eur:
389.65
usd:
361.91
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Levelet kaptak Orbán Viktortól a határon túli magyarok - a nap hírei

Januárban 25,7 százalékkal tetőzött az infláció, februárban pedig már elindult a mérséklődés – mondta a gazdaságfejlesztési miniszter. Idén is levélben köszöntötte a határon túli magyar közösségek tagjait a nemzeti ünnepen a miniszterelnök. A március 15-i nemzeti ünnep előestéjén átadták a Kossuth- és Széchenyi díjakat. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Januárban 25,7 százalékkal tetőzött az infláció, februárban pedig már elindult a mérséklődés – mondta a Világgazdaságnak a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton szerint az infláció csökkenésének üteme egyre gyorsabbá válik, az év végére pedig 9 százalék körüli szintre szorulhat vissza.

Lassúnak és körülményesnek tartja a helyreállítási források kiosztását a magyar pénzügyminiszter. Varga Mihály Brüsszelben az uniós tagállamok pénzügyi és gazdasági minisztereinek találkozója előtt elmondta: miközben a rendelkezésre álló idő egyharmada már eltelt, a források csupán egyötödét osztották ki

Az Európai Számvevőszék problémákat tárt fel a közös agrárpolitika uniós kifizetéseinél a magyar összeférhetetlenségi szabályokkal és közbeszerzésekkel. Az úgynevezett KAP-pénzeket nem függesztették fel a jogállamisági eljárás részeként.

A kormány azonnali, 5 milliárdos támogatást nyújt a magyar egyetemek kutatói programjainak előfinanszírozására. A segítséget azok az intézmények kapják, amelyeket az Európai Bizottság döntése kizárna a Horizont kutatási együttműködésekből. A döntés 9 magyar egyetem 12 pályázatát érinti.

Az idén is levélben köszöntötte a határon túli magyar közösségek tagjait a nemzeti ünnepen a miniszterelnök. Orbán Viktor azt írta: a mostani szörnyű időkben még inkább szükség van a magyar szabadság iránytűjére, amely a történelem annyi vészkorszakán vezetett már keresztül. Azt hangsúlyozta: a magyarok békére vágynak, és a béke pártján állnak. Kiemelte: a kormány erkölcsi kötelességének tartja, hogy mindent megtegyen azért, hogy elhallgassanak a fegyverek, mert ez az egyetlen út, amely ma garantálni tudja a magyar emberek biztonságát és boldogulását a Kárpát-medencében.

A szabad és független Magyarországhoz, a magyar nemzethez való ragaszkodás köti össze a magyarokat generációról generációra, több mint ezer éve - mondta a köztársasági elnök a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából. Novák Katalin a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint Magyar Érdemrend kitüntetések átadásán az Országházban a díjazottakat méltatva kiemelte: eredményeik mögött ott munkál a hazaszeretet is. Az idei Kossuth-nagydíj kitüntetettje ifjabb Sánta Ferenc hegedűművész, prímás. Kossuth-díjat kapott mások mellett Adamis Anna zeneszerző, költő, előadóművész, Bukta Imre képzőművész, Oberfrank Pál színművész, rendező és Vitézy László filmrendező, forgatókönyvíró. Széchenyi-díjjal ismerték el mások mellett Anisits Ferenc gépészmérnököt, a dízelmotorok fejlesztéséért. Elismerést kapott Kocsis Károly geográfus, egyebek mellett a Magyarország Nemzeti Atlaszának megalkotásáért, Miklósi Ádám etológus, a kutyák viselkedésének és problémamegoldó képességének vizsgálatáért és etorobotika megalapítása terén végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként. Péntek János nyelvészprofesszor munkáját a kisebbségben élő magyarság anyanyelvhasználatának kutatásáért ismerték el Széchenyi-díjjal.

Változásokra kell számítani holnap a közösségi közlekedésben az ünnepi rendezvények miatt – hívja fel a figyelmet a BKK. A március 15-ei, Kossuth Lajos téri rendezvények miatt a 2-es, 2B és 2M villamos 8 órától 10 óráig csak a Kossuth Lajos tér megállóig közlekedik a nemzeti ünnepen. Féltízkor indul az ünnepi menet a Múzeumkertbe, amelynek idején szakaszos és időszakos lezárásokra kell számítani; a Múzeum körút zárása várhatóan féltizenkettőkor ér véget. Emiatt módosul a buszok menetrendje és rövidített vonalon jár a 47-es és 49-es villamos.

Folytatódik a szakmai egyeztetés a pedagógus státustörvény tervezetéről csütörtökön és pénteken. A Belügyminisztériumban a Nemzeti Pedagógus Kar és a három pedagógus szakszervezet - a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete részvételével – tanácskoznak majd.

Az uniós szankciók melletti egységes kiállásra kérte a magyar kormányfőt az ukrajnai háború ügyében a francia köztársasági elnök a párizsi találkozón – derült ki a francia sajtó beszámolóiból. A munkavacsorán az európai egység fontossága mellett szóba került Svédország és Finnország NATO-csatlakozása is, miután Magyarország még nem ratifikálta a szerződést. A tegnap esti találkozóról a miniszterelnök sajtófőnöke csak ma délután adott ki rövid közleményt azt írta: ukrán-orosz háború kapcsán Orbán Viktor világossá tette, hogy Magyarország azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz.

A magyar kormány az EBESZ nemzeti kisebbségi főbiztosának segítségét kérte az új ukrán törvény végrehajtásának elhalasztása érdekében, amelynek értelmében szeptembertől gyakorlatilag megszűnnének az országban a kisebbségi iskolák - közölte a külgazdasági és külügyminiszter Hágában. Szijjártó Péter hangsúlyozta: Ukrajnában a 99 magyar nemzetiségi általános és középiskola az új törvény értelmében a többi között megszűnik a nemzeti nyelvű érettségizés, felvételizés és szakképzés is.

Nem tart ülést a jövő héten az Országgyűlés, így ismét elhalasztják a szavazást a kormánypártok a svéd és finn NATO-csatlakozás ügyében is. A halasztás indoklásaként Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes azt írta a képviselőknek küldött levelében, hogy még nem zárultak le az Európai Bizottsággal folyamatban lévő egyeztetések. A kormány azt a vállalást tette korábban Brüsszel felé, hogy az uniós pénzek folyósításához szükséges, még hiányzó jogszabály-módosításokat március 31-ig fogadja el az Országgyűlés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×