eur:
387.4
usd:
357.56
bux:
68032.63
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
III. Károly brit király a kétkamarás brit törvényhozás közös részvétnyilvánító megemlékezésén a parlament londoni épületében, a Westminster-palotában 2022. szeptember 12-én. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt.
Nyitókép: MTI/AP/Reuters pool/Henry Nicholls

Kissé rendhagyóra sikerült Károly első hivatalos királyi portréja

Sok mindennek mondható a brit uralkodóról készült festmény, de konzervatívnak vagy tradicionálisnak biztos nem.

Megjelent a koronázása óta készült első hivatalos portré III. Károly brit királyról, a festményt Buckingham-palotában leplezték le kedden - írja a BBC beszámolója nyomán a Telex.

A leleplezésen jelen volt az uralkodó és a királyné mellett Jonathan Yeo festőművész, a kép alkotója is. Az életnagyságúnál is nagyobb, élénk piros olajfestményen Károly a walesi gárda egyenruhájában egy kardot tart a kezében, miközben egy pillangó épp leszáll a vállára.

Jonathan Yeo korábban megfestette már Tony Blair és David Attenborough portréját is, és a leleplezéskor azzal viccelődött, hogy

a múltban akár súlyos árat is fizethetett volna azért, ha a királynak nem tetszik a festmény. Mint mondta, ha ezt árulásnak tekintenék, a feje bánhatná.

Azt is elárulta, szerette volna felhasználni a királyi portrék hagyományait, jelen esetben a katonai öltözéket és a kardot, viszont szeretett volna belecsempészni valami modernt is, különösen az erős színekkel és a pillangóval.

"A pillangó a metamorfózist és az újjászületést szimbolizálja" – magyarázta a művész, akinek alkotását III. Károly felesége, Kamilla királyné is megdicsérte, kiemelve, hogy a festő milyen jól ráérzett az uralkodó szellemiségére.

Jonathan Yeo Instagram-oldalán is közzétette a királyi portrét:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

The Royal Family (@theroyalfamily) által megosztott bejegyzés

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: Harkiv elfoglalásához még jelentős orosz mozgósítás kell

Kis-Benedek József: Harkiv elfoglalásához még jelentős orosz mozgósítás kell

Bő egymillióan még mindig maradtak Harkivban ukrán lakosok, de a város elfoglalása Moszkva számára szimbolikus jelentőségű volna - vélekedett az InfoRádióban Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, az MTA doktora. Elmondta, van-e most elég orosz katona ehhez, illetve milyen feltételei vannak még az orosz sikernek.

Ma este leküzdhető a második nagy akadály a Leverkusen csodaszezonjában

A nemzetközi porondon aligha meglepő egy német–olasz (vagy éppen olasz–német) döntő, mégis, az Európa-liga rajtjakor kevesen fogadtak volna arra, hogy a Bayer Leverkusen és az Atalanta vívja majd a 2023–2024-es kiírás fináléját. A mérkőzést ma este 9 órától játsszák Dublinban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×