eur:
394.36
usd:
370.11
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Újabb tömegek érkezhetnek Európába - a nap hírei

Bírálta az új olasz kormány migrációs intézkedéseit a külgazdasági és külügyminiszter. Rendben elindult a tanév a felsőoktatásban – közölte  az illetékes államtitkár. Izraelben utólag hagyta jóvá a kormány egy törvénytelen telep felépítését Ciszjordániában. Az InfoRádió legfontosabb vasárnapi hírei.

Bírálta az új olasz kormány migrációs intézkedéseit a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az M1-en sajnálatosnak nevezett minden olyan döntést, amely megnyitja Európa határait az illegálisan érkezők előtt. Úgy vélte: a döntéssel újabb tömegek érkezhetnek Európába, és akik beengedik a migránsokat, szét is akarják majd őket osztani a tagállamok között. A tárcavezető hangsúlyozta: Magyarország semmiféle kvótát nem fogad el és mindenáron megvédi határait.

Az Országgyűlés elnöke szerint az ország 2010 óta visszaszerezte a jövőjét, aminek nyilvánvaló jele, hogy a magyarok új templomokat és iskolákat építenek. Kövér László a Fasori Református Egyházközség új óvodaépületének átadásán kiemelte: az egyházi oktatás választása minden állampolgár szabad értékválasztása, amelyet a felelős politikának támogatnia kell. Soltész Miklós egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár hangsúlyozta: a felekezetek fontos munkát végeznek a nemzet és a kereszténység megőrzésében. Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöke igehirdetésében arról beszélt: az iskola feladata nem csak az, hogy jó dolgokra tanítson, hanem hogy biztos utat mutasson a siker felé.

Rendben elindult a tanév a felsőoktatásban - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára. Schanda Tamás, kiemelte: a kormány célja, hogy a magyar fiatalok jobb, versenyképesebb egyetemeken tanuljanak és minél értékesebb diplomát kapjanak, amivel megállják a helyüket az életben és a munkaerőpiacon egyaránt. Az idén több mint 126.600-an jelentkeztek a különböző felsőoktatási intézményekbe, csaknem hatezerrel többen, mint tavaly.

Tavaly mintegy négyszer annyi első házas vette igénybe a havi ötezer forintos adókedvezményt, mint 2015-ben. Az szja-bevallások adatai alapján a 85 ezer első házas összesen több mint 3 milliárd forintot spórolt - közölte Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.

Ismételten a kormánytól vár választ az LMP arra a kérdésre, hogy tervezi-e meghosszabbítani a mátrai szénerőmű üzemidejét, valamint a hozzá kapcsolódó lignitbánya bővítését. Ungár Péter, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a kabinet ellentmondó lépéseket, állításokat tesz a klímapolitika területén. Példaként említette, hogy a kormány megvétózta az európai karbonsemlegességi tervet, majd a köztársasági elnök a karbonsemlegesség mellett foglalt állást.

Izraelben utólag hagyta jóvá a kormány egy törvénytelen telep felépítését Ciszjordániában. Benjámin Netanjahu miniszterelnök a Jordán folyó völgyében tartotta meg a parlamenti választások előtti utolsó kormányülést, hogy kiemelje választási ígéretét, amely szerint győzelme esetén elcsatolja a Ciszjordániát Jordániától elválasztó, stratégiailag fontos területet, illetve a Holt-tenger északi partvidékét. Rendkívüli ülésen ítélte el az izraeli kormányfő terveit az Iszlám Együttműködés Szervezete.

Több mint a felére csökkent átmenetileg a szaúdi napi olajkitermelés, miután a jemeni húszi lázadók dróntámadásokat intéztek két olajterminál ellen. A robbanások következtében 5,7 millió hordóval csökkent a napi olajkitermelés, ami több mint a fele az országos és mintegy 5 százaléka a világ napi olajkitermelésének. A veszteségek egy részét az olajtartalékot tartalmazó tárolókból pótolják. Az amerikai kormány közölte, hogy szükség esetén kész hozzányúlni a stratégiai olajtartalékaihoz, hogy stabilizálja a piacot.

Az amerikai költségvetés augusztusi hiánya 200 milliárd dollár volt, ezzel a 11 havi deficitje átlépte az ezermilliárd dollárt. Ekkora amerikai hiányra 2012 óta nem volt példa.

Eladja az alaptevékenységéhez közvetlenül nem tartozó üzletágakat a General Electric, hogy a bevételből csökkentse adósságát. Az amerikai óriáscég vezérigazgatója egy befektetői konferencián azt mondta, hogy a vállalat mintegy 38 milliárd dollárnyi eszközállományt épít le. A GE adóssága jelenleg meghaladja a 100 milliárd dollárt.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×