eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Szemétre dobott elektronikai eszközök Libanonban. Forrás: X / Anne the Queen
Nyitókép: Forrás: X / Anne the Queen

Most már bármi felrobbanhat? - Pánikhullám söpör végig Libanonon

A közel-keleti országban az emberek attól rettegnek, hogy a zsebükben hordott, vagy épp a kezükben lévő mobiltelefon bármelyik pillanatban felrobbanhat.

Legalább 37 halálos áldozata és több mint háromezer sérültje van a két egymást követő robbantásos merényletsorozatnak. Előbb a Hezbollah terrorszervezet tagjainak személyhívói, majd a szélsőséges iszlamisták kézi rádiói robbantak fel - emlékeztet legújabb jelentésében a Reuters.

A merényletek óta pletykák és álhírek keringenek a libanoniak között arról, hogy a személyhívókon és walkie-talkie rádiókon kívül még különféle mobiltelefonok és egyéb elektronikai eszközök is felrobbantak, megölve vagy súlyosan megsebesítve a tulajdonosukat. Például a Szidón városában élő Musztafa Dzsema azt nyilatkozta a brit hírügynökségnek, hogy az általa vezetett szervizben kidobtak egy sor olyan elektronikai eszközt, amelyekről korábban azt hitték, biztonságosak.

Közben a libanoni hadsereg arra szólította fel az ország lakóit, hogy jelentsenek minden gyanúsnak tűnő elektronikai készüléket. A katonaság arról is beszámolt, hogy elővigyázatosságból felrobbantott több személyhívót, kézi rádiót és mobiltelefont.

Ugyanakkor a libanoni polgári légi közlekedési hatóság megtiltotta, hogy az utasok walkie-talkie-t vagy személyhívót vigyenek magukkal a repülőgépek fedélzetére. A Reuters szerint a keddi merényletekben meghalt két gyerek életét az apjuk személyhívójának robbanása oltotta ki.

"Természetesen félünk. A gyermekeim, testvéreim és mindenki körülöttem retteg a robbantások óta. Ki érezné magát biztonságban a történtek után?" – mondta a Reutersnek Musztafa Szibai bejrúti lakos.

A libanoni ideiglenes kormány információs minisztere szerint pánik várható, és megjegyezte, hogy a támadás "új típusú bűncselekmény a libanoniak számára". De hozzátette, hogy "sok olyan ostoba pletyka kering, mint hogy felrobbant egy kaputelefon, egy televízió vagy egy okostelefon. Ez a sok hazugság és álhír pedig csak tovább rontja a helyzetet" - hangsúlyozta Ziad Makari.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×