eur:
388.5
usd:
360.93
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Magabiztos, portugál focisuli

Bár a házigazda svájciak és a csehek összecsapásával vette kezdetét az EB, az igazi focira a megnyitó után még 3 órát kellett várni. Az A csoport esti rangadója, a Portugália-Törökország összecsapás színvonala, irama azonban már a labdarúgás valamennyi szerelmesét kielégítette. A mérkőzést a papírformának megfelelően Luíz Felipe Scolari szép focit játszó csapata magabiztosan nyerte, egy nagyon jó török gárda ellen.

A világtörténelem hetedik portugál-török labdarúgó mérkőzését 30 ezer genfi néző előtt a várakozásoknak megfelelően a legutóbbi kontinensviadal ezüstérmese kezdte atívabban. Különösen a Scolari-csapat jobb oldala volt elemében: a Chelsea frissen igazolt bekkje, Bosingwa és az idei angol gólkirály Cristiano Ronaldo gyakran okozott zavart a kissé megilletődött törököknek.

Az első negyedóra végén feléledt Fatih Terim csapata: Tuncay került a földre a portugál 16-oson belül, de heves reklamációja semmit sem ért, büntetlen maradt az eset.

Nem sokkal később megszületett az EB első lesgólja. Egy portugál kis szöglet után Simao beadását a Real Madrid középső védője fejelte a török kapuba - az eset apró szépséghibája volt, hogy lesről. Ekkor még senki sem gondolta, hogy Pepe nem adja fel...

A félidő második felében a középpályák dominálták. A portugálok gyorsabbak és kreatívabbak, a törökök fizikailag erősebbek és nyugodtabbak voltak. Az izgalmasan lüktető mérkőzésen a csatárok szinte alig kerültek helyzetbe, a szépséget a középpályások hozták a játékba. Az egyik oldalon Deco, Moutinho, Cristiano Ronaldo "muzsikált", míg a másikon Emre, Aurelio és Kazim-Kazim játéka színesítette a meccset. A törökök lescsapdája kitűnően működött Simao Sabrosa többet volt lesen, mint Pippo Inzaghi, akiről pedig azt állítják, hogy "ott született".

Az első félidő legszebb jelenetére egészen a hajráig kellett várni. Ronaldo a tizenhatos baloldali sarkánál végzett el szabadrúgást, lövését a török kapus, Demirel óriási bravúrral tolta szögletre. Az ellentámadásból Hamit Altintop lőtt egy vastapsot érő izmosat.

A második félidőt két török helyzet és egy portugál kapufa vezette fel. Nuno Gomes először az 50. percben kapásból, spiccel lőtte ki a kapufát, majd a 65. percben fejjel megismételte ezt. A két gyönyörű mozdulat közt a Benfica üdvöskéjének "volt ideje" egy gólpasszra is. Az első óra végén Pepe indult el a félpályáról a 16-osnál kényszerítőzött Nuno Gomes-zel, a visszakapott labdát 10 méterről Emre Asik lábán "megpattintva" emelte a hálóba.

A törököket felélénkítette a gól, cserékkel igyekeztek aktívabbá tenni támadójátékukat. A legnagyobb helyzetüket azonban így is a portugál kapus bakija jelentette: a 74. percben Ricardo rosszul jött ki egy beívelt szabadrúgásra, Nihat azonban nem tudta befejelni a labdát a kapuba.

Az utolsó negyedórában a törökök mindent beleadtak, a portugálok pedig "taktikusan" húzták az időt. Aztán amikor már mindenki elkönyvelte a minimális arányú portugál győzelmet egy kontraakció végén Moutinho passzolt a csereként beállt Meireleshez, aki 6 méterről az üres kapuba helyezett.

A portugál válogatott magabiztos, jó játékkal nyert az erős török együttes ellen. Az első forduló két mérkőzése alapján úgy tűnik: a luzitánok kiemelkednek a csoportból, míg a másik továbbjutó helyért a török-cseh-svájci csapat nagy harcban lesz.

Jegyzőkönyv

Portugália: Ricardo - Bosingwa, Pepe, Carvalho, Ferreira - Petit, Moutinho - C. Ronaldo, Deco (Meira, 92.), Simao (Meireles, 83.), Nuno Gomes (Nani, 68.)

Törökország: Demirel - H. Altintop (Sentürk, 76.), Servet, Gökhan (E. Asik, 55.), Hakan Balta -
Kazim Kazim, Emre, Aurelio, Tuncay Sanli, Erdinc (Sabri, 46.) - Nihat

Gól: Pepe (61.), Meireles (93.)

Sárga lap: Kazim (4.), Gökhan (51.), Sabri (73.)

A meccs embere az InfoRádió szerint: Pepe

Pepe, teljes nevén Képler Laveran Lima Ferreira 1983. február 26.-án született a brazíliai Maceióban. Szülőhazájában a Corinthians Alagoano nevű együttesben szerepelt, majd 18 évesen a portugáliai Marítimo B csapatához igazolt. Nem is egészen egy teljes idény után felverekedte magát az első csapatba, és bemutatkozhatott a portugál élvonalban is.


Pepe, a honosított portugál

2004 nyarán, a Porto Bajnokok Ligája-győzelme, illetve az azt követő nagy kirajzás után került a Sárkányokhoz. Eleinte csak ritkán fért be a Portóba, pedig sokra tartották, három játékost és egymillió eurót adott érte a klub a Marítimónak. A holland Co Adriaanse érkezése jót tett neki, megvetette a lábát az első csapatban. A holland edző háromhátvédes védekezési rendszerében Pepe volt az egyetlen középső védő. A portugál élvonal legjobb játékosai közé nőtte ki magát.

Miután korábban nem szerepelt a brazil válogatottban, honfitársa, a portugál kapitány, Luiz Felipe Scolari mindent megtett azért, hogy a portugál szövetség támogassa a játékos honosítási kérelmét. Pepe végül 2007 augusztusában kapta meg a portugál útlevelet - ekkor már a Real Madrid játékosa volt, tavaly nyáron ugyanis, nem kevesebb, mint 30 millió euró ellenében, a királyi klubhoz szerződött.

Eleinte sokat kritizálták a teljesítménye miatt, de miután beilleszkedett, már csak túl gyakori sérülései tartották a pályán kívül. A Barcelona elleni decemberi rangadón a mezőny legjobbja volt, és később is kihagyhatatlan tagja volt a bajnoki címet szerző királyi gárdának.

A portugál válogatottba először tavaly augusztusban hívták be, de egy sérülés miatt ekkor még elmaradt a debütálás. Végül novemberben, a finnek ellen mutatkozott be a választott hazája együttesében. Honosításával Fernando Meira szorult ki a válogatottból. A törökök elleni Eb-meccs volt a negyedik válogatottsága és az első gólja.

Sikerek: spanyol bajnok (2008), portugál bajnok (2006, 2007), bajnoki második (2005), kupagyőztes (2006), portugál Szuperkupa-győztes (2006)

Érdekesség: a Marítimo is nagyon jól járt azzal, hogy a Porto méregdrágán adta el Pepét. A Real Madridtól kapott 30 millió euró egyötöde, azaz hatmillió euró a funchali klubot illette.

Klubjai:
2001-2004: Marítimo 63 mérkőzés/3 gól
2004-2007: FC Porto 64/6
2007-: Real Madrid 19/0

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×