eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Árvíz Észak-Olaszországban. Forrás: X / Lars Brugman controleert
Nyitókép: Forrás: X / Lars Brugman controleert

Most Észak-Olaszországban tombol Boris - videó

Ketten eltűntek és legalább ezer embernek el kellett hagynia az otthonát a Olaszország északi részén pusztító árvizek és földcsuszamlások miatt.

A Boris nevű ciklon által okozott özönvízszerű esőzés Emilia-Romagna ugyanazon területeire zúdult, ahol már tavaly májusban is szörnyű árvizek pusztítottak. Akkor 17 ember életét oltotta ki és 8,5 milliárd eurós kárt okozott az ítélet idő - írja a The Guardian.

A brit újság arról is beszámolt, hogy a mostani heves esőzések okozta árvizek és földcsuszamlások miatt több mit ezer embert kellett kitelepíteni. Ravenna tartomány Traversara nevű településén pedig a Lamone folyó átszakította a gátat, és a vízözönben két ember eltűnt. Az iskolákban tanítási szünetet rendeltek el, mert a heves viharok miatt az utak egy része járhatatlanná vált, továbbá akadozik a vasúti közlekedés is. Több helyen a házak tetejére menekült embereket csak helikopterekkel tudták kimenteni.

"Teljes készültségben vagyunk, a mostani helyzet nagyon hasonló ahhoz, amit tavaly májusban átéltünk" - nyilatkozta Ravenna város polgármestere, Michele De Pascale a Radio24-nek. Bár egyelőre még nem követelt ember életet a viharos időjárás, a helyiek nagyon dühösek a római kormányra, mert a 2023-as árvizek után ígért védmű fejlesztésekből alig valósult meg valami.

"Az árvíz újból lerombolta az otthonunkat" - kesergett Faenza város egyik lakója, akinek a házát a tavaly tavaszi természeti kataszrtófa egyszer már lakhatatlanná tette. "Szégyen, a politikusaink semmit sem tesznek azért, hogy megvédjenek bennünket - idézte az észak-olasz városka polgárát a The Guardian.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×