INFORÁDIÓ 
2020. április 1. szerda
Hugó

napinfo

orbán viktor

varga mihály

A régió kiemelt gazdasági szerepéről beszélt Varga Mihály - Hírösszefoglaló

Infostart

A keresztény szabadság eszményére épített életet méltatta a kormányfő a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének kongresszusán. Megerősítette Oszama bin Laden fiának halálát a Fehér Ház.

A magyarok küldetése, hogy megmutassák a világnak, milyen a keresztény szabadság eszményére épített élet - mondta a miniszterelnök az Országházban, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének 12. kongresszusán. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a hivatását vesztett liberális demokráciákkal szemben Közép-Európában ma a kereszténységből fakadó kulturális és civilizációs életerő nyilvánul meg. Kövér László házelnök azt emelte ki, hogy főként a magyarok erőfeszítésének és a kormány politikai teljesítményének köszönhetően egyre többen a magyar időhöz igazítják a világórát Európában. Erdő Péter bíboros, prímás Esztergom-Budapesti érsek a rendszerváltás utáni sokféle jövőképről beszélt.

A pénzügyminiszter szerint a kelet-közép-európai régió növekedése továbbra is az uniós átlag felett alakul, ezért fontos szerepet játszik a kontinens gazdaságának erősítésében. Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek ülésén, Helsinkiben mondta ezt. Az informális Ecofin-ülésen egy másik témában a tárcavezető kifejtette, hogy az adó- és pénzügypolitika, illetve költségvetés-tervezési eszközök is tudják támogatni a klímabarát intézkedéseket, ezek azonban nem háríthatnak aránytalan terhet sem az európai, sem egy-egy nemzeti iparágra, régiókra és a polgárokra, illetve nem okozhatnak érzékelhető versenyhátrányt más gazdaságokkal szemben.

Szövetséget kötöttek az 5., 6., és 7. kerület ellenzéki polgármesterjelöltjei, valamint Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt. A megállapodás értelmében Tüttő Kata, Soproni Tamás, Niedermüller Péter és Karácsony Gergely együttműködnek majd a közlekedés, a zöldterületek, a turizmus, a lakhatás és az egészségügy kérdésében. Karácsony Gergely a Deák Ferenc téren arról beszélt, hogy a sokszínű Budapestet szeretnék sokféle ember otthonává tenni, ennek érdekében a kerületek közös problémáit együtt kívánják megoldani, a városrészek önállóságának megtartásával.

Világháborús bombát hatástalanítanak vasárnap Újbudán a Magyar Honvédség tűzszerészei. Emiatt kiürítésre és lezárásokra kell készülni a Móricz Zsigmond körtérnél. A forgalomkorlátozások a közösségi közlekedést is érintik. Az amerikai gyártmányú, 250 kilogrammos légibomba hétfőn került elő a Szent Margit Gimnázium területén zajló építkezésen. A biztonsági zárás ideje alatt a Gárdonyi Géza Általános Iskola befogadó helyként üzemel.

Norbert Hofert választotta új elnökévé az Osztrák Szabadságpárt két héttel a szeptember 29-én tartandó, előrehozott parlamenti választások előtt. A grazi kongresszuson elmondott beszédében Norbert Hofer kijelentette: arra készül, hogy Ausztria legerősebb pártjává tegye az Osztrák Szabadságpártot. Norbert Hofer korábban, az Osztrák Néppárt és a Szabadságpárt májusban összeomlott kormánykoalíciójában közlekedési miniszter volt.

Német sajtójelentések szerint lezuhant Berlin közelében egy ejtőernyősöket szállító gép, a pilóta egy 31 éves szegedi repülővezető-oktató meghalt, de az ejtőernyősök időben el tudták hagyni a gépet. A német Abendblatt szerint a rutinosnak számító pilóta még szerdán egy Cessna géppel szállított 14 ejtőernyőst egy Berlinhez közeli ugratóbázisról, amikor lezuhantak. A repülő egy mezőre csapódott be a bázis közelében. Az eddigi jelentések szerint a pilóta úgy próbálta a zuhanás előtt manőverezni a gépet, hogy az ne veszélyeztesse az ejtőernyősöket.

Lampedusán kapott partraszállási engedélyt az Ocean Viking civil hajón tartózkodó 82 migráns - jelentette be az olasz kormány. Az olasz hatóságok úgy döntöttek, hogy az Ocean Viking nem hajózhat be a földközi-tengeri sziget kikötőjébe, hanem a civil hajóról az olasz parti őrség hajói szállítják partra az embereket. A római kormány közlése szerint a migránsok egy részét Franciaország és Németország veszi át, a többiek befogadására eddig nem jelentkezett más uniós tagállam.

Bejelentette a Fehér Ház Oszama bin Laden fia, Hamza bin Laden halálát. A közlés szerint egy amerikai terrorizmusellenes műveletben halt meg az al-Kaida terrorszervezet meggyilkolt egykori vezetőjének fia. A műveletet az afganisztáni-pakisztáni határ térségében hajtották végre. Az akció időpontját azonban nem árulták el. Az NBC hírtelevízió már július 31-én hírül adta Hamza bin Laden halálát, de akkor Donald Trump elnök nem akarta kommentálni az értesülést.

Rendkívüli ülést tart vasárnap az Iszlám Együttműködés Szervezete, hogy megvitassa az izraeli kormányfő elképzelését Ciszjordánia egy részének annektálásáról. Benjámin Netanjahu kedden helyezte kilátásba, hogy választási győzelme esetén Izrael annektálná a Jordán völgyét és a Holt-tenger északi részét, ahol több mint 10 ezer zsidó telepes és mintegy 65 ezer palesztin él.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018