeklődés a stockholmi találkozót kíséri. Miután a portugálok szeptember közepén (az 1999-es BL-döntőt idéző utolsó percekben) 3-2-re kikaptak a dánoktól, hirtelen nagyon fontossá vált nekik, hogy még a "tervezett" döntetlennél is jobb eredményt érjenek el a Rasundában.

Cristiano Ronaldo az Európa-bajnokság óta először játszik majd a válogatottban (másképpen: először lép pályára a korábbi Man United-pályaedző, Carlos Queiroz által dirigált válogatottban), s meghívta a kapitány a Chelsea legutóbbi mérkőzéseit sérülés miatt kihagyó Decót is. Ettől független utóbbi aligha játszik, miként hiányozni fog Ricardo Carvalho és Maniche is.

A svédek közül hiányzik majd Henrik Larsson, Olof Mellberg, Tobias Linderoth, Anders Svensson és Christian Wilhelmsson is, a hazaiak elsősorban abban bíznak, hogy megszakad Zlatan Ibrahimovic hosszú hónapok óta tartó hazai gólképtelensége.

1. csoport: Magyarország-Albánia (19.45), Svédország-Portugália (20.00), Dánia-Málta (20.00)
A csoport állása: 1. Albánia 4, 2. Dánia 4 pont, 3. Svédország 4, 4. Portugália 3, 5. Magyarország 1, 6. Málta 0


A második csoportban a görögök nyilvánvalóan esélyesek a moldovai csapat ellen, Luxemburg Izrael ellen kívánja bizonyítani, hogy a legutóbbi, a svájciak elleni idegenbeli győzelem egy új korszak kezdetét jelenti a hercegség futballjában. A legnagyobb érdeklődés a svájciak újabb hazai mérkőzését kíséri. Ottmar Hitzfeldet eddig megmentette a kudarcok után a múltja - de ha a csapata nem tudja a letteket sem megverni, bajba kerülhet.

2. csoport: Svájc-Lettország (17.45), Görögország-Moldova (20.30), Luxemburg-Izrael (20.15)
A csoport állása: 1. Görögország 6, 2. Izrael 4, 3. Lettország 3, 4. Luxemburg 3, 5. Svájc 1, 6. Moldova 0


Némi túlzással a legérdekesebb kérdés már a találkozók előtt eldőlt: játszhatnak a lengyelek. A FIFA ugyanis azzal fenyegette az ország belháborús viszonyokat megélő labdarúgó-szövetségét és állami sportvezetését, hogy ha nem jutnak megegyezésre, felfüggeszti a szövetség nemzetközi tagságát, s ezzel a válogatott játékjogát. A csoport rangadóján a csehek alapcsapatának három középpályása is hiányozni fog: Jan Polak, Tomas Rosicky és Marek Matejovsky.

3. csoport: Lengyelország-Csehország (20.30), San Marino-Szlovákia (20.30), Szlovénia-Észak-Írország (20.45)
A csoport állása: 1. Németország 4, 2. Oroszország 3, 3. Wales 3, 4. Finnország 1, 5. Azerbajdzsán 1, 6. Liechtenstein 1.
Az egész játéknap egyik legérdekesebb találkozójának ígérkezik a sérülésektől sújtott két csapat dortmundi mérkőzése. A legutóbbi Európa-bajnok ezüst- és (egyik) bronzérmese találkozik. Michael Ballack, Torsten Frings, Arne Friedrich és Jermaine Jones visszatért a német keretbe, ugyanakkor az első számú kapus, Robert Enke sérült, így René Adler személyében újonc védi majd a kaput.

Az oroszoktól hiányzik majd Roman Pavljucsenko, Gyenyisz Kologyin és Dmitrij Torbinszkij. A két válogatott (beszámítva az NSZK és a Szovjetunió mérkőzéseit is,) rendszerint gólgazdag mérkőzéseket játszik egymással. A korábbi 17 találkozó gólátlaga 3,47 mérkőzésenként!

4. csoport: Németország-Oroszország (20.45), Finnország-Azerbajdzsán (18.00), Wales-Liechtenstein (18.30)
A csoport állása: 1. Németország 4, 2. Oroszország 3, 3. Wales 3, 4. Finnország 1, 5. Azerbajdzsán 1, 6. Liechtenstein 1.


A török és a bosnyák válogatott játékosai jó ismerősökként köszönthetik egymást, a két csapat a 208-as Európa-bajnokság előtt is azonos csoportban volt. Akkor egyébként Isztambulban, kevesebb, mint egy éve, a törökök 1-0-ra nyertek, már gyakorlatilag tét nélküli mérkőzésen.

Az Európa-bajnok, a világranglistát vezető spanyol válogatott a legutóbbi 25 mérkőzésén veretlen maradt, kevéssé valószínű, hogy a sorozat éppen az első két meccsét elveszítő észtek ellen szakadjon meg. Vicente Del Bosque minden sztárját beveti a sérült David Silva és Marcos Senna kivételével, az Iker Casillas, Sergio Ramos, Puyol, Juanito, Capdevila, Cazorla, Xabi Alonso, Xavi, Iniesta, Villa, Fernando Torres tizenegyet tervezi.

5. csoport: Észtország-Spanyolország (20.45), Belgium-Örményország (20.45), Törökország-Bosznia-Hercegovina (20.00)
A csoport állása: 1. Spanyolország 6, 2. Törökország 4, 3. Belgium 4, 4. Bosznia-Hercegovina 3, 5. Örményország 0, 6. Észtország 0.


John Terry nélkül kénytelenek játszani az angolok, ellenben Fabio Capello nagy kedvence, Theo Walcott a kezdő csapatban kap helyet. David Beckham kerettag, de csak csere lesz. Az angoloknak aligha okozhat gondot a kazahok legyőzése a Wembleyben.

A kazah szövetség az elmúlt hetekben menesztette a holland Arno Pijperst, s helyére Bernd Storckot kérte fel kapitánynak. A német edző 17 helyen (!) változtatta meg elődje keretét, az utánpótlás-válogatott játékosait fókuszba állítva. Storck egyébként eddig is Kazahsztánban dolgozott, az FC Almaty és - természetesen - az utánpótlás-válogatott edzőjeként.

A másik találkozó nyíltabb: Harkivban fogadják az ukránok a horvát válogatottat. Az ukrán sajtó kiemelte a mérkőzés előtt, hogy a horvátok legjobbjai nincsenek formában, sőt néhányukat, mint Luka Modricot, akit állítólag a Juventus megvenne januárban, folyamatosan csalódások érik a Tottenhamnél.

6. csoport: Anglia-Kazahsztán (18.15), Ukrajna-Horvátország (19.00)
A csoport állása: 1. Anglia 6, 2. Ukrajna 6, 3. Fehéroroszország 3, 4. Horvátország 3, 5. Kazahsztán 3, 6. Andorra 0.
1990 szeptemberében a feröeri válogatott a futballtörténelem egyik legnagyobb meglepetését okozta az osztrákok legyőzésével. Azóta most először játszik nyugati szomszédunk csapata a szigeten - s ha nem nyerne, most épen olyan meglepetés lenne, mint 18 éve.

Sokkal nyíltabb a belgrádi és a constantai találkozó kimenetele. A szenzációsan rajtoló litvánok a románoké után újabb skalpra vadásznak. A románok az Európa-bajnokságon döntetlent játszottak a franciákkal, de azóta nem megy jól Victor Piturca csapatának. Raymond Domenech néhány poszton fefrissítette az Eb-keretét, s Romániát kívánja megszerezni az Ausztriában hagyott pontjait.

Domenech a Mandanda - Sagna, Boumsong, Abidal, Evra - Toulalan, Vieira - Ribéry, Gourcuff, Malouda - Henry tizenegyet tervezi, amiből kiderül, Vieira és Ribéry visszatérnek. A románok tervezett tizenegyében szerepel a felépült Chivu és Mutu: Lobont - Ogararu, Tamas, Goian, Rat - Cocis, Muresan, Chivu - F. Petre, Mutu, Marica

7. csoport: Feröer-szigetek-Ausztria (17.00), Szerbia-Litvánia (20.15), Románia-Franciaország (20.40)
A csoport állása: 1. Litvánia 6, 2. Szerbia 3, 3. Ausztria 3, 4. Franciaország 3, 5. Románia 3, 6. Feröer-szigetek 0.


Az olasz válogatott tartalékos összeállításban fogadja a bolgárokat. A Squadra Azzurra tétmérkőzést 1968 óta nem veszített ellenfelével szemben. Most bár Gianluigi Buffon, Andrea Pirlo és Mauro Camoranesi sérült, a csapat nyerni készül. Függetlenül attól, hogy az új balhátvéd, a Liverpool játékosa, Andrea Dossena szerint Dimitar Berbatovtól érdemes tartani.

Lippi a tervei szerint Luca Tonit és Perrottát is a kispadra ülteti. A várható kezdő csapat: Amelia - Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Dossena - Gattuso, De Rossi, Montolivo, Pepe, - Gilardino, Di Natale. Mindössze négyen (Zambrotta, Cannavaro, Gattuso, De Rossi) maradtak azok közül, akik alapemberek voltak a világbajnoki címnyerésben.

8. csoport: Grúzia-Ciprus (18.30), Bulgária-Olaszország (20.15)
A csoport állása: 1. Olaszország 6, 2. Írország 4, 3. Montenegró 2, 4. Bulgária 1, 5. Ciprus 0, 6. Grúzia 0. (Bulgária és Ciprus egy mérkőzéssel kevesebbet játszott.)


Edwin van der Sar visszatér a holland válogatottba, miután Stekelenburg és Timmer is sérült. Az izlandiak ellen nem játszhat Van Persie, Heitinga és Robben sem, Sneijder egyelőre csak tartalék. Így aztán soha nem látott összeállításban kezd majd az Oranje, Marcelis személyében újoncot is avatva: Van der Sar - Marcelis, Ooijer, Mathijsen, Van Brockhorst - Van Bommel, De Jong - Kuyt, Van der Vaart, Babel - Huntelaar

9. csoport: Skócia-Norvégia (16.00), Hollandia-Izland (20.45)
A csoport állása: 1. Hollandia 3, 2. Macedónia és Skócia 3-3, 4. Norvégia 1, 5. Izland 1. (Hollandia és Norvégia egy mérkőzéssel kevesebbet játszott.)


Jövő szerdán újabb kört rendeznek, a magyar csapat akkor Máltán játszik.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×