eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nyáron elkezdődik az illegális hulladéklerakók felszámolása - Hírösszefoglaló

A BKV által kínáltnál nagyobb béremelést tart lehetségesnek a közlekedési társaságnál a főpolgármester. Január elsejei hatállyal 14 százalékkal nő a szociális szférában dolgozók fizetése.

A BKV által kínáltnál nagyobb béremelést tart lehetségesnek a közlekedési társaságnál a főpolgármester. Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában szólt arról is, hogy a nyári szünetben lezárják a pesti alsó rakpartot, ahol kulturális programok, kiállítások várják majd a budapestieket - közölte a főpolgármester. A főpolgármester közölte: reményei szerint Budapesten az év végére megszűnnek a várólisták a daganatgyanús betegségek diagnosztikai vizsgálatainál. Hozzátette: a főváros azt tekinti feladatának, hogy koordinálja a kerületek által működtetett járóbeteg ellátást.

Már a nyáron elkezdődik az illegális hulladéklerakók felszámolása, és 2025-ben bezárják a Mátrai Erőmű lignites egységeit – egyebek mellett ezt tartalmazza a kormány klímavédelmi akcióterve. Az innovációs miniszter közölte: július 1-jével megkezdik az illegális lerakók felszámolását. Betiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását, a következő 10 évben meghatszorozzák a naperőművek kapacitását, támogatják az olcsó elektromos autók használatát.

Jó döntésnek nevezte a keleti nyitás stratégiájának meghirdetését a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter Biskekben, a kirgiz-magyar üzleti fórum megnyitóján arról beszélt, hogy Magyarország a világgazdasági változások nyertesei közé tartozik, de ez nem valósulhatott volna meg, ha az ország egy évtizede nem nyit kelet felé.

Jelenleg nagyjából 55-60 százalékos készültségű a zalaegerszegi járműipari tesztpálya. Vigh László, a létesítmény miniszteri biztosa elmondta: a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya Európában is egyedülálló módon alkalmas lesz az önvezető és az elektromos, de a hagyományos járművek vizsgálatára is.

Január elsejei hatállyal 14 százalékkal nő a szociális szférában dolgozók fizetése - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós elmondta: az intézkedés tartalmazza a minimálbér és a garantált bérminimum 8 százalékos emelését, ezen felül további 6 százalékkal emelkedik a szociális ágazat 84 ezer dolgozójának a fizetése.

Az Európában előállított adatok és információk hatékonyabb tárolását és egymás közötti megosztását szorgalmazta a Portfolio-nak írt vélemény cikkében az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen a testület most bemutatott új uniós digitális stratégiájának lényegeként említette, hogy képes legyen helyzetbe hozni a polgárokat, a vállalkozásokat és a társadalom egészét, eközben megfelelő védelmet nyújtani a számukra.

A gazdasági növekedést támogató politika folytatására szólította fel a G20-csoport döntéshozóit a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója. Krisztalina Georgieva a szervezet közelgő tanácskozása előtt arra figyelmeztetett, hogy az új koronavírus mellett az Egyesült Államok és a Kína közötti kereskedelmi feszültségek fellángolása és a klímaváltozással összefüggő természeti csapások jelentik a legnagyobb veszélyt a világgazdaságra.

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács. A testületnek a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, valamint 17 úgynevezett kultúrstratégiai intézmény vezetője a tagja. A tanács. biztosítja a kulturális ágazatok egységes kormányzati stratégiai irányításának szakmai alapjait, javaslatot tesz a kultúra kormányzati stratégiájára, véleményezi és összehangolja a kulturális ágazati fejlesztési terveket.

Gyászistentiszteleten vettek végső búcsút Makkai Ádámtól a Fasori református templomban. Az életének 85. évében elhunyt Kossuth-nagydíjas költőtől, nyelvésztől, műfordítótól, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagjától pályatársai, barátai, családja búcsúzott, a szertartáson részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is.

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai vettek végső búcsút Andorai Pétertől a Farkasréti temetőben. Szabó István, Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező nagyon nagy színésznek nevezte Andorai Pétert, aki mindig gondolatokat, érzelmeket jelenített meg szerepeiben. A nemzet színésze február 1-jén hunyt el életének 72. évében.

Március 3-án a Farkasréti temetőben búcsúztatják a múlt szerdán elhunyt Wichmann Tamást. A kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus hosszan tartó, súlyos betegség után, 72 éves korában hunyt el.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×