eur:
392.46
usd:
367.21
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Brit-iráni tanker viszály és fél évszázados Holdra szállás - a nap hírei

Csak a jelentkező kistelepülések felének jutott pénz az orvosi rendelők fejlesztésére, jövőre újabb kiírás várható. Teherán jogszerű válaszlépésnek, London törvénytelennek tartja a brit tartályhajó lefoglalását. 50 évvel ezelőtt szállt le a Holdra az amerikai Apollo-11 űrhajó.

Mintegy 180 orvosi rendelő épülhet vagy újulhat meg a Magyar Falu Program két újabb pályázatának most közzétett eredménye alapján. A célra 4 milliárd forint fordítható. A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Mesztegnyői falunapon azt is elmondta: az orvosi rendelőkre meghirdetett pályázaton a jelentkezőknek csak mintegy fele juthat támogatáshoz, így a tervek szerint jövőre újra kiírják ezt a lehetőséget. Gyopáros Alpár hozzátette: emellett 778 kistelepülésen nyílik lehetőség orvosi eszközök beszerzésére, összesen 2 milliárd forint értékben.

Külföldre és belföldre is többet utaztak a magyarok tavaly. A Központi Statisztikai Hivatal elemzése szerint a belföldi turisták az előző évihez hasonló számban, de hosszabb időre utaztak az itthoni célpontokra. A Budapesten és Pest régióban, illetve a Közép- és Nyugat-Dunántúlon élők utaztak a legtöbbet. A többnapos utazások legkedveltebb célpontjai a szomszédos országok, valamint Németország, Csehország, illetve Olaszország, Görögország voltak. KSH adatai alapján a külföldről Magyarországra irányuló forgalom is emelkedett 13 százalékkal.

Összeütközött két munkagép kora este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a balesetben két ember súlyosan megsérült. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a járművek eddig tisztázatlan körülmények között karamboloztak a repülőtér 2-es termináljának D portájánál.

Jogszerű válaszlépésnek tartja Teherán a brit tartályhajó lefoglalását. Az iráni alkotmányvédelmi tanács közlése szerint a lépés válasz arra, hogy a brit tengerészgyalogság július elején Gibraltárnál lefoglalt egy iráni tartályhajót. London mellett Berlin, Párizs és Bahrein ugyanakkor a brit hajó azonnali szabadon engedését követelte. A Forradalmi Gárda az eddigi indoklás szerint azért foglalta le a Stena Imperót, mert nekiütközött egy iráni halászhajónak, és kárt okozott benne. A brit védelmi tárca ezt visszautasította és azt is közölte: Omán területi vizein haladt a hajó.

Eltemették a boszniai háború prijedori mészárlásának 86 áldozatát. Az eseményen nem jelentek meg a boszniai szerbek képviselői, akik közül sokan ma is vitatják a boszniai szerb csapatok felelősségét az 1992-1995-ös boszniai háború idején elkövetett gyilkosságokban. 1992 augusztusában az északnyugat-boszniai Prijedor környékén, a szerb erők által működtetett gyűjtőtáborok mintegy 1200 horvát és bosnyák foglya közül mintegy 200 férfit végeztek ki egy szakadék előtt.

50 évvel ezelőtt, 1969 július 20-án szállt le a Holdra az Apollo-11 űrhajó, az expedíció volt az első olyan alkalom, amikor az ember először lépett egy másik égitest felszínére. Július 21-én elsőként Neil Armstrong, majd nem sokkal Edwin Aldrin is a Hold felszínére lépett. A harmadik űrhajós, Michael Collins az űrhajón maradt. A holdséta mindössze 2 órán át tartott. Szombaton a texasi Houstonban, a NASA-központban tartottak megemlékezést a Holdra szállásról.

Hollandiában beperli a Nissan és a Mitsubishi japán autógyártókat a két cég sikkasztás gyanúja miatt tavaly leváltott közös elnök-vezérigazgatója. Carlos Ghosn 15 millió eurós kártérítést követel az autógyártó cégektől, mert szerinte súlyos hibát követtek el, amikor leváltották. Ügyvédje arra hivatkozik, hogy a holland törvények szerint ha egy cég le akarja váltani a vezetőjét, akkor először közölnie kell vele, hogy mivel vádolja, és ezt bizonyítékkal alá kell támasztania. De ebben az esetben egyik sem történt meg.

Több mint 30 illegálisan érkezett bevándorló sérült meg egy észak-macedóniai autópálya-balesetben. A migránsokat szállító kisbusz leszaladt az útról és egy 14 méter mély árokba rohant, miután a rendőrök üldözőbe vették a járművet, és a sofőr menet közben kiugrott. Az észak-macedón állampolgárságú 24 éves sofőr is súlyosan megsérült.

Összesen 269 hajó teljesítette a 48 órás szintidő alatt az idei Kékszalag Nagydíjat. A versenyre 561 hajó nevezett. Az indulók rendkívül gyenge szélben vitorláztak Európa leghosszabb és legrégebbi tókerülő versenyén a Balatonon. A győztes, a Petrányi Zoltán kormányozta Racing Django a csütörtök reggeli rajt után péntek hajnalban ért célba. Utolsóként szombat

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×