eur:
393.63
usd:
351.68
bux:
72949.64
2024. augusztus 24. szombat Bertalan
an attacker with a knife violent attacking with a knife
Nyitókép: Elmar Gubisch/Getty Images

Támadás Németországban és Franciaországban, Szabadság-szobor vita Budapesten - a nap hírei

Németországban letartóztattak egy 15 éves tinédzsert a solingeni késeléssel összefüggésben. Súlyos támadásokra számít a következő évben a külgazdasági és külügyminiszter Magyarország külpolitikája miatt. Szűk családi körben, vallási szertartás keretében vettek végső búcsút Alain Delontól.

Németországban továbbra is keresik azt a férfit, aki az este 3 embert halálra késelt és sokakat megsebesített az észak-rajna-vesztfáliai Solingen város ünnepségen. A hatóságok szerint 8-an megsérültek, 5-en súlyosan. A düsseldorfi ügyészi hivatal szóvivője azt mondta: egyelőre nem tudják kizárni, hogy terrorcselekmény történt. Az ejtett sebek és a köztéri kamerák által készített, felvételek alapján a támadó találomra választotta ki áldozatait, és kifejezetten a nyakukon akarta megsebesíteni őket. Olaf Scholz német kancellár megdöbbenését fejezte ki a késes támadás miatt.

Franciaországban ismeretlenek felgyújtottak két gépkocsit szombat délelőtt egy dél-franciaországi zsinagóga előtt. Az egyik autó fel is robbant, megsebesítve egy ott szolgálatot teljesítő rendőrt. Az eset a Montpellier melletti La Grande-Motte településen történt. A térfigyelő kamerák felvették, amint a robbanás után egy férfi gyalog elhagyja a helyszínt. Palesztin zászló volt a dereka köré tekerve és vélhetően lőfegyver is lehetett nála. Gabriel Attal kormányfő antiszemita támadásnak nevezte a történteket. Gérald Darmanin belügyminiszter kérte valamennyi megye közigazgatási vezetőjét, hogy erősítsék meg a rendvédelmi erők jelenlétét a zsidó kegyhelyeknél.

Súlyos támadásokra számít a következő évben a külgazdasági és külügyminiszter Magyarország külpolitikája miatt. Szijjártó Péter a Tranzit fesztiválon az energiabiztonság kérdésében élesen bírálta a képmutatást, illetve, az orosz energiahordozók kerülőutakon történő vásárlását. Felidézte, hogy Ukrajna megtiltotta az orosz Lukoil kőolajtranzitját, és az EU nem képes megvédeni két tagállamát ezzel az intézkedéssel szemben. Szijjártó Péter az orosz-ukrán háború, a közel-keleti konfliktus és a migráció mellett Európa gazdasági és politikai veszélyeiről is beszélt.

Két és félszer több forrással gazdálkodik az egészségügy, az orvosok és az ápolók bérét pedig megnégyszerezték a kormány - közölte az egészségügyért felelős államtitkára Tranzit fesztiválon. Takács Péter kiemelte: szeptembertől lesz iskolai egészségnevelés, amivel a legfontosabb célkitűzés az, hogy a prevenciószemléletet helyezzék előtérbe. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az egészségügyben dolgozók teljesítményorientált elismerésére hívta fel a figyelmet. Azt mondta, ez nemcsak bérben mutatható ki, hanem ehhez egy komplexebb stratégia is kell.

A modellváltás versenyképességi fordulatot jelent az egyetemeknek a felsőoktatásért is felelős államtitkár szerint. Varga-Bajusz Veronika a Tranzit fesztiválon az egyetemek modellváltásával kapcsolatban kifejtette: jelentős változás, hogy az intézmények államháztartási akadályokkal nem szembesülnek, magánjogi szerződéses alapokra helyezték forrásokhoz jutásukat. Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki Egyetem rektora elmondta: a modellváltás a BME esetében is napirenden van. Mint mondta, az intézményt az államháztartás megfojtja, míg a modellváltás jó eszköz lehet az egyetem anyagi helyzetének javítására.

A Szabadság-szobor talapzatán bármilyen változtatáshoz a Főpolgármesteri Hivatal és a Budapesti Történeti Múzeum engedélye szükséges - írta a főpolgármester a közösségi-oldalán. Karácsony Gergely szerint káros minden olyan szándék, ami pillanatnyi ideológiai vagy politikai megfontolásból alakítana át közterületi művészeti alkotásokat, megosztva ezzel a budapestiek sokszínű közösségét. Karácsony Gergely egyben elrendelte a Margit híd pilléreit díszítő Szent Korona ábrázolásokról letört keresztek haladéktalan helyreállítását. Korábban a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetése, valamint más művészek népszavazási kezdeményezést nyújtottak be a Fővárosi Közgyűlésnek, a Gellért-hegyi Szabadság-szobor talapzatára tervezett fehér keresztet miatt.

Tömegesen hívják vissza az Esztergomban gyártott Suzukikat a párolgásszabályozó rendszer hibája miatt – írja a Pénzcentrum. A portál szerint, aki az elmúlt 5 évben Suzuki SX4/Cross-t vagy Vitarát vett, az készülhet arra, hogy hamarosan értesítőt kap a gyártótól, amely figyelmezteti a hibára. A visszahívás megjelent az Európai Bizottság adatbázisában is, a portál szerint a nagyságrend akár tízezres is lehet. A két modell évek óta vezeti a hazai eladási statisztikákat.

Aláírta a Moszkva által kánoniként elismert Ukrán Ortodox Egyház betiltását az ukrán államfő. A kedden megszavazott törvény kitiltja ukrán területről az orosz ortodox egyházat, és leányszervezetei működését sem engedélyezi. Az ukrán vezetők bujtogatással vádolták meg a Moszkva fennhatóságát elismerő Ukrán Ortodox Egyházat arra hivatkozva, hogy a háború kitörése után oroszbarát propagandát terjesztett. Volodimir Zelenszkij aláírta a római statútum ratifikálásáról szóló törvényt is, ami növeli annak az esélyét, hogy Oroszországot háborús bűnök miatt vád alá helyezhessék a 2022 februárjában elindított támadása miatt.

Szűk családi körben, vallási szertartás keretében vettek végső búcsút Alain Delontól családtagjai és barátai a filmsztár közép-franciaországi Douchy-ban található birtokán. Az elhunyt kívánságának megfelelően a szertartást az a lelkész, Jean-Michel di Falco, Gap volt püspöke mutatta be, akit már régóta a francia hírességek lelkészének tartanak. A filmművész augusztus 18-án, 88 éves korában hunyt el.

Címlapról ajánljuk

Néhány tanszer ára szabályosan kilőtt

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az áltagos éves infláció felett emelkedett a tanszerek ára Magyarországon. Most ősszel - a két évvel korábbihoz képest - csaknem 40 százalékkal drágábban lehet beszerezni az iskolában szükséges eszközöket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
Megoldották az energetika egyik legnagyobb problémáját, brutális napelemes megoldás érkezik

Megoldották az energetika egyik legnagyobb problémáját, brutális napelemes megoldás érkezik

A Rice Egyetem kutatói új módszert dolgoztak ki, amely a formamidinium ólom-jodid (FAPbI3) alapú perovszkit napelemek celláinak stabilitását és teljesítményét javítja. Az új eljárás lehetővé teszi, hogy a panelek több mint 1000 órán keresztül működjenek 85 Celsius-fokos hőmérsékleten, miközben hatékonyságuk csupán 3%-kal csökken – derül ki a Science magazinban publikált tanulmányukból. A kutatás eredményei alapján sokkal olcsóbb, sokkal tartósabb napelemeket gyárthatnak majd a jövőben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×