eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Budapesten meggyújtották az első hanukagyertyát, Horvátország választott - a nap hírei

Levélben köszöntötte a magyarországi zsidóságot hanuka ünnepe alkalmából a kormányfő. Horvátországban az exit poll adatok alapján a volt miniszterelnök és a jelenlegi államfő jutott az elnökválasztás második fordulójába. Európa déli részén már kilencen haltak meg az ítéletidő következtében.

Levélben köszöntötte a magyarországi zsidóságot hanuka ünnepe alkalmából a kormányfő. Orbán Viktor azt írta: ez az időszak arra tanít bennünket, hogy a legnagyobb ajándék, ha az ősök példáját követve, a régi hagyományokat megelevenítve, meghitten ünnepelhetünk. A budapesti Nyugati téren tartott hanukai gyertyagyújtáson Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija hangsúlyozta: harminc éve a magyar zsidóságnak is megadatik a szabadság, hogy megülje ünnepeit és identitását.

Január elsejétől ingyenesek lesznek a meddőségkezelésben használt gyógyszerek és beavatkozások - ismételte meg a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin a Kossuth Rádióban arról is beszélt, hogy emelkedik két, diabétesszel élőket segítő eszköz támogatása, továbbá az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermekeket nevelő szülők is igénybe vehetik az otthongondozási és ápolási díjat.

Az adóügyekért felelős államtitkár szerint 5 ezer cég jelentkezett be a kisvállalati adó hatálya alá december 20-ig, és ez a szám még jelentősen nőhet. Jövőre ugyanis 12 százalékra csökken a közteher mértéke, ezért is megéri választani. Izer Norbert kiemelte, hogy ebben a hónapban 41.500 kivást tartott nyilván az adóhivatal.

Horvátországban a szavazóhelyiségből távozók megkérdezése alapján a volt miniszterelnök és a hivatalban lévő államfő jutott az elnökválasztás második fordulójába. Az exit poll adatok alapján Zoran Milanovic volt kormányfő, a Szociáldemokrata Párt jelöltje a leadott voksok 29,6 százalékát, Kolinda Grabar-Kitarovic elnök pedig a 26,4 százalékát szerezte meg. A részvételi arány valamivel magasabb volt, mint öt éve.

Németországban 9 iszlamista terrortámadást hiúsítottak meg a hatóságok a 2016-os berlini merénylet óta; két akciót novemberben sikerült megakadályozni. A szövetségi bűnügyi hivatal szerint a merényletkísérletek az Iszám Állam terrorista szervezet volt vezetőjének halála miatt lettek gyakoriak.

Szíriában két nap alatt már több mint 25 ezer ember menekült a török határhoz a kormányerők offenzívája elől. A felkelők arról számoltak be, hogy a kormányhadsereg és orosz szövetségesei kórházakra, iskolákra és mecsetekre is csapást mérnek, hogy így akadályozzák a civilek későbbi hazatérését. A felkelők utolsó fellegvárának számító Idlíb tartományból november óta már több mint 200 ezer ember menekült el.

8 évtized alatt 175 kiskorút molesztált szexuálisan a Krisztus Légiója Kongregáció római katolikus szervezet 33 tagja - közölte a szervezet egy belső vizsgálat lefolytatása után. A mexikói alapítású rend közleményében arról számol be, hogy legalább 60 gyereket maga a rend alapítója, a 2008-ban meghalt Marcial Maciel Degollado rontott meg.

Európa déli részén már kilencen haltak meg az ítéletidő következtében. A szélvihar és áradások miatt Galíciában és Asztúriában a legmagasabb fokozatú riasztást adták ki a spanyol hatóságok. Portugáliában le kellett állítani a Lisszabon és Porto közötti vasúti közlekedést, mert a vágányokat elöntötte a víz. Olaszország 11 tartományában rendeltek el riasztást és Velencében ismét víz alá került a Szent Márk tér.

Magyarázkodni kényszerült és bocsánatot kért hawaii családi nyaralása miatt az ausztrál kormányfő. Scott Morrison visszatért Ausztráliába, ahol az elmúlt évtizedek legsúlyosabb bozóttüzei pusztítanak. Új-Dél-Walesben 800 lakóépület semmisült már meg, és a lángok elérték az állam fővárosa, Sydney peremét, ahol a füst miatt veszélyes a levegő minősége. Két tűzoltó meghalt.

Sikeresen földet ért a Boeing tesztűrhajója az új-mexikói sivatagban - közölte az amerikai űrhajózásai hivatal. A tesztrepülést eredetileg egy hetesre tervezték, de mindössze két napig tartott, mert a Starlinernek nem sikerült a tervezett pályára állnia, így össze sem kapcsolódhatott a Nemzetközi Űrállomással. A kudarcot vélhetően az egyik hajtómű hibája okozta.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×