eur:
393.63
usd:
351.68
bux:
72949.64
2024. augusztus 24. szombat Bertalan
Alain Delon francia színészlegenda, a 72. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Arany Pálma-életműdíjának várományosa a fesztiválon tartott fotózáson 2019. május 19-én, a díjátadó napján.
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Eltemették Alain Delont

Rivaldafényben eltöltött élete után szűk családi körben, vallási szertartás keretében vettek végső búcsút Alain Delontól családtagjai és barátai szombaton a filmsztár közép-franciaországi Douchy-ban található birtokán.

Röviddel a gyászszertartás időpontja - 16:00 óra - előtt két fia, Anthony és Alain-Fabien üdvözölte a birtok kerítésénél a francia filmművészet legendás alakjának mintegy száz tisztelőjét. A filmművész augusztus 18-án, 88 éves korában hunyt le gyermekei, Anthony, Annouchka és Alain-Fabien körében.

Az elhunyt kívánságának megfelelően - aki évekkel a halála előtt eldöntötte, milyen temetést akar -, a szertartást az a lelkész, Jean-Michel di Falco, Gap volt püspöke mutatta be, akit már régóta a francia hírességek lelkészének tartanak. Mintegy ötvenen voltak jelent a szertartáson, közöttük Rosalie van Breemen, a színész volt felesége, két fiatalabb gyermekének anyja, valamint Paul Belmondo, a régi barát és vetélytárs, Jean-Paul Belmondo színész fia.

Delon egykori partnere, A párduc hősnője, a 86 éves Claudia Cardinale nem vett részt a búcsúszertartáson, mert - amint ügynöke közölte - az "túl fájdalmas" lett volna neki.

A búcsúztatón minden jelenlévőnek le kellett adnia a mobiltelefonját az esemény bizalmas jellegére tekintettel. A család kérésére a hatóságok a hétvégére megtiltottak mindenféle repülést a birtok felett.

A gyászszertartást a Delon által 1971-ben megvásárolt, La Brulerie nevű birtok kápolnájában tartották meg. Delont kutyái sírjának közelében temették el, amire a hatóságok "kivételes jelleggel" adtak engedélyt.

A színész azt szerette volna, ha utolsó kutyáját, a belga juhász (malinois) Loubót elaltatják, és vele együtt helyezik végső nyugalomra, de ez a kívánsága nem teljesült, Loubót végül Brigitte Bardot alapítványa vette gondjaiba.

Stéphane Bern neves francia rádiós és televíziós műsorvezető, aki rendszeren tudósít uralkodóházakról, Delonra jellemzőnek nevezte ezt a kívánságot. "A művész nem akart állami szertartást, azt kívánta, úgy temessék el, mint II. Frigyes porosz királyt, potsdami kastélyában a kutyáival együtt" - mondta szombaton az Europe 1 kereskedelmi rádióban. "Ez csupa magasztosság és büszkeség. Ez nagyon királyi. Nagyon Delon" - fogalmazott.

"Egyáltalán nem félek a haláltól" - jelentette ki 2011-ben Alain Delon, A párduc és a Borsalino főszereplője a Paris Match hetilapnak. A magazin újból megjelentette azt a fotót, amelyen Delon az általa építtetett kápolnában kialakított sírhely előtt áll.

A szertartás alkalmából mintegy száz csendőr biztosította a birtok környékét - közölték a hatóságok.

Címlapról ajánljuk

Néhány tanszer ára szabályosan kilőtt

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az áltagos éves infláció felett emelkedett a tanszerek ára Magyarországon. Most ősszel - a két évvel korábbihoz képest - csaknem 40 százalékkal drágábban lehet beszerezni az iskolában szükséges eszközöket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
Megoldották az energetika egyik legnagyobb problémáját, brutális napelemes megoldás érkezik

Megoldották az energetika egyik legnagyobb problémáját, brutális napelemes megoldás érkezik

A Rice Egyetem kutatói új módszert dolgoztak ki, amely a formamidinium ólom-jodid (FAPbI3) alapú perovszkit napelemek celláinak stabilitását és teljesítményét javítja. Az új eljárás lehetővé teszi, hogy a panelek több mint 1000 órán keresztül működjenek 85 Celsius-fokos hőmérsékleten, miközben hatékonyságuk csupán 3%-kal csökken – derül ki a Science magazinban publikált tanulmányukból. A kutatás eredményei alapján sokkal olcsóbb, sokkal tartósabb napelemeket gyárthatnak majd a jövőben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×