eur:
389.3
usd:
362.53
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Cable microphone on wooden rustic background. Copy space
Nyitókép: pashapixel/Getty Images

Összeírja az állam, hogy az intézményeinél hadiállapot idején ki nélkülözhetetlen a munkahelyén - a nap hírei

Diplomáciai nagyüzemet bonyolított ma Orbán Viktor kormányfő a Karmelita kolostorban. Magyar Szent István Rendet és Magyar Becsületrendet adott át az államfő augusztus 20-a alkalmából. A Hold felszínébe csapódott és megsemmisült a Luna-25. Az InfoRádió legfontosabb vasárnapi hírei.

Diplomáciai nagyüzemet bonyolított ma Orbán Viktor kormányfő a Karmelita kolostorban. A magyar miniszterelnök Türkmenisztán, Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság, Azerbajdzsán, Törökország és Kirgizisztán elnökével folytatott megbeszéléseket. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tárgyalások egyik legfontosabb megállapodásáról elmondta: Szerbia biztosítani fogja a szállítási útvonalat, ha Ukrajna felmondja az Oroszországból érkező földgáz tranzitjára vonatkozó korábbi megállapodást.

Kiemelt stratégiai partnerségről és a kölcsönös veszélyhelyzeti segítségnyújtásról ír alá megállapodást idén december 18-án Magyarország és Törökország – tájékoztatott a mai (vas) magyar-török csúcstalálkozóról a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter közölte: Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan tárgyalásán az energetikai együttműködés és a svéd NATO-ratifikáció is napirenden volt.

Új dimenzióba lépett az energetikai együttműködés Magyarország és Azerbajdzsán között azáltal, hogy a bértárolási szerződés nyomán létrejött a fizikai földgázszállítási kapcsolat – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a magyar kormányfő és az azeri elnök közötti tárgyalásról azt mondta: politikai megállapodás született arról is, hogy a mostani 100 millió köbméter után a jövőben egymilliárd köbméter földgáz érkezhet a dél-kaukázusi országból.

Szent István a magyarok közös nevezője - hangsúlyozta a köztársasági elnök augusztus 20-i ünnepi beszédében Esztergomban. Novák Katalin kiemelte: Szent István azzal, hogy megalapította a keresztény Magyarországot, tudatos döntéssel a nyugati világ részévé tette hazánkat. Az államfő Magyar Szent István Renddel tüntette ki Karikó Katalin kutatóbiológust, Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívót, míg Böjte Csaba ferences rendi szerzetes Magyar Becsületrendet vehetett át.

A közép-európai népek lelki identitásának megújítására szólított fel Bernard Bober kassai érsek a Szent István-napon tartott ünnepi szentmisén. A Szlovák Püspöki Konferencia elnöke a budapesti Szent István-bazilika előtt tartott szentbeszédében kiemelte: Krisztus szeretete lebontja az előítéleteket, megtöri a gyűlöletet, kiengesztelődésre hív és kölcsönös jóindulatra szólít.

A Szent István-i örökség legfontosabb eleme, hogy a valódi kérdésekre, amelyek meghatározzák Magyarország viszonyát önmagához, Európához és a világhoz, csakis erkölcsi alapon adható érvényes válasz – írta Facebook-bejegyzésben az államalapítás ünnepén a főpolgármester. Karácsony Gergely szerint "mi és ők" szembeállítása helyett a "jó" és a "rossz" megkülönböztetése kell, hogy legyen az állam feladata.

Összeírja az állam, hogy az intézményeinél hadiállapot idején ki nélkülözhetetlen a munkahelyén – írta a Telex. Az állami cégekhez és intézményekhez a szakminisztériumok fordultak adatszolgáltatási kéréssel. Az ATV kérdésére a Kormányzati Tájékoztatási Központ közölte: a kormány ezzel régi adósságát pótolja.

Ukrajna amerikai gyártmányú F-16-os harci gépeket kap Hollandiától - jelentette be az ukrán elnök közösségi oldalain, miután tárgyalt Mark Rutte holland miniszterelnökkel. Volodimir Zelenszkij úgy értékelte: áttörést jelentő megállapodás született, ami újabb lépés Ukrajna légi pajzsának megerősítésére. Az ukrán elnök kizártnak nevezte a NATO főtiotkára kabinetfőnökének azt a felvetését, hogy ukrán területeket NATO-tagságra cseréljenek.

Négy magyar filmet is díjaztak a Szarajevói Filmfesztiválon. Buda Flóra Anna 27 című, Cannes-ban is díjazott animációs filmje kapta meg a legjobb rövidfilmnek járó elismerést. Gyimesi Anna Falling című diplomafilmje érdemelte ki a fődíjat. A dokumentumfilmes kategóriában Somogyvári Gergő Fanni kertje című filmje a zsűri különdíját nyerte el, míg a romániai kommunista rezsimet megdöntő forradalom eseményeit feldolgozó Libertate '89 - Nagyszeben a Nemzetközi Artmozi-szövetség különdíját kapta.

Vasárnap éri el Olaszország középső és északi részét az a, Marokkó felől érkező hőhullám, amelyet a meteorológusok hőviharnak neveztek el, és amely ismét 40 Celsius-fokra emeli a hőmérők higanyszálát. Nyolc városban rendelték el a legmagasabb, vörös színű hőriadót: Bolzanóban, Bresciában, Bolognában, Firenzében, Perugiában, Rietiben, Rómában és Latinában. A hőhullám várhatóan péntekig tart.

Tenerife szigetén tovább pusztít az elmúlt negyven év legsúlyosabb erdőtüze. Ugyanakkor a tűzoltók négy napja tartó erőfeszítéseinek köszönhetően a déli oldalon sikerült megfékezni a lángok terjedését. Az erdőtűz már 8400 hektárnyi területet perzselt fel, és tizenegy településen több mint tizenkétezer embert kellett kitelepíteni miatta.

Nyugat-Kanadára is kiterjedtek az erdőtüzek, lakosok tízezreit evakuálják. A helyi hatóságok közölték: az ország nyugati részében fekvő Brit Kolumbia tartományban 2 erdőtűz egyesült. A Vancouvertől 500 kilométerre északkeletre keletkezett lángtenger immár több mint 41 ezer hektárra terjed ki.

A Hold felszínébe csapódott, és megsemmisült a Luna-25 állomás. A Roszkozmosz orosz űrvállalat közölte: impulzust közvetítettek volna a szerkezet leszállásának segítéséhez, ám megszakadt a kommunikáció a Luna-25-tel. Az előzetes elemzés szerint az impulzus tényleges paramétereinek eltérése miatt a Luna-25 űrhajó nem a kiszámított pályára állt, és a Hold felszínének ütközve megsemmisült.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×