eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) az esőzések miatt szükségessé vált árvízvédelmi felkészülést ellenőrzi Budapesten, a Római-parton 2024. szeptember 15-én.
Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A védekezéshez szükséges pénz megvan, de a vízügyesek bérét rendezni kell – jelentette ki a miniszterelnök - a nap hírei

A bankoktól azt kéri a kormány, hogy a lakáscélú hitelek THM szintjét szorítsák 5 százalék alá. Október 9-én tartják az árvíz miatt elhalasztott európai parlamenti vitát a magyar soros uniós elnökség programjáról

A védekezéshez szükséges pénz megvan, de a vízügyesek bérét rendezni kell – jelentette ki a miniszterelnök árvízi tájékoztatóján. Orbán Viktor az operatív törzs ülése után beszélt arról is, hogy a következő időszakban főként a Budapesttől északra lesz szükség a védművek kiépítésére, példaként említette Kismarost.

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1-en. Siklós Gabriella hangsúlyozta, hogy a védművek bírják a terhelést.

Komáromnál holnap reggel, Esztergomnál holnap este várható a Duna tetőzése - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella az InfoRádiónak megerősítette: valamennyi szakaszon 40-50 centiméterrel a 2013-as rekordvízállás alatti vízszint valószínű. Nagymarosnál várhatóan szombat reggel, míg Budapesten szombaton, a nap második felében várható a Duna tetőzése, a harmadfok feletti vízállással.

Budapest 9 méteres vízállásig védve van, a Duna tetőzését 8,5 méter körül várják szombaton – közölte a főpolgármester. Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy a fővárosi szakemberek mindent megtesznek a közszolgáltatások biztosításáért. Bejelentette azt is, hogy az áradás miatt holnap üzemkezdettől nem áll meg a 2-es metró a Batthyány téren.

Több pontban kérte a bankok együttműködését a nemzetgazdasági miniszter a Bankszövetség képviselőivel tartott egyeztetésen. Nagy Márton kiemelte: azt kéri, hogy a bankok a lakáscélú hitelek THM szintjét önkéntes alapon szorítsák 5 százalék alá. Közölte azt is: az adómentes borravaló garantálásához biztosítani kell a megfelelő technikai feltételeket, a SZÉP kártyák esetében pedig a fizetést mobiltelefonon is lehetővé kell tenni.

Új, 40 millió euró keretösszegű tőkebefektetési alapot hoz létre a régió társadalmi és környezeti hasznosságú vállalkozásainak fejlesztésére az Európai Beruházási Alap és a Nemzeti Tőkeholding. A tőkealap olyan korai szakaszban lévő, innovatív kkv-knak, startupoknak nyújt finanszírozást, amelyek célja pozitív társadalmi, környezeti hatás elérése számos területen.

Egy hónap alatt 191 műtét maradt el a klímaberendezés hibája miatt a nyáron. Földi Judit DK-s képviselő írásbeli kérdésére adta ezt a választ Rétvári Bence államtitkár – írja a 24.hu. A válaszból kiderült, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság csak július 23-tól vezet nyilvántartást a klímaberendezések működési zavarai miatti ellátási adatokról.

Tovább szigorodhatnak a vendégmunkások foglalkoztatásának szabályai. További támogatásokkal ösztönöznék a hazai álláskeresők képzését, a magán munkaközvetítőknek pedig megtiltják Európai Unión kívülről érkező állampolgárok közvetítését.

Szükségesnek tart egy egységes állami szabályozást, de a teljes tiltást nem tartja megoldásnak a rövid távú lakáskiadásoknál a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége. A szervezet elnöke azután beszélt erről az Economx-nak, hogy szerdán a nemzetgazdasági miniszter elmondta: szigorú szabályozásra készül a kormány az Airbnb-k ügyében.

A legmagasabb árvízvédelmi készültség lépett életbe Olaszország középső részén: országutakat és hidakat zártak le, valamint több vasúti járatot felfüggesztettek, miközben megkezdődött a lakosság biztonságba helyezése.

Alsó-Ausztriában évekig tartó újjáépítési munkákra számít az árvíz sújtotta területen a tartomány vezetése. Az osztrák fővárost, Bécset is körbe-ölelő Alsó-Ausztria tartományt különösen súlyosan érintette a Lengyelországot, Ausztriát és a Csehországot az elmúlt napokban sújtó árhullám.

Október 9-én tartják az árvíz miatt elhalasztott európai parlamenti vitát a magyar soros uniós elnökség programjáról. Ez derül ki az Európai Parlament előzetes napirendjéből. A vitát eredetileg szerdán tartották volna Orbán Viktor részvételével.

Tárgyalásokat kezdett az Európai Bizottsággal a migrációs ítélet végrehajtásáról a kormány. A magyar európai uniós ügyekért felelős miniszter megerősítette ugyanakkor, hogy Magyarország az uniós bíróság által hozott migrációs ítéletében kiszabott 200 millió eurós bírságot nem fizeti be.

Még az idén megoldást kell találni arra, hogy megszüntessék a magyar egyetemek kizárását az Erasmus és Horizont programokból – jelentette ki a kultúráért és innovációért felelős miniszter Brüsszelben. Hankó Balázs erről a szociális és foglalkoztatásügyi, valamint az oktatási és kutatási uniós biztossal folytatott tárgyalásokat.

A nyugati országoktól kapott fegyverek Oroszország elleni használatának jóváhagyását kéri az uniós tagállamoktól az Európai Parlament. Az állásfoglalás szerint a jelenlegi korlátozások feloldása nélkül Ukrajna nem tudja teljes mértékben gyakorolni az önvédelemhez való jogát. Az Európai Unió eközben további 160 millió euróval támogatja Ukrajna energiaellátását.

Libanonban 37-re emelkedett a csipogók és walkie-talkie-k felrobbantása miatt elhunytak száma, hatszáznál is több a sebesült. Libanon Izraelt tette felelőssé a történtekért. Bulgária vizsgálja, szerepet játszott-e egy bolgár vállalat a felrobbant személyhívók értékesítésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×