eur:
388.92
usd:
361.95
bux:
67945.5
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Magyar aranygyűjtők léptek akcióba Pontevedrában

A spanyolországi Pontevedrában az ezerméteres előfutamokkal megkezdődött a 2007-es síkvízi kajak-kenu Európa-bajnokság. Angyal Zoltán szövetségi kapitány - annak ellenére, hogy a csúcsformát a világbajnokságra várja versenyzőitől - hat-nyolc aranyérem megszerzését reméli.

Bő egy évvel az olimpia előtt már minden versenyző Pekingre gondol. Természetesen a mostani kontinensbajnokság is állomás az oda vezető úton - ám itt nem lehet kvalifikációs helyeket szerezni.

Mégis fontos a presztízsen túl is a viadal, ahogy Angyal Zoltán szövetségi kapitány fogalmazta: "... Nálam jobban csak az érintett versenyzőket nyugtatná meg, ha legalább az olimpiai számokban sikerülne a dobogón végezniük, mert így bebiztosítanák a helyüket a vb-csapatban, egyszersmind megspórolnának maguknak egy hazai pótválogatót."

Elveszett lapátok

Nem alakult gondok nélkül a magyar csapat felkészülése. A Spanyolországba utazás közben elveszett Vereckei Ákos és Kucsera Gábor kajaklapátja, s megsérült az ezer méteren rajthoz álló, Metka, Mike, Sáfrán, Balázs négyes három tagjának is a lapátja.

A fentiek, ahogy szokták mondani, "egyéni", s remélhetően orvosolható problémák, mindenki sújt, hogy a pontevedrai pálya valójában szinte alkalmatlan a világversenyek megrendezésére.

Alkalmatlan a pálya

Az egyes hajókban evezőknek sem jó, de a párosoknak és a négyeseknek kifejezetten kellemetlen. Öröm az ürömben: a pálya gyenge mivolta minden esélyest egyformán sújt.

Angyal Zoltán hat-nyolc aranyérem megszerzésében reménykedik, ezek közül kettő-háromra olimpiai távokon számít. A kapitány a Kammerer, Kucsera kajakkettőst mindkét olimpiai távon aranyesélyesnek véli, ők egyébként az olimpiai, világ- és Európa-bajnokokkal teli magyar válogatott egyik - maradjunk a vizes világban - zászlóshajója.

Az olimpiai távokra fókuszálva: kajak egyesben a hosszabb távon a kellemes meglepetésre mindig képes Benkő Zoltán, a rövidebben a kétszeres olimpiai bajnok, ám világversenyeken az egyes hajóba tulajdonképpen visszatérő Vereckei Ákos indul. Erősnek, s így biztos éremesélyesnek tűnik a Gyökös, Kökény, Vereckei, Horváth összetételű ezres négyes is.

A kenus szakágban az Athénben három éve bronzérmes Vajda Attila evez majd mindkét olimpiai táv egyes hajójában, míg a kettes hajó az elnyűhetetlen Kolonics Györgyé és Kozmann Györgyé.

Legyőzhetetlen lányok


Az udvariasság szabályaival ellentétben a sor végére maradtak a hölgyek - de csak azért, mert az elmúlt években arattak a világversenyeken, szinte legyőzhetetlennek bizonyultak. A tavaszi szegedi versenyen kevésbé jól ment alattuk a hajó, de ebben nyilván szerepet játszottak a felszínre tört feszültségek is.

Ötszáz és ezer méteren is Kovács Katalin, az elmúlt évtized legeredményesebb női kajakosa indul, aki talán éppen Pontevedrában indítja meg hosszú harcát az egyetlen hiányzó titulusáért, az egyéni olimpiai bajnoki címért.

Kettesben Paksy Tímea és Benedek Dalma megy ötszázon, a fiatal Kozák Danusia és Szabó Gabriella alkotta duó pedig ezer méteren. A két pár közül a Paksy, Benedek kettős a tapasztaltabb és az esélyesebb is. Az olimpiai távú négyesben, azaz ötszáz méteren a Paksy, Kovács, Fazekas, Patyi négyes indul.

Janics Natasa, a tavasz nagy vesztese ezúttal olimpiai távon nem versenyez. A 2004-es athéni olimpián egyes, majd Kovács Katalinnal páros hajóban is aranyérmet nyert versenyzőnője egyetlen távon, a 200 egyesben száll csak hajóba.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×