eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Esterházy Péter író egykori otthona. Forrás:  Facebook / Esterházy Marcell
Nyitókép: Facebook / Esterházy Marcell

Megmenekülhet az enyészettől Esterházy Péter egykori otthona

A III. kerületi önkormányzat tulajdonába kerül és alkotóház lesz Esterházy Péter római fürdői családi házából – tájékoztatta az InfoRádiót a Kossuth- és József Attila-díjas író idősebbik fia.

Esterházy Marcell képzőművész elmondta, hogy a III. kerületi önkormányzat azt az irodalmi akadémiát fogja itt működtetni, amelyet Dragomán György, Vámos Miklós és Daniel Kehlmann alapított. Az idősebbik Esterházy-fiú szerint ez biztosíték arra, hogy hosszú távú szakmai munka kezdődik, és idővel az épület majd alkotóházzá alakulhat.

Mint mondta, számos ilyen alkotóház létezik Európa-szerte. Magyarországon is van már ilyen: a Lipták-villa Balatonfüreden, amely fordítóházként működik. Rövidebb-hosszabb időre írók, költők, fordítók, kutatók, irodalmárok érkeznek vidékről, külföldről, és alkotással töltik az idejüket.

"Ez egy nagyon inspiráló hely lehet sokak számára

– folytatta Esterházy Marcell –, hiszen negyven évig dolgozott itt az édesapánk. Mindig szívesen elmondom, hogy az írás küzdelmes alkotói folyamat, mert sokszor elakad benne az ember. Ezeken a holtpontokon könnyebb átlendülni, ha tudjuk, hogy olyan közegben dolgozunk, ahol valaki negyven évig ugyanígy küzdött a mondatok fölött."

Esterházy Péter Kossuth- és József Attila-díjas író korábbi otthona Rómaifürdőn. Forrás: Facebook / Esterházy Marcell
Esterházy Péter Kossuth- és József Attila-díjas író korábbi otthona Rómaifürdőn. Forrás: Facebook / Esterházy Marcell

Esterházy Péter fia arról is beszélt, hogy bár ő képzőművész, de alkotó emberként ugyanúgy megtapasztalja időről időre az ilyen megakadásokat. Szerinte a művészeknek ezért is van annyi hasonló programjuk szerte a világban: elmehetnek rövidebb-hosszabb időre egy kellően inspiráló helyre, és ott célirányosan az alkotással foglalkoznak. Ez egy nagyon fontos része az alkotói folyamatnak – hangsúlyozta Esterházy Marcell.

Arról is beszélt, ő személy szerint nem hisz az ihletben. Sokkal inkább abban bízik, hogy

egy fiatal, kezdő író számára nagy löketet adhat a tudata, hogy olyan helyen alkothat, ahol egykor Esterházy Péter írta a munkái 90 százalékát.

"Legalábbis nagyon remélem, hogy ilyen funkciói lesznek az épületnek" – tette hozzá.

Egyelőre nem lehet megmondani pontosan, hogy mikortól működhet Esterházy Péter egykori otthona alkotóházként. Egyrészt még létre kell hozni az alapítványt, amely majd üzemelteti a művészotthont, másrészt bizonyos mértékig át kell alakítani a házat, hogy alkalmas legyen erre feladatra és még ennek az anyagi fedezetét is meg kell találni. "Az önkormányzat tulajdonosként működik, de az alapítvány fogja működtetni a házat, úgyhogy van sok kérdés, de most mindenki nagyon lelkes, és mindenki azt látja, hogy ez egy nagyon pozitív és jó döntés" – mondta Esterházy Marcell.

Szerinte ezzel nemcsak a III. kerület nyer, hanem az egész főváros is, hiszen lesz egy olyan kis ékszerdoboza Rómaifürdőn, ahol újra élet lesz, és remélhetőleg fontos alkotások fognak születni.

A III. kerület korábbi polgármestere, jelenlegi poolgármesterjelöltje, Bús Balázs Facebook-bejegyzésében üdvözölte, hogy alkotóházzá kívánják alakítani Esterházy Péter egykori otthonát.

"Nagy örömmel értesültem arról, hogy amit 2024. április elején kezdeményeztem, bő egy hónappal később, májusra megvalósult. Mégsem adják el Esterházy Péter egykori otthonát és így alkotóház lesz belőle. Ha valamire, az ilyen értékes dolgok kikényszerítésére jó egy választási kampány. Annyi már sajnos nincs benne a jelenlegi óbudai városvezetés oldaláról, hogy ilyenkor együtt is ünnepeljük meg a közös sikert" – írta Bús Balázs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot – derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Az intézmény Fogpótlástani Klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: a dohánytermékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak, extrém esetben pedig a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet a dohányzás.

Marco Rossi vállalja a felelősséget a vereségért - "Hiába hívtam ki több játékost is az oldalvonalhoz"

Marco Rossi szövetségi kapitány magára vállalta a magyar labdarúgó-válogatott svájci csapattól elszenvedett 3-1-es vereségének felelősségét az Európa-bajnokság szombati napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×