eur:
392.4
usd:
365.85
bux:
66870.44
2024. április 25. csütörtök Márk

Megugrott a fertőzöttek száma, csúnya éve volt a forintnak - a nap hírei

Világszerte csaknem 83 millióan fertőződtek meg koronavírussal, itthon csaknem 3 ezer új esetet regisztráltak. Már több mint 5 ezer egészségügyi dolgozó kapta meg a koronavírus elleni védőoltást. Utalják az elmaradt foglalások utáni támogatásokat a szálláshelyeknek.

Világszerte csaknem 83 millióan fertőződtek meg koronavírussal, több mint 1 millió 800 ezer ember halála köthető a betegség okozta szövődményekhez. Egy nap alatt újabb 700 ezer fertőzöttet regisztráltak. A járvány továbbra is az Egyesült Államokban terjed a leggyorsabban, ahol az elmúlt 24 órában több mint 3.900 ember halt bele a koronavírus okozta betegség szövődményeibe. Colorado után Kaliforniában is megjelent a Nagy-Britanniában azonosított gyorsan terjedő koronavírustörzs. Kanadában a fertőzöttek számában dőlt meg a napi csúcs, csaknem 7,5 ezer új fertőzöttet regisztráltak.

Itthon egy nap alatt 2.971 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést. 108 többségében idős, krónikus beteg halt meg a szövődményekben. Összesen 5.856 embert ápolnak kórházban, közülük 402-en vannak lélegeztetőgépen.

Már több mint 5 ezer egészségügyi dolgozó kapta meg a koronavírus elleni védőoltást - mondta el az operatív törzs tájékoztatóján az országos tisztifőorvos. Müller Cecília hozzátette: januártól 25-re bővül az oltópontok száma és hamarosan megkezdődhet a háziorvosok oltása is. Szólt arról is, hogy eddig az egészségügyi dolgozók 30 százaléka jelentkezett oltásra, de folyamatosan nő a számuk.

Az elmúlt 24 órában 187 emberrel szemben intézkedtek a hatóságok a maszkviselés szabályainak megsértése miatt. Ezzel csaknem 17 ezerre nőtt a szabályszegők száma. 45 embert figyelmeztettek a rendőrök, 65 helyszíni bírságot szabtak ki, 59 esetben feljelentést tettek.

A 2021-es év jelentős részét a koronavírus-járvány elleni küzdelem teszi majd ki, az emberéleteket és a munkahelyeket is meg kell védeni - jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba videó üzenetében kiemelte: ha túl lesz a járványon Magyarország, akkor a kormány szeretne további támogatásokat nyújtani a családoknak, a vállalkozásoknak és a munkából élőknek.

Tiltakozik a kormány járvány- és válságkezelése ellen az ellenzéki pártszövetség. A DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd közös közleménye szerint az iparűzési adó megfelezéséről hozott kormánydöntés nem jelent érdemi segítséget a bajba került vállalkozásoknak.

Januártól Bús Balázst nevezte ki a Nemzeti Kulturális Alap új alelnökévé az emberi erőforrások minisztere. Az új vezető Lőrinczy Györgyöt váltja a poszton, aki távozása után 2021. április végéig tanácsadóként segíti a szakmai átadás-átvételt és a zökkenőmentes munkát a szervezetben.

Újabb kormányzati megrendelést kapott a 4iG Nyrt. A társaság csaknem 773 millió forint plusz áfa értékű szerződést kötött a Külgazdasági és Külügyminisztériummal az egységes tűzfal- és kibervédelmi rendszer verziókövetésére, valamint támogatási szolgáltatás nyújtására. A cég 2023 utolsó napjáig nyújtja a szolgáltatást.

Frissítette hivatalos bankközi devizaárfolyamait az MNB, amelyek szerint 365 forint 13 filléren zárta az évet a forint az euróval szemben. Ez új csúcsot jelent az árfolyamban. 2011 óta nem volt példa ennél nagyobb gyengülésre egy év alatt.

Jóváhagyta az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszerének feltételeit rögzítő megállapodást a brit parlament. II. Erzsébet királynő formális beleegyezésével az törvényerőre emelkedett egyezmény, így brit részről befejeződött az uniós tagság megszűnése utáni viszonyrendszer szabályainak törvényi előkészítése. Az egyezmény január 1-én lép hatályba, bár az Európai Parlament még nem ratifikálta.

Emeli egyes francia és német termékek, a többi között repülőgép-alkatrészek, borok, konyakok és más borpárlatok vámtarifáit az Egyesült Államok. A lépés válasz a novemberben bevezetett európai uniós büntetővámokra.

Norvégiában még 10 embert keresnek a hatóságok a tegnapi földcsuszamlás helyszínén. A katasztrófa Oslótól 30 kilométerrel északnyugatra történt. A sárlavina sok házat elsodort vagy megrongált. 150 embernek kellett elhagynia otthonát. A mentés nehezíti a sötétség és laza talaj.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×