eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
A megújult budapesti Cinema City Aréna VIP részlegének egyik vetítőterme 2018. február 13-án. A Cinema City tavaly ünnepelte magyarországi működésének 20. évfordulóját, miután a kelet-közép-európai régióban Budapesten nyitotta meg az első moziját 1997-ben, azóta a főváros 5 pontján 68, az ország 13 megyeszékhelyén összesen 89 mozitermet működtet.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Elhunyt Major Imre Oscar-díjas magyar szoftverfejlesztő

Mindössze 48 éves volt, dolgozott az Avataron, a Harry Potter-filmeket és a King Kongon is.

48 éves korában elhunyt Major Imre Oscar-díjas magyar programozó, szoftverfejlesztő, aki olyan filmek létrehozásában volt kulcsszereplő, mint az Avatar, a Harry Potter-filmek, a Pi élete vagy a King Kong.

Major Imre egyike volt azoknak, akik a filmiparnak a Mudbox nevű, 3D modellező szoftvert adták, ez keltette életre a fent említett filmek főhőseit.

A fejlesztést számítógépes játékok megalkotásában is használták - olvasható a 24.hu összeállításában.

A halálhírét közlő Facebook-poszt alatti kommentekből az derül ki, régóta súlyos beteg volt.

Major Imre még 2014-ben díjazása után adott interjút a dehir.hu-nak, ebben elmesélte munkájuk szinte mesébe illő történetét: 2004-ben egy apróhirdetésre jelentkezett kollégájával, Kőhegyi Csabával. A feladó nem más volt, mint az éppen Új-Zélandon forgó Gyűrűk Ura-produkció, ahol három grafikus - Andrew Camenisch, Tibor Madjar és Dave Cardwell - keresett olyan programozót, aki a filmes lények megformálására alkalmas szoftvert készít. A fejlesztés bejött, később a már említett filmek mellett egy sor Pixar és Disney-filmben is alkalmazták a szoftvert.

Az Oscar-átadón nem vett részt, nevét azonban felolvasták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×