eur:
395.11
usd:
371.49
bux:
66355.42
2024. április 16. kedd Csongor

Újabb demonstráció Budapesten a túlóratörvény ellen - Hírösszefoglaló

A miniszterelnök szerint a túlóratörvény a munkavállalók érdekeit szolgálja. Kétszámjegyű díjemelésre kényszerülnek a magyar fuvarozó vállalkozások jövőre. Az országban többfelé javult kissé a levegő minősége.

Botránnyal nem lehet megakadályozni a törvényalkotást - jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Orbán Viktor szerint a munka törvénykönyvének módosításáráról szóló vita az ellenzéknek csak egy ürügy volt arra a szemfényvesztésre, amit elkövettek az elmúlt napokban. A kormányfő a túlóratörvényt jó jogszabálynak nevezte. Orbán Viktor a minimálbér ügyében úgy vélte, hogy a kormánynak nem ügydöntőként, hanem közvetítőként kell fellépnie. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy olyan európai parlamenti képviselőkre van szükség, akik Magyarországot képviselik Brüsszelben, és nem Brüsszelt Magyarországon.

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek az államfő az Állami Számvevőszékről, valamint a közszolgálati tisztviselőkről szóló jogszabály módosítását. Ugyanakkor a túlóratörvény mellett a közigazgatási bíróságok létrehozásáról szóló törvényt is aláírta csütörtökön a köztársasági elnök - hívta fel a figyelmet az Index.

Sztrájkokat és blokádokat helyezett kilátásba a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke, miután az államfő aláírta a túlóratörvényt. Péntek este újabb tüntetés zajlik Budapesten és több vidéki városban a túlóratörvény miatt. A demonstrációt az ellenzéki pártok és a szakszervezetek hirdették meg.

Megszűnik az Erzsébet-utalvány. Az utalványforgalmazó honlapján közölte, hogy 2019. január 1-jétől a papíralapú és az elektronikus Erzsébet-utalványok forgalmazását megszünteti, miután azok jövőre már nem kedvezményesen adóznak.

Az államháztartás hiánya 1842,4 milliárd forint volt novemberig, ez az éves előirányzat több mint 135 százaléka. Az idén novemberben a központi alrendszer 164,3 milliárd forintos hiányt mutatott.

Kétszámjegyű díjemelésre kényszerülnek a magyar fuvarozó vállalkozások jövőre az útdíj-emelés és költségnövekedések miatt - közölték a fuvarozói érdekképviseletek. Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára az InfoRádióban nyilatkozott erről.

Az országban többfelé javult kissé a levegő minősége - közölte a tisztifőorvos. Putnokon továbbra is egészségtelen a levegőminőség a magas szálló por tartalom miatt. Emellett 19 helyen kifogásoltnak minősítették a levegőt, köztük Budapesten is.

Péntek este egy időre ismét leállították a forgalmat a londoni Gatwick repülőtéren, újabb drón észleléséről szóló hírek miatt. Csütörtökön egész napra megbénult a brit főváros második legnagyobb forgalmú légikikötője. A rendőrség közölte, hogy nyomoz az elkövetők után.

A párizsi parlament alsóháza elfogadta a francia válság rendezését célzó elnöki javaslatokat. Emmanuel Macron december 10-én, a sárga mellényes tüntetőkhöz intézett beszédében jelentette be egyebek mellett, hogy a minimálbér január 1-jétől 100 euróval nő, ami az infláción felül mintegy 10 százalékos emelés. A kétezer eurónál alacsonyabb összegű nyugdíjak után ezentúl nem kell járulékokat fizetni. A túlórapénzek adó- és járulékmentesek lesznek a jövő évtől Franciaországban.

Február végén távozik tisztségéből az amerikai védelmi miniszter - jelentette be Twitter-üzenetében az amerikai elnök. Donald Trump közölte: James Mattis két éves tárcavezetői ciklusa alatt hatalmas előrehaladás történt, elsősorban új haditechnika beszerzésében.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×