eur:
389.22
usd:
362.61
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Magyarok hódítják a világ legnehezebb hegyét

A világ legnehezebben megmászható hegyének meghódítását kísérli meg tizenegy profi magyar hegymászó. A 8611 méteres K2 legyőzésére vállalkozó csapat technikai vezetője Erőss Zsolt, a Mount Everest első magyar megmászója.

Útban van a Karakorum-Himalája utolsó nagyobb lakott települése, Skardu felé a magyar K2 expedíció 11 fős csapata - olvasható a vállalkozás hivatalos honlapján.

Erőss Zsolt és társai vasárnap Ravalpindiben éjszakáztak és beszereztek egy, az előzőnél jobb áramfejlesztőt. Számításaik szerint szerdán érkeznek meg Skarduba.

Ha minden jól megy, július közepén a 8068 méteres Gasherbrum I-et, rá egy hónapra pedig a Föld második legmagasabb hegyét, a 8611 méteres K2-t is meghódítják - oxigénpalack használata és magashegyi teherhordók segítségének igénybevétele nélkül.

A csapat tagjai Erőss Zsolton kívül: Kollár Lajos, Mécs László, Ugyan Anita, Csollány Katalin, Vörös László, Csíkos József, Tarjányi István, Sterczer Hilda, Juhász Bálint és Csizmadia Péter.

A Mount Everestet első magyarként megmászó Erőss Zsolt korábban az InfoRádióban rámutatott, hogy a K2 ugyan nem e legmagasabb, de kétségkívül a legrettegettebb hegy a világon.

A K2 a Himalája egyik hegységében, a Karakorumban található az Indiához tartozó Kasmír, valamint a Kínához tartozó Tibet határán. A terület jelenleg pakisztáni ellenőrzés alatt áll.

A K2 név onnan származik, hogy 1856-ban T.G. Montgomerie a Karakorum-hegység felmérése során ezt a hegyet regisztrálta másodikként. A Godwin Austen elnevezést a hegyet elsőként feltérképező angol geológusról kapta.

A csúcs meghódítására az első kísérlet 1902-ben volt, ezt még számos sikertelen próbálkozás követte. Elsőként Achille Compagnoni és Lino Lacedelli olasz hegymászók mászták meg 1954-ben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×