eur:
389.64
usd:
364.7
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Csák János kulturális és innovációs miniszter előadást tart az egyházi fenntartású felsőoktatási intézmények vezetői előtt a Károlyi-Csekonics-palotában 2022. szeptember 19-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Keller András visszalépett – Csák János a Zeneakadémia érvénytelen rektori pályázatáról

Rendkívül csalódott vagyok, de nem adtam fel azt a tervet, hogy ebből az egyetemből olyan intézményt csináljunk, amely ott van a világ felső 10-15 százalékában – mondta a kulturális és innovációs miniszter a Mandinernek adott interjúban.

Keller András az őt ért méltatlan támadások és fenyegetések miatt váratlanul visszalépett, így eredménytelenül zárult a Zeneakadémia rektori pályázata – tudta meg a Mandiner Csák János kulturális és innovációs minisztertől.

A lapnak adott interjúban a tárcavezető elmondta, a benyújtott öt pályázatból négy nem felelt meg a kiírás feltételeinek, így érvénytelen lett, és a hiánypótlás lehetőségével egyik pályázó sem élt. Így egyetlen érvényes pályázat maradt, Keller Andrásé, ő azonban szerdán visszavonta a pályázatát. A miniszter közölte, azzal indokolta Keller András a döntését, hogy olyan méltatlan személyes támadások érték, amelyek mélyen sértik a szakmai és emberi méltóságát. Többek között megfenyegették őt és a családját, hogy soha többé nem fogja tudni visszaszerezni majd a reputációját, ha elindul a rektori székért.

"Nagyon sajnálom, hogy így döntött, de megértem és elfogadom, mert én viszont tiszteletben tartom a személyi és művészi méltóságát. Pedig kiváló a feladatra, és remekül tudná irányítani az intézményt" – mondta Csák János.

A miniszter úgy látja, hogy óriási lehetőség van a Zeneakadémiában, az a céljuk, hogy az intézmény a világ élvonalába tartozzon, a hallgatók pedig versenyképesebb képzésben és értékesebb oktatásban részesülhessenek. Ehhez kerestek erős vezetőt, de az intézmény szenátusa nem fogadta el Kossuth-díjas művészek által támogatott Keller Andrást, miközben "a Zeneakadémia nem tudott kiizzadni" egyetlen hasonló színvonalú jelöltet sem.

"A tagadásban élnek, kicsinyes személyes érdekeknek rendelik alá az egyetem jövőjét"

– mondta a tárcavezető.

"Rendkívül csalódott vagyok, de nem adtam fel azt a tervet, hogy ebből az egyetemből olyan intézményt csináljunk, amely ott van a világ felső 10-15 százalékában. Óriási lehetőség van az akadémiában, de nem ezzel a hozzáállással, amit itt most láttunk" – jelentette ki Csák János.

Október 31-én leköszön a jelenlegi rektor, Vígh Andrea, és a jogszabályok értelmében az erre jogosult rektorhelyettes veszi át a felsőoktatási intézmény vezetését a következő pályázat kiírásáig. A miniszter azt tervezi, hogy az átadás-átvétel után leül a rektorhelyettessel, és meghallgatja a terveit. "Meglátjuk, milyen elképzeléssel áll elő a követelmények ismeretében a Zeneakadémia. Minden egyetemmel, legyen az modellváltott, állami vagy egyházi, folyamatos tárgyalásban vagyunk, és a követelményekhez igazítjuk a finanszírozást.

Egyetlen egyetem van, ahol ez nem működik, a Zeneakadémia, amely szerint minden rendben van"

– közölte a miniszter.

Arról is beszélt, hogy 2018-ban 3,8 milliárd forint volt a Zeneakadémia költségvetése, 2023-ban 4,3 milliárd, mindeközben a hallgatói létszám csökkent, viszont 10 százalékkal nőtt a tanárok száma, és a külföldi hallgatói létszám nincs is kitöltve.

A felvetésre, hogy nem érzi-e kudarcnak a sikertelen pályázatot, Csák János azt felelte: "Szomorú vagyok, de nem tud megállítani. Elkeserítő, hogy itt van ez a város világhírű produkciókkal, és szűk látókörű emberek képesek útjába állni a megújulásnak. Miközben az egyetemi szféránk többi része gyorsvonatként húz el mellettük. Ezért is óriási a kontraszt: remélem, hogy a Zeneakadémia vezetése elgondolkodik, és belátja, nem fog menni egy jókora ugrás nélkül, amihez erős vezetői vízió és karizma kell."

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×