eur:
395.38
usd:
365.61
bux:
73475.88
2024. július 31. szerda Oszkár

Visszavágnának az olaszok az Európa-bajnoki döntőért

Az olaszokat nem csak a tét és a bundabotrány miatti bizonyítási vágy, a revans is motiválhatja a franciák elleni világbajnoki döntőben: a hat évvel ezelőtti Európa-bajnoki döntőben drámai végjáték után szenvedtek vereséget.

2000-ben az olaszok még a 90. percben is vezettek, ezután azonban Sylvain Wiltord egyenlített, David Trezeguet aranygólja pedig a győzelmet jelentette a franciáknak.

Az akkor pályára lépők közül a két gólszerző mellett Fabian Barthez, Lilian Thuram, Patrick Vieira, Zinedine Zidane és Thierry Henry ezúttal is ott lehet a pályán, a másik oldalról Fabio Cannavaro, Francesco Totti, Alessandro del Piero és a sérült Alessandro Nesta maradt az akkori csapatból.

Wiltord és Trezeguet ezúttal valószínűleg csak csereként léphetnek pályára.

A közelmúlt statisztikája most is Zidane-ék sikerét ígéri, hiszen Olaszország az 1978-as vébé óta nem tudta legyőzni a franciákat.

Marcello Lippi vezetésével az olasz válogatott azonban még nem kapott ki, 24 mérkőzés óta őrzi veretlenségét, ezen a vébén mindössze egy gólt kapott, igaz, a franciák is csak kettőt.

Töretlen optimizmus mindkét oldalon

Az olaszok szakvezetője úgy véli, hogy a franciák a gyenge rajt után ismét megtalálták régi formájukat, ezért nagy csatára számít.

A játékosaim rendkívül motiváltak, mentálisan és fizikálisan is felkészültek, a fantasztikus csapatszellem pedig döntő lehet kiélezett helyzetekben - tette hozzá Marcello Lippi.

A németek elleni elődöntőben a második gólt szerző Alessandro del Piero szerint a legjobbak játszanak a legjobbak ellen, és talán Franciaország az esélyesebb.

Az olasz csapatban a torna legjobb játékosa címre is jelölt Fabio Cannavaro a századik válogatott mérkőzésére készül; az alapesetben a belső védelemben mellette szereplő Alessandro Nesta viszont a döntőben sem léphet pályára sérülése miatt.

A francia szövetségi kapitány csak a két sárga lapja miatt eltiltott Louis Sahát kénytelen nélkülözni a döntőben, ő azonban csak perceket kapott ezen a vébén.

Az a fontos, hogy most ne álljunk le, ne elégedjünk meg azzal, hogy bejutottunk döntőbe. Mindent ki kell adnunk magunkból, hogy utólag ne legyenek rossz érzéseink - nyilatkozta Raymond Domenech.

A franciák eddigi talán legjobbja, Patrick Vieira ezt azzal egészítette ki, hogy az olaszok nagyon magabiztosak, de az a csapat, amely kiverte Spanyolországot, Brazíliát és Portugáliát, szintén büszke lehet magára, és hihet a végső sikerben.

Olaszország eddig három, Franciaország pedig egy világbajnoki címmel büszkélkedhet.

Az eddigi döntők

Sokak szerint nem várható túl sok izgalom a vasárnapi fináléban, mivel a világbajnokság két legjobban védekező csapata lép pályára.

Ezzel a véleménnyel szemben egyelőre legfeljebb a statisztika állítható szembe: az eddigi 17 világbajnoki döntőben összesen 67 gól született, ami mérkőzésenként 3,94-es átlagnak felel meg.

Az első félidőben 27, míg a szünet után 35 alkalommal vették be az ellenfelek kapuját a játékosok. Hosszabbításra négyszer került sor, ezek során öt gól született.

Gól nélkül egyedül az 1994-es Brazília-Olaszország döntő ért véget. Ekkor a tizenegyesekkel az olaszok veszítettek, akárcsak az 1990-es vébé elődöntőjében, és az 1998-as torna negyeddöntőjében, így valószínűtlen, hogy ők bíznának a büntetésben.

A legtöbb találat, összesen hét, az 1958-as stockholmi brazil-svéd összecsapáson esett, amikor a brazilok 5-2-re győztek.

Várható összeállítások

Olaszország: Gianluigi Buffon - Gianluca Zambrotta, Marco Materazzi, Fabio Cannavaro, Fabio Grosso - Simone Perrotta, Andrea Pirlo, Gennaro Gattuso - Mauro Camoranesi - Francesco Totti, Luca Toni

Franciaország: Fabien Barthez - Willy Sagnol, Lilian Thuram, William Gallas, Eric Abidal - Patrick Vieira, Claude Makelele - Franck Ribery, Zinedine Zidane, Florent Malouda - Thierry Henry

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni

Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: "Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni"

"Ahová Milák Kristóf odaáll, nyer" - foglalta össze röviden a nyilvánosság számára nehezen megfejthető rejtélyt Sós Csaba úszókapitány. Állítja, 60 éve van az úszósportban, de ilyet még nem látott, mint ami most történik, és amire szerda este fél 9 után sor kerül - a 200 m pillangó döntőjében. Németh Nándor esti döntőjéről is szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Két vállalkozás, a Green Energy Investhor Zrt. és az Euronergy Arrabona Kft., építheti meg a Győr-Moson-Sopron vármegyei Vadosfa közelében azt a gigantikus, összesen 695 megawatt kapacitású szélerőműparkot, amelyre az egész országban csak egyetlen csatlakozási ponton adott lehetőséget tavasszal a kormány – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal oldalán elérhető adatbázisból. Ez megerősítette a Portfolio tavasszal megírt értesülését, hogy Győr közelében valósulhat meg a projekt, közvetlenül a nagyfeszültségű hálózatra csatlakoztatva.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×