eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 2. szombat Lujza
Miniatűr vécépapírgurigák láthatók hógömbök belsejében egy bécsi ajándéküzletben 2020. április 14-én. Ausztriában ismét megnyitottak a 400 négyzetméternél kisebb üzletek, de továbbra is érvényben vannak az óvintézkedések, így a szájmaszk viselése kötelező az üzletekben és a közösségi közlekedési eszközökön, valamint a kijárási korlátozást is be kell tartani. Az osztrák kormány a koronavírus-járvány alakulásának függvényében dönt majd az óvintézkedések esetleges további enyhítéséről.
Nyitókép: Miniatűr vécépapírgurigák láthatók hógömbök belsejében egy bécsi ajándéküzletben 2020. április 14-én. MTI/EPA/Christian Bruna

Ausztriában javul a helyzet, de nehéz hetek jönnek

A közel három hétig tartó teljes zárlat következtében ugyan javultak a koronavírus-járvány számadati Ausztriában, de ez ne tévesszen meg senkit – jelentette ki Rudolf Anschober egészségügyi miniszter.

"A járvány talán legnehezebb négy hete van előttünk" – utalt a karácsonyi ünnepekre és az oltás megkezdéséig tartó időszakra a miniszter.

Az R reprodukciós rátát sikerült 1 alá szorítani. A napi új megbetegedések száma is felére csökkent. A napi halálozások száma még mindig magas, de ez azért van, mert az eredmények két hét csúszással jönnek – jelentette ki A miniszter.

Kórházi ápolásra 3780 fő, míg intenzív kezelésre jelenleg 585 fő szorul Ausztriában, ezek a számok enyhe javulást mutatnak.

Anschober a javuló adatok ellenére óva intette a lakosságot, hogy tartsák magukat a meglévő védelmi intézkedésekhez, és társadalmi érintkezéseiket a lehető legkisebb szintre szorítsák, elkerülendő a kórházak túlterhelését. "A járvány talán legnehezebb négy hete van előttünk" – utalt a karácsonyi ünnepekre és az oltás megkezdéséig tartó időszakra a miniszter.

Hangsúlyozta: az új megbetegedések számát tovább kell csökkenteni, hogy a kórházban ápoltak és az intenzív ellátásra szorulók száma is csökkenjen. Az intenzívállomások tartós túlterheltsége nem fokozható a végtelenségig, hiszen az elhalasztott műtéteket is be kell hozni, és az influenza-járvány tetőzése is csak januárban várható, tette hozzá a miniszter.

Anschober újra felszólította a lakosságot a tömeges tesztelésen való minél nagyobb részvételre. "Fél órát mindenki tud áldozni az életéből erre" – fogalmazott.

Klaudia Tanner védelmi miniszter meglátogatta az egyik bécsi "tesztutcát". Szava szerint személyes képet kívánt kapni a tömeges tesztelés lebonyolításában közreműködő katonák munkájáról, valamint felhívta a figyelmet az önkéntes szűrővizsgálat fontosságára.

Ausztria nyugati tartományaiban, Tirolban és Vorarlbergen az előző hétvégén zajlottak a tömeges tesztelések szűk 30 százalékos részvétel mellett.

Burgenlandban csütörtökön kezdődtek a szűrések, míg a többi tartomány hétvégén csatlakozik majd.

Mindeközben folynak a célzott szűrések is a pedagógusok, egészségügyi dolgozók és a rendőrök körében.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2686 embernél igazolták a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 311 365 esetet regisztráltak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 107-en haltak bele, a halottak száma így már 4163-ra rúg.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×