eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Túllépte az egész évre tervezett mértéket az államháztartás hiánya - Napinfo

Nem változtatott a jegybanki alapkamaton a monetáris tanács. Lemondott az LMP társelnöki és frakcióvezetői posztjáról Szél Bernadett.

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén a monetáris tanács. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A nemzeti bank korábban többször is hangsúlyozta: továbbra is kitart a laza monetáris politika mellett és eddigi politikájának megtartásában látja az infláció ellensúlyozását.

Túllépte az egész évre tervezett mértéket az államháztartás hiánya. A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerin a deficit az első hét hónapban 1491 milliárd forint volt, ami az egész évre tervezett összeg 109 százaléka. A tárca továbbra is 4 százalék feletti gazdasági bővüléssel és 2,4 százalékos hiánnyal számol.

Meghatározná az alma felvásárlási árának számítási módját az Agrárminisztérium. A tárca vezetője elmondta: a tervek szerint a nemzetközi piacokhoz igazodó árképletet dolgoznak ki, és kötelezik a felvásárlókat, hogy ennek alapján több évre szóló szerződést kössenek a termelőkkel. Nagy István azután beszélt erről, hogy egyeztetett a gazdák képviselőivel, akik irreálisan alacsonynak tartják az ipari alma árát.

A jövőben a döntéshozatalt megelőző konzultációban is számít a tankerületi igazgatók véleményére az új oktatásért felelős államtitkár. Bódis József a tankerületi igazgatói értekezleten úgy vélte: a Klebersberg Központ és tankerületek jogainak átalakításával hatékonyabb lett a rendszer, amely működőképes, de folyamatosan jobbá tehető.

A családügyi államtitkár szerint korszerűtlen és életszerűtlen az egységes óvoda-bölcsőde, ezért szűnik meg augusztus végén ez az ellátási forma. Novák Katalin az InfoRádióban a kistelepülések kritikáira reagálva azt mondta: a túl sok feltételt szabó egységes óvoda-bölcsőde helyett sokkal hatékonyabb az, hogy most mini-bölcsődéket lehet létrehozni az óvodával egy épületben. Megismételte: a kormány a jelenlegi 48 ezerről 60 ezerre akarja emelni a bölcsődei férőhelyek számát.

Lemondott Szél Bernadett az LMP társelnöki és frakcióvezetői posztjáról, de a pártnak és a képviselőcsoportnak is tagja marad. A politikus a Magyar Hang című lapnak adott interjúban beszélt arról, hogyan döntött jövőjéről, miután a párt etikai bizottsága eltiltotta pártfunkciók betöltésétől. Az etikai bizottság döntése azután született, hogy az LMP vezetése a választási kampányban tárgyalt más pártokkal az együttműködésről és több egyéni jelöltet visszaléptetett, pedig korábban a párt több kongresszusi határozata is ezzel ellentétes döntést hozott.

Az idén elkezdett 35 ezer lakásból 18 ezer készülhet el még ebben az évben - mondta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Koji László az M1-en azt mondta: az építőipar bővüléséhez a családi támogatások és az adócsökkentés is hozzájárult, ugyanakkor a lakások felújításához is szükség lenne állami támogatásra.

Folyamatos tárgyalások kezdődnek az Európai Unió és az Egyesült Királyság között a kilépésről és a jövőbeli kapcsolatrendszerről – közölte az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója. Michel Barnier az illetékes brit miniszterrel folytatott megbeszélés után hangsúlyozta: továbbra is komoly nézetkülönbségek vannak mindenekelőtt az ír-északír határellenőrzés és a jövőbeli gazdasági kapcsolatok kérdésében.

A papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozatainak egy csoportjával is találkozik a katolikus egyházfő a hétvégén Írországban. Ferenc pápa a katolikus családok világtalálkozójára érkezik, ahol imádkozni fog az áldozatokért. A katolikus egyházfő hétfőn levelet intézett a katolikus papsághoz és a hívőkhöz, bűnbánatra szólítva fel a papok által elkövetett szexuális visszaélések miatt.

Az Egyesült Államokban eltörölné a szén-dioxid kibocsátásra vonatkozó korábbi korlátozásokat a kormány. A Trump-adminisztráció Környezetvédelmi Hivatala lehetővé tenné, hogy az amerikai államok engedélyezzék a szénerőműveknek a magasabb szén-dioxid-kibocsátását. Ez jelentősen növelné a környezetszennyezést.

Székelyföldön kilőttek egy medvét egy csíkszeredai iskola udvarán. Helyi sajtóértesülések szerint az állat előzőleg több portára is betört a városban. Hargita megyében az év eleje óta kilenc ember került kórházba medvetámadás miatt.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×