eur:
389.3
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Levelet küldött az Országgyűlésnek az Európai Tanács júliusi üléséről a miniszterelnök - Hírösszefoglaló

Elítélték a fehérorosz tüntetők elleni erőszakot az Európai Unió vezetői. Bejelentette a libanoni kormány lemondását a kormányfő a Bejrútban előző héten történt hatalmas robbanás miatt.

Magyarország eredményesen tudta érvényesíteni azt az Országgyűlés által megfogalmazott elvárást, hogy az azonos helyzetben lévő tagállamok azonos elbánásban részesüljenek – írja az Országgyűlés elnökének címzett levelében a miniszterelnök. Orbán Viktor kifejti, hogy az uniós mentőcsomagból és költségvetésből összesen mintegy 40,7 milliárd euró vissza nem térítendő támogatáshoz juthat Magyarország, továbbá 10 milliárd euró hitelt vehet fel, a nemzeti jövedelem arányában ez évente átlagosan 2,8 százaléknak megfelelő többletforrást jelent. A kormányfő ír arról is, hogy minden kétséget eloszlatott, amely a magyar demokrácia és jogállami intézményrendszer működésével kapcsolatosan felmerült. Szerinte nincs akadálya a hetes cikkely szerinti eljárás lezárásának. Orbán Viktor javasolja, hogy az uniós egyezség ratifikációjakor az Országgyűlés vitassa meg, hogy az elért eredmények elegendőek-e ahhoz, hogy azt a magyar törvényhozás támogassa.

A távolságtartás és a maszkviselés fontosságára hívta fel ismét a figyelmet az emberi erőforrások minisztere, aki aggódik a hazai járványhelyzet miatt. Kásler Miklós a Facebookon közzétett videóüzenetében hangsúlyozta: nőtt a fertőzések és a kórházban ápoltak száma az elmúlt napokban, és kimutatták a vírust a szennyvizekben is. A miniszter azt mondta: ha tovább gyorsul a járvány terjedése, felül fogják vizsgálni a koronavírus miatt meghozott szabályokat, lazításokat.

Kilencpontos utasítási jegyzéket állított össze a főpolgármester az idősotthonok vezetőinek a második járványhullámra való felkészülés jegyében. Karácsony Gergely egyebek mellett azt kéri, hogy az intézmények vezetői fordítsanak fokozott figyelmet a jogszabályban előírt és a fenntartó által biztosított személyi és tárgyi feltételek meglétére, a szakdolgozói álláshelyek betöltöttségére. A dokumentum szerint az intézmények látogatással és kijárással kapcsolatos szigorú protokolljainak fenntartása továbbra is indokolt.

Megugrott a fiatalok aránya a koronavírussal újabban fertőzöttek között. A Semmelweis Egyetem arra hívja fel a figyelmet, hogy júliusban már a 40 év alatti korosztályból került ki a Magyarországon regisztrált fertőzöttek 44 százaléka. A 60-an éven felüliek aránya mindössze 17 százalékos a fertőzöttek között. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora közben az M1-en arról beszélt, hogy a második járványhullám küszöbén van Magyarország. Újabb 35 embernél mutatták ki a koronavírust, az aktív fertőzöttek száma 601-re nőtt. Elhunyt három krónikus beteg, így 605-re emelkedett a halálos áldozatok száma.

Enyhén növekszik a koronavírus örökítőanyag mennyisége a szennyvízben Budapesten és Debrecenben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ május óta végez szennyvízvizsgálatokat az új koronavírus örökítőanyagának kimutatására. A többi mintavételi helyszínen jelenleg még alacsony szinten stagnál a mutató. A vírus örökítőanyagát nem csak a tünetekkel rendelkező, hanem a tünetmentes fertőzöttek is ürítik.

Magas a levegő ózontartalma több településen, 18 helyen kifogásolt a levegőminőség. A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett térkép szerint az érintett települések között van mások mellett Budapest, Vác, Tatabánya és Székesfehérvár is. A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra figyelmeztet, hogy a krónikus légúti betegségben szenvedők légúti irritációt, légzési nehézséget, köhögést tapasztalhatnak.

Elítélték a tüntetők elleni erőszakot és az alapvető emberi jogok a tiszteletben tartására szólították fel Fehéroroszországot az Európai Unió vezetői. A hivatalos adatok szerint a választást a szavazatok több mint 80 százalékával Aljakszandr Lukasenka nyerte, az ellenzéki jelölt alig 10 százalékot kapott. Az ellenzék szerint a választást elcsalták. Az eredmények közzététele után az országban több helyen is tüntetések voltak, a tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel, háromezer embert vettek őrizetbe, százan megsérültek. Fehéroroszországban az ellenzék tárgyalna a hatalommal, de kész hosszútávra is az utcákra vonulni.

Bejelentette a libanoni kormány lemondását a kormányfő a Bejrútban előző héten történt hatalmas robbanás miatt. Haszan Diáb ezt a lakossághoz intézett esti televíziós beszédében erősítette meg. Közben újabb tüntetéseket hívtak össze a politikai elit távozása érdekében a hétvégi csaknem 10 ezres demonstráció után. A hét végén Haszan Diáb már bejelentette, hogy előrehozott választások kiírását javasolja. A múlt keddi bejrúti robbanásban jelentős mennyiségű ammónium-nitrát repült a levegőbe. A detonáció csaknem 160 halottja között 45 szíriai állampolgár van. Mintegy 6 ezren megsérültek és 300 ezer ember otthona vált lakhatatlanná.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×