eur:
392.24
usd:
366.07
bux:
66793.58
2024. április 26. péntek Ervin

Cunami pusztított Indonéziában - a nap hírei

A családok karácsonyi együttlétének fontosságát hangsúlyozta a pápa. A kormányfő szerint Európa csak akkor lehet sikeres, ha európai marad. A minimálbérről szóló tárgyalások befejezését sürgeti a pénzügyminiszter.

A családok karácsonyi együttlétének fontosságáról beszélt a pápa advent negyedik vasárnapján. A katolikus egyházfő Jézus születése közeledő ünnepe üzenetéről kijelentette: ember és Isten találkozása nem káprázatos csodák, hanem a hit és az irgalmasság jegyében történt. Ferenc pápa azt üzente azoknak, akik karácsonykor nem tudnak együtt lenni családjukkal, hogy a keresztény közösség kapui mindenki előtt nyitva állnak.

A kormányfő szerint Európa csak akkor lehet sikeres, ha európai marad. Orbán Viktor az oe24 osztrák híroldalnak adott interjúban megismételte: a jövő évi Európai Parlamenti választások kampányában a migráció lesz a központi kérdés. Hozzátette: az osztrák és a magyar álláspont hasonló: a segítséget kell Afrikába vinni, és nem a problémákat Európába hozni.

A pénzügyminiszter szerint a munkaadói és a munkavállalói oldal képviselőinek kellene megállapodni a minimálbérben. Varga Mihály a Kossuth Rádióban úgy vélte: minél előbb meg kellene találni a középutat a szakszervezetek 13-15 százalékos bérigénye és a munkaadók 5-7 százalékos ajánlata között. Hozzátette, ha mégsem születne megállapodás, akkor a kormánynak kell nyilatkoznia az ügyben.

Továbbra is le kell vizsgázni elsősegélynyújtási ismeretekből a jogosítvány megszerzéséhez – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A tárca közleménye hangsúlyozza: félreértésen alapulnak a vizsga megszűntetéséről szóló sajtóhírek.

Újabb díjat kapott Pozsgai Zsolt Megszállottak című filmje, amelya legjobb drámai alkotásnak járó elismerést nyerte el Zürichben, Európa egyik legjelentősebb online filmfesztiválján. A reformáció emlékéve alkalmából készült 500 éve játszódó történet Kálvin János és Loyolai Szent Ignác, a jezsuita rend alapítójának találkozásáról szól.

Olaszországban nagy többséggel megszavazta a módosított költségvetési csomagot a szenátus. Az Európai Bizottság szerdán jelentette be, hogy nem indít túlzottdeficit-eljárást, ha a római parlament az év vége előtt megszavazza a kormány új büdzsé-tervezetét.

Franciaországban öt nap alatt több mint másfél millió aláírást gyűjtött össze négy civilszervezet, hogy rákényszerítse a kormányt a klímaváltozással szembeni fellépésre. Az érintettek, köztük a Greenpeace azt tervezik, hogy ha a párizsi kabinet továbbra sem hoz szerintük megfelelő intézkedéseket, akkor beperlik az illetékes bíróságon.

Franciaországban nyugalomra intette az embereket a sárgamellényesek szombati tüntetése után az államfő. Emmanuel Macron a rendbontók szigorú megbüntetését ígérte. A demonstráción mintegy 23 ezren vettek részt országszerte, feleannyian, mint egy héttel korábban. A hatóságok 109 embert vettek őrizetbe.

A brit belbiztonsági államtitkár szerint újjáéledőben van az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat. Ben Wallace azt mondta: hírszerzési információk szerint a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletsorozatért felelős szervezet repülőgépek megsemmisítésére alkalmas technológia kifejlesztésén dolgozik.

Nagy-Britanniában vádemelés nélkül elengedték a gatwicki drónok ügyében őrizetbe vett két embert. A sussexi rendőrség nem nevezte meg az illetőket, de a korábbi tájékoztatásból kiderült, hogy egy 47 éves férfiről és egy 54 éves nőről van szó. A Gatwick repülőteret szerda estétől 33 órán át kellett zárva tartani a drónok rendszeres berepülése miatt.

Elhunyt Lord Paddy Ashdown, a brit Liberális Demokraták egykori vezetője. A 77 éves politikus a múlt hónapban közölte, hogy rákbetegséggel kezelik. Paddy Ashdown 1988 és 1999 között állt a brit liberálisok élén. Szerteágazó tevékenységét a brit kormány és az uralkodó is számos kitüntetéssel ismerte el.

Lengyelországban egynapos nemzeti gyászt tartottak a csehországi Karvinában történt bányaszerencsétlenség miatt. A cseh-lengyel határhoz közel üzemelő bányában csütörtökön történt sújtólégrobbanásban 13-an vesztették életüket, köztük 12 lengyel bányász.

Indonéziában már 222 halálos áldozata van az ország nyugati részén történt szökőárnak. Több mint 700-an megsérültek. A cunami a Jáva és Szumátra sziget közötti Szunda-szoros térségét érintette. Az áldozatok többsége belföldi turista.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×