INFORÁDIÓ 
2020. október 25. vasárnap
Bianka, Blanka

orvos

napinfo

koronavírus

Bécs, 2018. október 15.Pintér Sándor belügyminiszter az osztrák hivatali partnerével, Herbert Kickl-lel közösen tartott sajtóértekezletükön Bécsben 2018. október 15-én. (MTI/EPA/Christian Bruna)

A belügyben járt a Magyar Orvosi Kamara elnöke - a nap hírei

InfoRádió

Elrendelte az egészségügyi törvény kihirdetését a köztársasági elnök. A héten minden háziorvosi praxisba megérkezik az influenza elleni védőoltás. Elhunyt Mandur László egykori szocialista politikus. Az InfoRádió legfontosabb szerdai hírei.

Elrendelte az orvosi béremelést és az átvezénylés új szabályait is tartalmazó egészségügyi törvény kihirdetését a köztársasági elnök. Az ezzel kapcsolatos közleményében Áder János azt írta: a döntés ritkán tapasztalható szakmai, politikai, szakbizottsági konszenzussal született meg. Az országgyűlés október 6-án fogadta el az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló jogszabályt, amelyet az ellenzéki pártok is támogattak. A Magyar Orvosi Kamara szerint ugyanakkor a törvény több eleme jelenlegi formájában elfogadhatatlan.

Ezen a héten minden háziorvosi praxisba megérkezik az influenza elleni védőoltás - közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján arra kérte a koronavírus szempontjából magas kockázatú csoportokba tartozó betegeket, hogy éljenek a védőoltás lehetőségével. A vakcina idén nem csak nekik, hanem mindenkinek ingyenes. Müller Cecília beszámolt arról is, hogy több hazai

Két éven belül elkészülhet az új, magyar-szlovén távvezeték, amelynek előkészítésére húsz évet kellett várni - mondta Janez Janša szlovén miniszterelnök az alapkőletételi ünnepségen. A 2 x 400 kilovoltos vezeték a szlovéniai Cirkovcét köti össze a magyarországi Pince településsel. Az alapkőletételi ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök kiemelte: a mostani vezeték-összeköttetés a legnagyobb szlovén-magyar projekt, amely az elmúlt évtizedekben történt.

Nagyon rosszul áll az uniós mentőcsomag és a következő hétéves költségvetés elfogadása a magyar igazságügyi miniszter szerint. Varga Judit az InfoRádió Aréna című műsorárában úgy értékelte, hogy az egyes tagállami álláspontok szöges ellentétben állnak egymással. A miniszter hangsúlyozta: nem elég a megállapodás, annak van olyan eleme, amelyet még a tagállami parlamenteknek is jóvá kell hagyniuk. Varga Judit elmondta: folynak az egyeztetések, de kezd fogyni az idő.

Egyebek mellett a koronavírus-járvány magyarországi alakulásáról, a háziorvosok helyzetéről és a háziorvosi rendszer reagálóképességéről egyeztetett a belügyminiszter és a Magyar Orvosi Kamara elnöke. A tárca közleménye szerint Pintér Sándor és Kincses Gyula tárgyalásán szó volt az állami és a magán egészségügyi ellátás viszonyáról, a felek megállapodtak, hogy ez ügyben folytatják az egyeztetést.

Otthonfelújítási programot indít január 1-jétől a kormány - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin közölte: a legalább egy gyermeket nevelő családok otthonfelújítási költségeinek felét, legfeljebb 3 millió forintig átvállalja az állam a számlák bemutatása után. A 2015-ben indított otthonteremtési program új elemét azok is igényelhetik, akik nem vesznek fel csokot.

A folyamatos esőzések hatására árhullámok alakultak ki több magyarországi folyón. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a szlovákiai vízgyűjtőkön lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatására a Sajó a harmadfokú készültségi szintet jelentősen meghaladó vízszinttel tetőzik Sajópüspökinél és Sajószentpéternél.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint nem különbözteti meg hátrányosan a romániai magyar iskolák diákjait az ottani érettségi rendszer. A testületnél több érintett azt kifogásolta, hogy a magyar tanulóknak román nyelv és irodalomból is érettségizniük kell, ami plusz két vizsgát jelent számukra a román társaikkal szemben. A strasbourgi törvényszék álláspontja szerint az érintett magyar diákoknak nem volt kötelező magyar tannyelven tanulniuk.

Elhunyt Mandur László egykori szocialista politikus. Az Országgyűlés korábbi alelnöke 62 éves volt - közölte az MSZP. Mandur László 2002-től 3 cikluson át volt az MSZP parlamenti képviselője, 2010-ig az országgyűlés alelnöki tisztségét is betöltötte. 2013 és 2019 között a Közszolgálati Közalapítvány Kuratórium tagja volt. Emellett fotográfiával is foglalkozott.

Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018