eur:
392.23
usd:
365.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Formálódnak a karácsonyi hazai szabályok - a nap hírei

Jövő héten dönt a kormány a karácsonykor érvényes járványvédelmi szabályokról. Kilépett a Fideszből Szájer József, a párt tudomásul vette a döntést. A világon elsőként az Egyesült Királyság adott hatósági jóváhagyást egy koronavírus-oltóanyag alkalmazására.

Jövő héten dönt a kormány arról, hogy milyen járványvédelmi szabályok lesznek érvényesek karácsonykor - közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján hangsúlyozta: a döntésbe a szakértők széles körét vonják be. A tisztifőorvos ismét felhívta a figyelmet arra, hogy ajándékvásárláskor az emberek minél kevesebb időt töltsenek a plázákban, és lehetőleg inkább interneten vásároljanak. Magyarországon egy nap alatt újabb 4136 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, 165 többségében idős, krónikus beteg halt meg. Ez újabb rekordnak számít, az elhunytak száma 5142-re emelkedett.

Könnyítést kapnak tanulmányi félévük teljesítésére azok a hallgatók, akik részt vesznek a koronavírussal szembeni küzdelemben -jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós Facebook-oldalán azt írta, hogy a kormány támogatja a könnyítésekre vonatkozó javaslatcsomagot, amelynek részleteiről hamarosan tájékoztatást kapnak az érintettek is.

A téli tanítási szünet azonnali elrendelését követeli a kormánytól a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az érdekképviselet szerint a január 4-ig tartó szünettel csökkenthető lenne a kontaktusok száma az egyre kockázatosabb téli időszakban, és ezzel hatékonyan mérsékelhető a vírus terjedése is. A szakszervezet a kiesett két hetet június 16. és 30. között pótolná.

Péntekig jelentkezhetnek a központi írásbeli felvételire az általános iskolások. Az írásbeliket január 23-án tartják. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár az operatív törzs tájékoztatóján hangsúlyozta: a járványügyi szabályokat szigorúan betartják majd, egy teremben legfeljebb 10 gyermek fog vizsgázni, lesz lázmérés, fertőtlenítés és kötelező maszkviselés.

Kilépett a Fideszből Szájer József. A lemondást a Fidesz pártigazgatójának címzett egymondatos levelében jelentette be. Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: amit Szájer József tett, az a politikai közösségük értékrendjébe nem fér bele. Hozzátette: harmincéves munkáját nem felejtik el, de cselekedete nem elfogadható, és nem védhető. Kedden Szájer József elismerte, hogy megsértette a belga járványügyi gyülekezési szabályokat, miután részt vett egy pénteki brüsszeli házibulin. A Fidesz mandátumáról múlt héten lemondott európai parlamenti képviselő egyben megkövette családját és választóit.

Főként a fővárost és a nagy megyei jogú városokat, összesen mintegy 300 települést érint a kormány jövő évi önkormányzati adóstop rendelete - mondta az InfoRádiónak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Schmidt Jenő úgy fogalmazott: nem ért egyet a döntéssel, de megérti a kormányzati szándékot. Schmidt Jenő attól tart, hogy az érintett városok akár adósságspirálba is kerülhetnek az adóstop miatt, mert a belső forrásokat kell csökkenteni, a közszolgáltatásokra fordított pénz is kevesebb lehet.

Engedélyezte a brit gyógyszerfelügyelet a Pfizer és a BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag forgalmazását. Az Egyesült Királyságban elsőként a legveszélyeztetettebb csoportokat már a jövő héten elkezdhetik beoltani. A szigetország összesen 40 millió adagot rendelt a vakcinából, amely 20 millió ember beoltására lesz elegendő. Az Egyesült Királyság a világ első olyan országa, amely hatósági jóváhagyást adott egy koronavírus-oltóanyag alkalmazására.

A koronavírus elleni széles körű védőoltás jövő heti megkezdésére adott utasítást az orosz elnök. Elsőként az orvosok és tanárok kapják meg a vakcinát. Vlagyimir Putyin elmondta, hogy már több mint kétmillió adagnyi Szputnyik V típusú vakcina áll rendelkezésre.

Ausztriában december 7-től enyhítik a november 17-e óta tartó korlátozásokat, de csak egyes területeken és bizonyos szigorítások érvényben maradásával. Sebastian Kurz osztrák kancellár a kormányülés után bejelentette: az óvodák, továbbá az iskolák alsó tagozatai újra fogadhatják a gyerekeket, a kereskedelmi és szolgáltató egységek is kinyithatnak. A mozik, színházak, hotelek, éttermek és sportlétesítmények január 7-éig még zárva maradnak.

Az örmény kormányfő támogatására szólított fel a hegyi-karabahi harcok utáni normális élet helyreállításáért Vlagyimir Putyin orosz elnök. Előzőleg részlegesen feloldották Örményországban a szeptember 27-én kihirdetett hadiállapotot. Az orosz-azeri-örmény háromoldalú fegyvernyugvási nyilatkozatot Azerbajdzsánban győzelemként ünnepelték, Örményországban ugyanakkor kormányellenes tüntetések kezdődtek.

Előrehaladást szeretne látni a NATO az afgán tűzszüneti megállapodás végrehajtásában - mondta az észak-atlanti szövetség főtitkára. Jens Stoltenberg a tagországok külügyminisztereinek kétnapos videokonferenciája után kiemelte: a béke eléréséhez biztató fordulópontot jelenthet a szerdai megállapodás, azonban a katonai szövetség további és gyors előrehaladást kíván látni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×