eur:
392.2
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Rekordon a magyar halálozások száma, sikeres a szlovákiai országos szűrés – a nap hírei

Elengedhetetlennek tartja a maszkviselés hétfőtől érvényes újabb szigorítását az országos tisztifőorvos. Maximálni fogja a kormány az ingatlan vásárlása esetén fizetendő közjegyzői díjakat. Már hat embert vettek őrizetbe a francia hatóságok a nizzai Notre-Dame-bazilikában történt merénylet ügyében. A vasárnap legfontosabb hírei.

Elengedhetetlennek tartja a maszkviselés hétfőtől érvényes újabb szigorítását a járvány elleni védekezésben az országos tisztifőorvos. Müller Cecília a Fejér megyei Nagyvenyimben a közmédiának elmondta: a maszkviselés bizonyítottan szinte 80 százalékban megakadályozza a vírus továbbadását. Hozzátette: már második napja csaknem 4 ezer új esetet igazolnak a laboratóriumi vizsgálatok. Hozzátette: bízik benne, hogy ha mindenki betartja a szabályokat, kerüli a tömeget, akkor nem lesz szükség drasztikus változtatásokra. A rendőrök hétfőtől fokozottan ellenőrzik a maszkviselést az üzletekben és bevásárlóközpontokban.

Újabb 3878 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 69 többségében idős, krónikus beteg. A beazonosított fertőzöttek száma ezzel 79 ezer fölé nőtt, az elhunytak száma 1819-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 57.302-re emelkedett. Kórházban jelenleg 4205 koronavírusos beteget ápolnak. 20 078-an pedig már meggyógyultak.

Elkapta a koronavírust Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa. A Fidesz országgyűlési képviselője közösségi oldalán arról is beszámolt, hogy jelenleg influenzaszerű tünetei vannak, de családtagjai tünetmentesek. Hozzátette: családjával együtt hatósági házi karanténba vonult.

Maximálni fogja a kormány az ingatlan vásárlása esetén fizetendő közjegyzői díjakat - közölte a családokért felelős tárca nélküliminiszter. Novák Katalin a Kossuth rádióban azt mondta: a cél az, hogy ne lehessen akármekkora összeget elkérni, ha valaki ingatlant vásárol, és ahhoz hitelt vesz fel. Ez több tízezer forint megtakarítást jelenthet a családoknak. Hozzátette: az otthonteremtési program dinamikát is ad az építőiparnak, ezáltal segíti a gazdaság növekedését

Harmadik lépcsőjéhez érkezett a többéves béremelési program, ami az ápolói bérek rendezéséről szól. Idén januárban 14-gyel emelkedett, most, november elsején pedig újabb 20 százalékkal növekszik az illetményük. A kormány idén 82 milliárd forintot fordít erre a célra, melyből 81 ezer szakdolgozó és 4 ezer védőnő részesül. Az emelt összegű bér a decemberi számlájukon jelenik meg először.

Egy százalék körüli a pozitív esetek száma a szlovákiai országos koronavírus-tesztelés szombati adatai, 2,5 millió mintavétel alapján. Igor Matovič szlovák miniszterelnök az ujszo.com beszámolója alapján úgy fogalmazott: az eredmény azt mutatja, hogy Szlovákia működik. A védelmi miniszter azt közölte: szombaton csaknem 2 millió ötszázezer embert teszteltek le és 21 850 fertőző embert találtak.

Elemzők szerint további 1 százalékponttal csökkentheti Németország hazai össztermékét a november végéig elrendelt részleges zárlat. Az egyik legtekintélyesebb német gazdaságkutató intézet, a kölni IW szerint a hétfőn életbe lépő járványlassító zárlat hatása nemcsak a korábban vártnál nagyobb GDP-csökkenésben mutatkozik majd meg, hanem nagyobb munkanélküliségben is. Németország hétfőtől november 30-ig teljesen leállítja a vendéglátást, idegenforgalmat, és a kulturális életet.

Több mint ötvenéves szélrekord dőlt meg a fővárosban szombaton - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Szombaton hajnalban Budapesten a János-hegy állomáson 93 kilométer/órás széllökést rögzítettek.Az eddigi rekordot több mint ötven éven keresztül Budapest Pestszentlőrinc-külterület tartotta, ahol 1969-ben ezen a napon 86 kilométer/óra volt a legnagyobb széllökés.

Már hat embert vettek őrizetbe a francia hatóságok a nizzai Notre-Dame-bazilikában csütörtökön történt, 3 halálos áldozatot követelő késes merénylet ügyében. A 21 éves tunéziai elkövetőt válságos állapotban kórházban ápolják. Közben a szombati, Lyonban történt merénylet ügyében őrizetbe vették a feltételezett elkövetőt. A férfi lőfegyverével súlyosan megsebesített egy ortodox papot egy görög templom közelében.

Figyelmeztető lövéseket adtak le és hanggránátokat vetettek be a rendőrök a fehérorosz fővárosban, ahol ismét tízezrek vonultak az utcára. Több tüntetőt őrizetbe vettek. Minszkben immár 12 hete tartanak az Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását követelő tüntetések, de a 66 éves politikus nem hajlandó távozni. A héten az államfő részlegesen lezáratta az ország nyugati határait.

A november 3-ai elnökválasztás előtti utolsó kampánykörútra indult Donald Trump. Az amerikai elnök az úgynevezett billegő államokba látogat, amelyek döntő szerepet játszhatnak abban, hogy újabb négy évig maradhat-e a Fehér Házban. A legutóbbi Reuters/Ipsos felmérés szerint Joe Biden 51 százalékkal vezet, míg Donald Trump 43 százalékon áll.

Törökországban ki tudtak menteni egy 70 éves férfit egy ház romjai alól Izmirben, másfél nappal a 7-es erősségű, égei-tengeri földrengés után, de közben a halálos áldozatok száma 46-ra nőtt. Törökországban 44 a halálos áldozatok száma, a görögországi Számosz szigeten pedig kettő. Áder János köztársasági elnök táviratban fejezte ki részvétét a török elnöknek az égei-tengeri partvidékét sújtó földrengés miatt.

Újabb, 4,9-es erősségű földrengés rázta meg Horvátországot. A rengést egész Dalmáciában, illetve Bosznia-Hercegovinában is érzékelte a lakosság, károkról nem érkezett bejelentés. Szeptember 20-án ugyanebben a térségben már volt 4,2-es földmozgás. A horvát fővárost és környékét március 22-én rázta meg földrengés. Az akkori földmozgás 25 ezer épületben okozott kárt és több ember megsérült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×