eur:
392.16
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Már a magyarországi települések 90 százalékában jelen van a koronavírus – a nap hírei

Már a magyarországi települések 90 százalékában jelen van a koronavírus – közölte az országos tisztifőorvos. Ismét 100 fölé emelkedett Magyarországon a koronavírusban egy nap alatt elhunytak száma. Az oktatási és egészségügyi intézményekben dolgozók szűrésével folytatódik hétfőn az országos koronavírus-tesztelés.

Már a magyarországi települések 90 százalékában jelen van a koronavírus – közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az M1-en arról beszélt, hogy Magyarországon szétterjedt a koronavírus. Hozzátette: ezért kell viselni a maszkot, betartani a kijárási tilalmat, a távolságtartást, és minden olyan jogszabályt vagy ajánlást, amelyet korábban megfogalmaztak. A járványügyi adatok tendenciáját kiegyensúlyozottnak nevezte. Szólt arról is, hogy a Magyarországra érkezett orosz oltóanyagnál jelenleg a dokumentációs anyagátvizsgálása folyik.

Egy nap alatt újabb 4320 embernél igazolták a koronavírus-fertőzést. 111 többségében idős, krónikus beteg halt bele a betegség szövődményeibe Magyarországon. 7278 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 618-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma megközelíti a 128 ezret. A járvány kezdete óta már több mint 174 és fél ezer fertőzöttet azonosítottak és 3800-an meghaltak. Csaknem 43 ezren meggyógyultak.

Hétfőn az oktatási és egészségügyi intézményekben dolgozók szűrésével folytatódik az országos koronavírus-tesztelés. Pénteken a szociális intézményekben dolgozókkal kezdődött a tesztelés. Az egészségügyi és szociális intézmények maguk, az óvodákban, iskolákban pedig orvostanhallgatók végzik a kormány által elrendelt tesztelést. A tesztelés önkéntes, a részvétel megtagadását nem kell indokolni, de írásban kell nyilatkozni a döntésről. Akinek pozitív lesz az eredménye, a munkavégzést nem folytathatja, és értesítenie kell háziorvosát.

A Vöröskereszt is segít a koronavírus-szűrésekben. Önkénteseik elsősorban adminisztratív munkával támogatják a szűrőpontokon dolgozókat. A szervezet főigazgatója az M1-en elmondta: az elmúlt hetekben az Országos Mentőszolgálattal és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együttműködve a mobil szűrőpontokon végeztek munkát a Vöröskeresztesek Budapesten négy helyszínen, valamint hétvégenként Vácon és Cegléden.

Hétfőtől válnak ingyenessé éjszakánként a parkolóházak. A kormányrendelet értelmében hétfőtől az állami tulajdonú cégek közterületi parkolói, illetve a lakott területen lévő, kereskedelmi célú parkolóházak, garázsok díjfizetés nélkül vehetők igénybe este 7-től reggel 7 óráig. Karácsony Gergely főpolgármester Facebook oldalán üdvözölte, hogy Orbán Viktor kormányfő elfogadta javaslatait, így szerinte egy kicsit enyhülhet az ingyenes parkolás miatti káosz.

Továbbra is elérhető az ingyenes influenza elleni oltóanyag mindenmagyar állampolgár számára. Azokba a megyékbe, ahol további igény jelentkezett, napokon belül újabb adag vakcinát szállítanak ki. Amennyiben a 3 éven aluli gyermekek igény szerinti beoltása megtörtént, a maradék négykomponensű vakcinákat idősebbek is megkapják életkortól függetlenül.

Elindult a főváros CT és MR programja. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye felhívja a figyelmet, hogy megérkezett az Önkormányzat számlájára 2 milliárd forint abból az 50 milliárdból, amelyet a Főváros a központi költségvetésből kap cserébe azért, hogy megépülhet az atlétikai stadion. Életbe lép a daganat gyanúval beutalt betegeknél az a szabály, hogy 7 napon belül elvégzik a vizsgálatot és további 3 nap alatt a felvétel leletezése is megtörténik.

Tovább javul a járványhelyzet Csehországban, ezért szerdától ismét lazítanak a korábbi korlátozó intézkedéseken. Az utóbbi napokban a halálozások napi száma száz alá esett vissza. Az általános iskolák további osztályai is visszatérhetnek az épületekbe, a középiskolákban ismét lehet gyakorlati oktatás. Meghosszabbodik az üzletek nyitvatartási ideje, az éjjeli kijárási tilalom 21 óra helyett 23 órakor lép életbe.

Romániában meghaladta a tízezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma. A hivatalos adatok azt jelzik, hogy Romániában is állandósult a fertőzés terjedésének üteme. Több megyében is megteltek a kórházak, és már nem tudnak újabb betegeket fogadni. Korábbi közlés szerint az intenzív osztályra került betegek kevesebb mint felének sikerül megmenteni az életét.

Franciaországban három lépcsőben oldja fel fokozatosan 2021 januárjáig a kormány a koronavírus-járvány miatt bevezetett általános karantént. A kereskedelem egy héten belül újraindulhat a karácsonyra való tekintettel, miután a december az egyik legfontosabb időszak az árbevétel szempontjából. A vendéglátóhelyek még nem nyithatnak ki, és a kijárási korlátozások is egyelőre érvényben maradnak.

Újabb szigorításokat léptet életbe Horvátország. Zágrábban hétfőn tömeges koronavírus-tesztelés kezdődik. Csökkentik a rendezvényeken részt vevők létszámát, korlátozzák a vendéglátóhelyek nyitva tartását, és bezárják az éjszakai szórakozóhelyeket. Szlovéniában hétfőn megkezdik az egészségügyi dolgozók rendszeres és kötelező, gyors koronavírus-tesztelését.

Pennsylvaniában elutasították Donald Trump kampánycsapatának perkeresetét. Az ítélkező szövetségi bíró kijelentette: a felperes nem tudta bizonyítani, hogy tömeges csalás történt. A levélszavazatok ügyében pedig azt mondta, nincs joga elvenni egyetlen szavazó jogát sem a voksolásra. Az államban így Joe Biden győzött, 80 ezerrel több szavazattal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×