eur:
389.41
usd:
363.39
bux:
68177.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Villa kést döfött a svédek hátába

A hosszabbításban szerzett góllal 2-1-re legyőzte a spanyol válogatott a svédeket a labdarúgó Európa-bajnokságon, ezzel szinte biztosan bejutott a legjobb nyolc közé. A svédek addig vigyáztak a döntetlenre, míg végül pont nélkül maradtak.

Az innsbrucki mérkőzésen a továbbjutás biztosítása volt a tét. A D csoport első játéknapján a spanyolok 4-1-re győzték le az oroszokat, míg a svédek a címvédő görögöket múlták felül 2-0-ra.

A két csapat azonos selejtezőcsoportban szerepelt, Stockholmban a svédek nyertek 2-0-ra, Madridban a spanyolok egy 3-0-ás győzelemmel vágtak vissza. A mérkőzés előtt a svédek veterán csatára, Henrik Larsson kijelentette: a csoport favoritja ellen lépnek pályára, ezért egyszerre kell alkalmazkodniuk ellenfelükhöz, és saját játékukat játszani.

Érdekesség, hogy a spanyol kapitány, Luis Aragones azt mondta: nem Larssontól vagy Ibrahimovic-tól, hanem a harmadik támadótól, Elmandertől tart a leginkább. Utóbbi egyébként gólt szerzett a stockholmi selejtezőn.

A spanyol kapitány ugyanazt a kezdő tizenegyet küldte pályára, mint az oroszok ellen, Lars Lagerbäcknek azonban két helyen is változtatni kellett, mivel két középpályása, Niclas Alexandersson és Christian Wilhelmsson is megsérült. Helyükre Stoor és Elmander került.

Egy ide, egy oda

Az első tíz percben mezőnyjáték folyt, kisebb helyzetekkel tarkítva. A spanyolok dél-amerikai stílusban játszottak, rengeteget passzoltak. A 15. percben megszerezték a vezetést: egy kisszöglet után Silvához került a labda, aki a bal oldalról középre ívelt, Fernando Torres estében, de bele tudott érni, így a labda a kapu jobb oldalába hullott.

Az első negyedórában a spanyolok nagy fölényben játszottak, kétszer annyit birtokolták a labdát, mint a svédek. A 24. percben Puyolt sérülés miatt le kellett cserélni. Ezután többet támadtak az északiak, és a 34. percben sikerült egyenlíteniük: Ibrahimovic levett egy hosszú előreívelést, és bár elsőre nem tudott kapura fordulni, jól fedezte a labdát, és lövése nyomán a labda bevánszorgott a hálóba.

A gól után szürkébb lett a játék, birkóztak a csapatok. Nem sokkal a lefújás előtt David Villát a 16-oson belül elsodorta Elmander, de a játékvezető nem ítélt büntetőt.

A negyedik

A második félidőben keménykedtek a felek, a fantázia mindkét csapat játékából hiányzott. Ezt elégelte meg a spanyol kapitány, ezért az 58. percben lecserélte mindkét szervező középpályását, Iniesta és Xavi helyére az oroszok ellen csereként remeklő Fabregas, valamint Cazorla érkezett.

A 62. percben hatalmas lehetőség adódott a svéd kapunál, de a három egymást követő lövés közül kettőt Isaksson védett, az utolsót pedig az egyik védő blokkolta. A tempó ezután alaposan visszaesett. A svédek megelégedtek a döntetlennel, a spanyolok dolgoztak a három pont megszerzéséért, de amikor a kapu elé kerültek, elpártolt tőlük a szerencse, vagy Isaksson védett.

Amikor már úgy tűnt, hogy a csapatok megosztoznak a pontokon, Capdevila hosszú indítása a svéd védelem hibája nyomán eljutott David Villához, aki állítgatás nélkül a kapus mellett a hálóba passzolt, negyedik gólját szerezve az Eb-n.

A mérkőzés jegyzőkönyve:

Svédország-Spanyolország 1-2

Svédország: Isaksson - Stoor, Mellberg, Hansson, Nilsson - Elmander (S. Larsson, 79.) Andersson, Svensson, Ljungberg - H. Larsson (Källström, 87.), Ibrahimovic (Rosenberg, a szünetben)

Spanyolország: Casillas - Sergio Ramos, Marchena, Puyol (Albiol, 24.), Capdevila - Iniesta (Cazorla, 58.), Senna, Xavi (Fabregas,58.), Silva - Villa, Torres

Gól: Ibrahimovic (34.), ill. Torres (15.), Villa (93.)

Sárga lap: Svensson (55.), ill. Marchena (53.)

A mérkőzés legjobbja az InfoRádió szerint: Marcos Senna

Marcos Senna 1980. július 7-én született Rio de Janeiróban. Brazil bajnokként és klubvilágbajnokként érkezett három és fél éve az akkor éppen felkapaszkodóban lévő Villarrealba.

Az évek alatt kulcsemberré vált, nem utolsósorban igazi brazilos technikája és kiváló lövései révén. Szinte minden kapu közeli szabadrúgás és - Riquelme kegyvesztettsége és távozása után - minden 11-es az övé a Villarrealban. Sennát 2010-ig köti szerződés klubjához.

Gyorsított eljárással kapta meg a honosítást, nem elsőként a Spanyolországba szerződött brazilok közül. Neki azonban nem a klubja EU-n kívüli kontingensének szűkössége miatt kellett csak az új állampolgárság, hanem mert válogatott akart lenni.

Az is lett: Luis Aragonés a lehető leggyorsabban, 2006. március 1-jén nemcsak beválogatta a keretbe, hanem pályára is küldte az elefántcsontpartiak elleni felkészülési találkozón.

A vb-n a három fontosabb mérkőzésen játszott, összesen 154 percet, a szaúdiak ellen nem szerepelt. A vb után kikerült a csapatból, a Villarreal ez idénybeli remeklései nyomán Aragonés csak az utolsó Eb-selejtezőn, az észak-írek ellen vette igénybe szolgálatait, majd idén az olaszok ellen újra pályára küldte.

Az Európa-bajnokságon Senna kulcsszerepet kapott, és eddig meg is hálálta a bizalmat: rendkívül hasznosan játszott, sokat futott, rengeteg labdát szerzett, és ezzel stabilitást adott a középpályának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×