INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Alapjaiban változhat meg az európai futball

Infostart / InfoRádió
Az európai labdarúgó szövetség kedden beterjesztett ajánlásai gyökeresen megváltoztathatják az európai futballt. Az UEFA elképzelései szerint a jövőben fizetési plafont vezetnének be a kluboknál, valamint meghatároznák, hogy egy csapat keretében hány hazai játékosnak kell szerepelni.

A brit kormány és az európai labdarúgó szövetség (UEFA) által közösen kidolgozott tervezet erősen kritizálja az európai futball helyzetét. Az elképzeléseket jegyző volt portugál sportminiszter szerint a futball rossz állapotban van és a politikai vezetők egyetlen közvetlen beavatkozása az lehet, hogy visszaterelik a helyes útra.

Jose Luis Arnaut szerint a klubok egyre jobban belehajszolják egymást a játékosoknak nyújtott minél nagyobb fizetésekbe. "Szükséges lenne bevezetni a fizetési plafon hatékony rendszerét Európában" - áll a tervezetben. Az amerikai csapatsportokban elterjedt rendszer lényege, hogy a klubok csak bevételük bizonyos százalékát fordíthatják bérköltségekre.

A szabályozás elsősorban a nagy klubokat sújtaná, például az angol bajnok Chelseat, amely éppen a héten igazolta le heti 130 ezer fontos (50 millió 400 ezer forintos) fizetésért a Bayern München és a német válogatott sztárját, Michael Ballackot.

A tervezet további fontosabb javaslatai között köteleznék a klubokat arra, hogy keretükben szerepeltessenek bizonyos számú hazai játékost, korlátoznák a játékos-ügynökök hatalmát, jogilag is köteleznék a klubokat, hogy ingyen engedjék el játékosaikat a válogatott mérkőzésekre és átvilágítanák a klubok vezetőit.

A címlapról ajánljuk