eur:
394.03
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

5 ezer milliárdos közlekedési infrastruktúrafejlesztés jön - a nap hírei

A külgazdasági és külügyminiszter szerint el kell kerülni, hogy a víz miatti konfliktusok biztonsági fenyegetést jelentsenek a világra. Az Egyesült Királyságban ismét kezdeményezheti a parlament ülésének felfüggesztését a miniszterelnök. A hivatalos dokumentumok szerint az amerikai elnök valóban vizsgálatot kért ukrán kollégájától politikai riválisa ellen. Az InfoRádió legfontosabb szerdai hírei

A külgazdasági és külügyminiszter szerint el kell kerülni, hogy a víz miatti konfliktusok biztonsági fenyegetést jelentsenek a világra. Szijjártó Péter az ENSZ-közgyűlés vízgazdálkodással foglalkozó rendezvényén kiemelte: az előrejelzések szerint 2050-re 4,8 milliárd ember él majd vízhiányos területen, ami feszültségek kirobbanásához vezethet.

2024-ig 5 ezer milliárd forintot fordít a közút- és vasúthálózat fejlesztésére a kormány. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: a fejlesztések ezer kilométernyi új út megépítését teszik lehetővé. Kiemelte: a kormány célja az is, hogy 2023-ig a megyeszékhelyek, megyei jogú városok és kiemelt ipari parkok elérhetőek legyenek a gyorsforgalmi úthálózaton.

Közösen javasol megoldást a munkaerőhiány kezelésére a munkástanácsok és a gyáriparosok szövetsége. A két szervezet becslése szerint mintegy 200-250 ezer ember hiányzik a magyar gazdaságból, az ország demográfiai helyzete miatt pedig azzal kell számolni, hogy évente 40 ezerrel csökken a munkavállalók száma.

A szakképzési stratégia nyilvánosságra hozatalát és társadalmi vitáját kéri az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Szűcs Tamás érdek-képviseleti elnök közleményében azt írja: a 2020-ra tervezett teljes bevezetés túlzó elvárás, hiszen az átalakítás irányítói még semmilyen konkrétummal nem álltak elő.

Csak betartható, reálisan végrehajtható ígéreteket tesz főpolgármester-jelölti kampányában Tarlós István. A harmadik ciklusára készülő főpolgármester a Századvég Alapítvány konferenciáján megismételte, hogy a jelöltség elvállalása előtt 15 pontos megállapodást között a miniszterelnökkel. Úgy fogalmazott: Orbán Viktor figyelemreméltó feltételek biztosításába egyezett bele.

Karácsony Gergely szerint a jobboldali populizmus ellensúlya a nagyvárosokban jön létre, onnan lehet visszaszerezni az ország szabadságát. Az ellenzéki főpolgármester-jelölt a Republikon Intézet konferenciáján úgy fogalmazott: néhány hét múlva egy sokkal zöldebb és szabadabb város lehet Budapest.

Az elsőfokú ítéletet súlyosbítva jogerősen négy év letöltendő börtönre ítélte Mengyi Roland volt fideszes képviselőt a Fővárosi Ítélőtábla. A politikust különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás kísérlete és más bűncselekmények miatt mondták ki bűnösnek.

Csődöt jelentett a Thomas Cook brit utaztatási cég osztrák, lengyel és német leánycége is. Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke az InfoRádiónak elmondta: a Neckermann Magyarország most azon dolgozik, hogy megoldja a brit anyavállalat csődje utáni helyzetet.

Az Egyesült Királyságban ismét kezdeményezheti a parlament ülésének felfüggesztését a miniszterelnök. Boris Johnson a londoni alsóház ülésén közölte: a kabinet továbbra is el akarja érni, hogy mielőbb új programot mutathasson be. Ehhez a mostani ülésszakot lezárnák, és egy időre felfüggesztenék az ülésezést. Legutóbb ezt az időszakot a miniszterelnök öt hétre nyújtotta volna, de ezt a brit legfelsőbb bíróság törvénytelennek minősítette.

Az amerikai elnök többször is vizsgálatot kért ukrán kollégájától Joe Biden elnökjelölt-aspiráns és fia ukrajnai ügyleteinek feltárására. Ez derült ki a két elnök telefonbeszélgetéséből, amelynek leiratát a washingtoni Fehér Ház hozta nyilvánosságra. A beszélgetés elmúlt napokban kiszivárgott részletei nyomán a képviselőház demokrata párti elnöke kedden bejelentette: az alsóház hivatalosan elindítja az alkotmányos felelősségrevonási-eljáráshoz szükséges vizsgálatot Donald Trump ellen.

Izraelben Benjámin Netanjahut kérte fel kormányalakítására az államfő. A jobboldali Likudot vezető, hivatalban lévő miniszterelnök pártja a múlt keddi parlamenti választáson 31 mandátumhoz jutott. Ellenfele a centrista Kék-fehér párt 33 parlamenti helyet szerzett. Egyik tömörülés sem képes önállóan kormányt alakítani.

Romániában átmenetileg ismét engedélyezhetik a medvevadászatot. A bukaresti szenátus által megszavazott módosítás alapján a barnamedve öt évre lekerül a szigorúan védett állatfajok listájáról. Romániában azóta szaporodtak el a medvetámadások, hogy a környezetvédelmi minisztérium 2016-ban a populációt szabályozó vadászatot is betiltotta.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×