eur:
394.24
usd:
369.36
bux:
65212.36
2024. április 19. péntek Emma

Brüsszelben elfogadták az EU-s megállapodást – a nap hírei

Létrejött a megállapodás az uniós költségvetésről és a helyreállítási alapról, Orbán Viktor szerint sikerült megvédeni Magyarország érdekeit. December 21-én dönt a kormány a karácsonyi időszak szabályairól. Az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését javasolja a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Létrejött a megállapodás az uniós költségvetésről és a helyreállítási alapról a tagállami vezetők brüsszeli csúcstalálkozóján. Magyarország és Lengyelország elállt a vétótól. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közölte: a megállapodás elfogadásával megkezdhető a járvány sújtotta gazdaságok újjáépítése. Diplomáciai források szerint a huszonhét tagország vezetői által elfogadott megegyezés szerint a rendelethez olyan záradékot csatolnak, amely szerint az uniós pénzek felügyeletét szolgáló jogállamisági mechanizmus csak akkor lesz elindítható, ha egy tagállam intézkedései az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértik. Ez azt jelenti, hogy a mechanizmust nem lehet politikai célokra használni. Orbán Viktor kormányfő Facebook-videójában úgy reagált: sikeres volt a partraszállás, sikerült megvédeni Magyarország érdekeit.

December 21-én dönt a kormány a karácsonyi időszak szabályairól - erősítette meg a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely hangsúlyozta ugyanakkor, hogy szilveszterkor érvényben lesz a kijárási tilalom és a rendezvények tízfős létszámkorlátozása. Hozzátette: több hetes védekezés eredményeit sodorhatja veszélybe a nagyobb buli. Közölte azt is, hogy a szilveszteri tilalom miatt megtiltják a tűzijátékok árusítását is.

Az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését javasolja a kormányfőnek a családokért felelős tárca nélküli miniszter a karácsonyi időszakra. Novák Katalin a Facebook-oldalán közzétett videóban közölte: egyeztetett az ügyben az Idősek Tanácsa tagjaival, akik úgy látják, hogy nő a feszültség a különböző korosztályok között a védett idősáv miatt. Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta: a kormány nyitott arra, hogy a jelenlegi vásárlási szabályokon változtasson, döntés pénteken vagy szombaton várható.

Kétmillió nyugdíjas kapja meg a következő napokban azt a levelet, amelyben megtalálják a regisztrációs lapot a koronavírus elleni oltáshoz. A lapot ingyenesen lehet visszaküldeni - közölte a Nemzeti Népegészségügyi központ osztályvezetője. Galgóczi Ágnes az operatív törzs tájékoztatóján megerősítette, hogy az oltás ingyenes és önkéntes, a regisztráció pedig nem jelent kötelezettséget. Regisztrációra biztatott a miniszterelnökséget vezető miniszter is.

Tájékoztató kampányt indított a kormány a koronavírus elleni oltás regisztrációjával kapcsolatban. A kisfilmekben Győrfi Pál ismerteti a legfontosabb tudnivalókat. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt közölte: a regisztrálók elsők között kaphatnak tájékoztatást az oltásról szóló legújabb információkról, és arról, hogy mikor lesz az oltás.

Ellenzéki kezdeményezésre szabnának át tíz Pest megyei választókerületet. A parlament törvényalkotási bizottsága jelentős többséggel támogatta a Párbeszéd javaslatát. Az ellenzéki párt a Nemzeti Választási Irodát korábban vezető Pálffy Ilona javaslatcsomagja alapján azzal indokolja a változtatást, hogy a 12 Pest megyei választókerület közül 10-ben jelentősen eltér a szavazásra jogosultak száma az országos számtani átlagnak megfelelő 74 874 főtől.

Nyilvánosságra hozza a főváros a 3-as metró felújításáról szóló szakértői jelentést. A dokumentum alapján a közbeszerzést elnyerő orosz cég több szempontból sem felelt meg a műszaki elvárásoknak. Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: a dokumentum megállapította a gondatlan kivitelezést az orosz cég részéről, egyebek mellett megengedhetetlen hegesztési problémák miatt. Úgy vélte: választ kell találni arra, miért nem lett megfelelő eredménye a közbeszerzésnek, ez kinek a felelőssége a kormányon belül.

Ausztriában a járvány legnehezebb heteivel számolnak. Az egészségügyi miniszter úgy fogalmazott: a mintegy három hétig tartó teljes zárlat következtében ugyan javultak bizonyos számadatok, de az új megbetegedések számát is tovább kell csökkenteni ahhoz, hogy a kórházban ápoltak és az intenzív ellátásra szorulók száma is csökkenjen. Közben Németországban újabb szigorításokra készülnek.

Londonban és környékén tömegesen tesztelik a középiskolás diákokat - jelentette be a brit egészségügyi miniszter. Matt Hancock a Downing Streeten tartott tájékoztatóján elmondta, hogy a legutóbbi adatok alapján a 11-18 éves korosztályban terjed messze a leggyorsabban a koronavírus-fertőzés.

Franciaországban folytatódik a korlátozások feloldása, de az eredetileg tervezettnél lassabban. Jean Castex miniszterelnök megerősítette, hogy jövő kedden véget ér az október 30-án életbe lépett általános karantén, s az indok nélküli lakhelyelhagyási tilalmat éjszakai kijárási tilalom váltja fel, de az eredetileg tervezett helyett nem este 9 óra és reggel 7 óra, hanem este 8 óra és reggel 6 óra között.

A brit miniszterelnök szerint komoly esély van arra, hogy megállapodás nélkül zárulnak az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszerének feltételeiről folyó tárgyalások. Boris Johnson azt mondta: olyan viszonyrendszer is elképzelhető az Unióval, amely sokkal inkább hasonlít az EU és Ausztrália kapcsolataira, mint a Kanadával fennálló kereskedelmi egyezményére.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×