eur:
394.12
usd:
365.74
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

A büdzsé elfogadása után folytatják az egyeztetéseket az MTA-val - Napinfo

Pozitívan értékelte négyszemközti találkozóját az amerikai és az orosz elnök, börtönnel büntetné a buszok engedély nélküli átalakítását egy Btk-módosítási javaslat, augusztus végégig vissza lehet vinni a patikákba a visszavont vérnyomáscsökkentőket.

Egyaránt pozitívan értékelte első négyszemközti találkozóját az amerikai és az orosz elnök. A Helsinkiben tartott tárgyalás után Vlagyimir Putyin úgy fogalmazott: nem sikerült minden problémát megoldani, de a kezdeti lépést megtették. Donald Trump a párbeszéd folytatását ígérte. Az orosz elnök azt hangsúlyozta: Oroszország nem avatkozott be az Egyesült Államok 2016-os elnökválasztási folyamatába, Donald Trump megismételte: semmiféle összejátszás nem volt kampánycsapata és orosz tisztségviselők között. Mindkét politikus fontosnak nevezte az együttes fellépést katonai kérdésekben és a közös fenyegetésekkel szemben. Vlagyimir Putyin a nukleáris fegyverek korlátozásáról szóló START szerződés hatályának meghosszabbítását javasolta.

Magyarországnak elemi érdeke a működő amerikai-orosz párbeszéd - jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke. Németh Zsolt az InfoRádió Aréna című műsorában azt hangsúlyozta, hogy a világ számos problémája nem oldható meg Oroszország nélkül, Magyarország esetében pedig a földrajzi közelség és az energetikai függőség is megköveteli a párbeszédet. Az új amerikai nagykövet kinevezésére utalva Németh Zsolt úgy fogalmazott: kézzel fogható az a közös szándék, hogy új fejezet nyíljon az amerikai-magyar kapcsolatokban.

Elfogadta a keményvonalas Brexit-tábor kereskedelmi politikához benyújtott módosító javaslatai a brit kormány. A kormányzó Konzervatív Párt eredeti javaslatát azért bírálta a tömörülés keményvonalas tábora, mert az a vártnál szorosabb együttműködést irányoz elő a Brexit után az unióval. A most elfogadott javaslat törvényben rögzítené, hogy Észak-Írország nem válhat az Egyesült Királyság többi részétől különálló vámszabályozási térséggé.

Elfogadta az Országgyűlés a jövő évi költségvetés összegző módosító javaslatát. A zárószavazás a tervek szerint pénteken lesz. A kormány 4,1 százalékos GDP-bővüléssel számol jövőre 2,7 százalékos infláció mellett, és az ideinél alacsonyabb, 1,8 százalékos GDP-arányos hiánycélt tervez. A módosítások közül az egyik legjelentősebb, hogy a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által állami viszont-garanciával vállalt készfizető kezesség állománya 2019. december 31-én nem haladhatja meg a 750 milliárd forintot.

A 2019-es költségvetési törvény elfogadása után folytatódhatnak az egyeztetések a Magyar Tudományos Akadémia és az Innovációs és Technológiai Minisztérium között - mondta a testület elnöke. A költségvetési törvényjavaslat szerint az Akadémia 40 milliárd forintos alaptámogatásából 28 milliárd forint kerülne a minisztériumhoz. Lovász László szerint ez a lépés nem javítja a tudomány hatékonyságát. Abban viszont egyetért Palkovics László miniszter felvetésével, hogy az akadémiai, egyetemi és vezető ipari kutatóhelyek képviselőiből alakuljon egy testület, amely meghatározná a magyar tudomány legfontosabb tennivalóit.

Kiemelt budapesti fejlesztésekről szóló törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek a kormány. A javaslat szerint egy állami tulajdonú nonprofit gazdasági társaság feladata lesz a kiemelt fejlesztések előkészítése, valamint a kiemelt nemzetközi sportesemények rendezési jogának megszerzésére irányuló feladatok ellátása. A törvény javaslatot tesz a Budai Palotanegyed és környezetének gondozására, valamint szerepel benne a Budapest Diákváros - Déli Városkapu Fejlesztési Program megvalósítása is.

Börtönnel büntetné a buszok engedély nélküli átalakítását egy Btk-módosítási javaslat. A fideszes Czunyiné Bertalan Judit a 17 halálos áldozatot követelő veronai tragédiával indokolja a szigorítást. A javaslat szerint az engedély nélküli átalakítást akkor is egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék, ha amiatt nem történik baleset. Szakértők szerint a veronai buszbalesethez hozzájárult, hogy a járműbe még egy üzemanyagtartályt építettek be engedély nélkül.

Augusztus végégig vissza lehet vinni a patikákba azokat a vérnyomáscsökkentőket, amelyek visszavonását szennyezett hatóanyag miatt rendelték el júniusban. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet közleménye szerint betegenként legfeljebb két doboz bontatlan, lejárati időn belüli készítmény visszavételére van mód, az érintettek visszakapják a gyógyszer árát, számla nem szükséges.

A folyamatos munkaerőhiány akadályozza a dinnye betakarítását - erősítette meg az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Ledó Ferenc úgy fogalmazott: bár nagyon jó a dinnyetermés, szinte minden gazda küzd azzal, hogy nincs, aki időben leszedje. Hangsúlyozta: dinnye nem marad a földeken, de azok a dinnyék amelyeket később szednek le már nem olyan ízletesek és megfelelő árat sem kapnak érte.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×