eur:
393.67
usd:
368.81
bux:
65816.67
2024. április 23. kedd Béla

Kamatemelések jönnek egymás után - a nap hírei

A kamatemelések folytatásáról döntött a monetáris tanács. Alkotmányosnak minősítette a védettségi igazolványt szabályozó kormányrendeletet az Alkotmánybíróság. A Nemzeti Pedagógus Kar információi szerint az iskolák 4 százalékában van érvényben koronavírus-fertőzés miatt valamilyen intézkedés. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot és a szigorítás folytatásáról döntött a monetáris tanács. A kamatfolyosó két szélét is 15 bázisponttal változtatta az MNB. A forint gyengüléssel reagált a lépésre. A testület értékelése alapján az inflációs kilátások és az ezeket övező, továbbra is felfelé mutató kockázatok egyértelműen a júniusban megkezdett kamatemelési ciklus havi ütemű folytatását indokolják.

A kormány arra számít, hogy az év végére megszülethet a megállapodás az Európai Bizottsággal a helyreállítási alap forrásairól – jelentette ki a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Portfólió konferenciáján az elhúzódó vitával indokolta a szeptemberi devizakötvény kibocsátást. Hozzátette: a gazdaság újraindult, ugyanakkor kérdés, kitart-e a lendület. Varga Mihály szerint a járvány mellett a másik veszélyt az infláció jelenti.

Az elmúlt 24 órában 16 koronavírusos beteg halt meg, összesen 859 új fertőzöttet igazoltak. 999 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 144-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 14.588-ra emelkedett. A járvány kezdete óta 30.418-an haltak meg a betegségben. A beoltottak száma eléri csaknem a 6 milliót, több mint egymillióan már a harmadik adagot is megkapták.

Alkotmányosnak minősítette a védettségi igazolványt szabályozó kormányrendeletet az Alkotmánybíróság. A testület egyhangúlag elutasította azokat az alkotmányjogi panaszokat, amelyek szerint a szabályozás tartósan fennálló és súlyos alapjogsérelmet okoz azok számára, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Az alkotmánybírák szerint a vizsgált rendelkezések nem ütköznek a hátrányos megkülönböztetés tilalmába.

Az október 23-i rendezvényekre és a halottak napja alkalmából tartandó megemlékezésekre sem lesznek érvényesek a koronavírus-járvány miatti korlátozások – közölte a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, miután az operatív törzs elfogadta a központi rendezvények biztosítási tervét. Kovács Zoltán úgy fogalmazott, hogy idén nemcsak a forradalom 65. évfordulójára, hanem az 50. évfordulón történt atrocitásokra is emlékeznek. Az általa vezetett operatív törzs információi szerint mintegy 400-450 állami, önkormányzati, valamint a gyülekezési törvény hatálya alá eső egyéb rendezvény lesz.

A Nemzeti Pedagógus Kar információi szerint az iskolák 4 százalékában van érvényben koronavírusfertőzés miatt valamilyen tanügyi intézkedés. Horváth Péter elnök az InfoRádiónak azt mondta: a pozitív eseteket szinte kivétel nélkül az általános iskolákban azonosították. A Koronavírus Sajtóközpont szerint eddig a 12 éven felüliek több mint fele, 236 ezren kapták meg a vakcina 2 dózisát. Horváth Péter úgy tudja a tanárok oltottsága már 90 százalék körüli.

4,4 milliárd forintot fordít jövőre a kormány a Nemzeti Tehetség Programra. A családokért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: ennek keretében az úgynevezett Stipendium Peregrinum ösztöndíjnak köszönhetően majdnem ötven diák tanulhat a világ legjobb egyetemein. Novák Katalin kiemelte: a programban nemcsak a tandíjat, hanem minden egyéb felmerülő költséget is finanszíroz a kormány.

Európa legnagyobb szuperszámítógépének fejlesztésébe kezd az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az OTP - jelentette be Palkovics László miniszter az Infotér konferencián. A bevitt adatokat a szuperszámítógép képes lesz a mindennapi élet egyéb területein is alkalmazni, például az oktatásban, a kutatás-fejlesztésben, a piaci szektorban. Palkovics László azt mondta, hogy a szuperszámítógép a jövő év közepéig két magyarországi helyszínen kezdi meg működését.

Bővítette csurgói telephelyét a Mol. A 9 milliárd forintos beruházás a környezetterhelés csökkentését szolgálja. A Mol közleményében azt írta: a két évig tartó fejlesztés eredményeként megépült Magyarország legmagasabb, 28 méteres, 15 ezer köbméteres kőolajtartálya, így a környéken felszínre hozott kőolajat tartályautók helyett az Adria vezetéken keresztül szállítják a százhalombattai Dunai Finomítóba. A társaság a kőolajvezeték használatával évente több mint 15 ezer tankautó fuvart vált ki, és mintegy 7 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást szüntet meg.

Robotsebészeti eszközzel műthetnek az Országos Onkológiai Klinikán és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban. Az emberi erőforrások minisztere elmondta: a világszínvonalú berendezés beszerzésére uniós támogatással nyílt lehetőség. Az eszközöket az év végén telepítik, és a vállalás szerint a két intézet 100-100 robotsebészeti urológiai és nőgyógyászati beavatkozást végez el 2023 februárjáig.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×