INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

meleg

napinfo

koronavírus

Aki szerint Magyarországon meleg van, most figyeljen - a nap hírei

Infostart / InfoRádió

A kormány már elfogadta a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs első javaslatait. Százezer koronavírus elleni oltóanyagot ad Magyarország Csehországnak. Több száz spanyol diák fertőződött meg a koronavírussal Mallorcán. Az InfoRádió legfontosabb vasárnapi hírei

A gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs már előterjesztette az első javaslatokat a kormánynak, és azokat a kabinet el is fogadta – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Kossuth rádióban elmondta: a kutatásfejlesztéssel kapcsolatos beruházások értékhatárát 3 millió euróról 1 millióra csökkentették, már 10 új kutatásfejlesztési munkahely esetében lehet támogatást igényelni. Hozzátette: biztosították az exportfejlesztéshez szükséges rugalmasabb jogszabályokat az Eximbank számára, így újabb, a magyar export fejlesztéséhez szükséges utak nyíltak meg, és a magyar vállalatok külföldi beruházásaihoz szükséges támogatási rendszert is létrehozták.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a liberális mainstream "globális fake news" támadást indított Magyarországgal szemben. Szijjártó Péter a Kossuth rádióban közölte: hazugság, mindaz ami a pedofil bűnelkövetőkkel kapcsolatos törvényt ért kritikákban elhangzik, hogy AZ egyes társadalmi csoportokat diszkriminálna. A tárcavezető példátlan incidensnek nevezte, hogy péntekre virradóra egy órán keresztül szivárvány fényfestést vetített az Amnesty International a hágai magyar nagykövetség épületére.

Százezer koronavírus elleni oltóanyagot ad Magyarország Csehországnak az oltási programjuk felgyorsítására - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében úgy fogalmazott: az oltás életet ment, ezt már mindenki tudja. A sikeres magyar oltási kampányt világszerte elismerik. A tárcavezető kiemelte: Magyarországon az oltottak száma lassan eléri az öt és félmilliót, miközben van bőven elég oltóanyag, így a magyar kormány tud segíteni azoknak, akik nem állnak ennyire jól.

Kifogásolja az LMP, hogy a többi között a szociális és a rendvédelmi dolgozók, valamint a pedagógusok is kimaradnak az állami vállalatok számára bejelentett 15 százalékos béremelésből. Ungár Péter, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője a Facebookon azt mondta: a postánál tervezett 15 százalékos béremelés nem lesz elegendő arra, hogy megállítsa a munkavállalók számának csökkenését. Szerinte a kormány emellett nem rendezte az állami szektor béreit.

Az idén 103 településen több mint 300 helyszínen 1800 programmal várták a látogatókat a szombati Múzeumok Éjszakáján. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte: az idei programsorozat szlogenje a fordulópont volt - az intézmények már régen készültek a látogatók fogadására. Átadták az Év Múzeuma díjakat is, az elismerést a Nemzeti Múzeum, valamint a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum nyerte el.

Több száz spanyol diák fertőződött meg a koronavírussal Mallorcán. A sziget hatóságai vizsgálatot indítottak és legalább ezer diáknak kell karanténba vonulnia. Egyelőre senkinek nincsenek súlyos tünetei. A Spanyolország különféle vidékeiről érkező diákok a vizsgaidőszak végén tömegesen töltötték az időt Mallorcán. Többek között részt vettek egy bikaviadal-arénában tartott koncerten, megfordultak több bulihajón és szállodában. A hatóságok vizsgálják, hogy a helyszínek mindegyike betartotta-e a járványügyi előírásokat.

Izraelben újabb városokban terjed a koronavírus, de nem nőtt a kórházi ellátást igénylő súlyos betegek száma. Erősen fertőzött város lett Binjamina, közepesen fertőzött 3 település, és két helyet gyengén fertőzöttnek nyilvánított az egészségügyi minisztérium, miközben 274 település továbbra is egyáltalán nem vagy alig fertőzött. A koronavírus-járvány ismételt, gyors terjedése ellenére nem növekedett a súlyos, kórházi ellátást igénylő esetek száma, amit a szakemberek az idősebb korosztályok rendkívül magas átoltottságával magyaráznak.

Berendelték az izraeli külügyminisztériumba Lengyelország nagykövetét a kárpótlási törvény időbeli korlátozása miatt. Az izraeli külügyminisztérium szerint még nem késő leállítani a visszaszolgáltatási kötelezettség megkerülését célzó jogszabályokat. A lengyel parlament csütörtökön fogadta el az új törvényt, amely harminc évben korlátozza a nácik által a zsidóktól ellopott vagyon visszaszolgáltatási igényeinek lehetőségét. A lengyel szenátusnak még hatályba kell léptetnie ezt a jogszabályt. Közben Varsóban bekérették hétfőre az izraeli ügyvivőt, mert Jaír Lapid izraeli külügyminiszter azt mondta: a lengyel jogszabály csorbítja a holokausztot túlélők jogait.

Törökországban megkezdődött az Isztambul-csatorna építése, amely a Márvány-tengert és a Fekete-tengert köti össze. A munkálatok a csatorna felett átívelő egyik híd alapkőletételével indultak meg. Recep Tayyip Erdogan török elnök Isztambul jövője megmentőjének nevezte a projektet. A bírálók úgy látják, hogy az ország őrült vállalkozásba kezdett.

Rendkívüli hőhullám sújtja az Egyesült Államok északnyugati partvidékét. Az Oregon állambeli Portlandben szombat délután 42 Celsius-fokot mértek, ami minden idők legmagasabb ottani hőmérséklete. A Washington állambeli Seattle-ben hétfőn tetőzik a hőhullám, várhatóan ott is megdől az eddigi 39,4 Celsius-fokos rekord.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018