eur:
393.93
usd:
364.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Lengyel gyásznap a csehországi bányarobbanás miatt

Nemzeti gyásznapot tartanak vasárnap Lengyelországban a csehországi Karvinában bekövetkezett, 13 bányász - köztük 12 lengyel - életét követelő bányaszerencsétlenség miatt.

A gyásznap alkalmából a középületeken félárbócra engedik a gyászszalaggal ellátott lengyel nemzeti zászlókat, és nem tartanak meg nagyobb részvételű kulturális és sportrendezvényeket. A külföldi lengyel külképviseleteken részvétkönyveket nyitnak.

A cseh-lengyel határhoz közel üzemelő CSM bányában csütörtök késő délután történt sújtólégrobbanás. A 800 méter mélyen dolgozó 23 vájár közül 10 sérültet mentettek ki. Emellett egy bányász élettelen testét is felszínre hozták, a többi 12 áldozat továbbá is a bánya mélyén van.

A 10 sérült közül ketten kórházban vannak súlyos égési sérülésekkel, mindkettő lengyel. Egyikük állapotát az orvosok válságosnak minősítették.

Mintegy 200 cseh és lengyel bányamentő próbálja eloltani a robbanás okozta tüzet, négyórás műszakokban váltják egymást.

Csehországban az áldozatok emlékére szombat délben országszerte megszólaltak a szirénák. A CSM bányánál emberek gyertyákat gyújtanak, virágokat helyeznek el. A hozzátartozók megsegítésére két gyűjtés is indult Csehországban.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×