eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A Károli Gáspár Református Egyetemről érkezik az SZFE új rektora

Csak egy jelentkező adott be pályázatot a pozícióra, a Színház és Filmművészeti Egyetem szenátusa hétfőn döntött a sorsáról.

Sepsi Enikő eddig a Károli Gáspár Református Egyetem professzora volt, a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rektori posztjára egyedül pályázott és a szenátus hétfői ülésén támogatta a kinevezését – írja a hvg.hu.

Az SZFE korábbi rektora, Rátóti Zoltán idén áprilisban jelentette be lemondását egészségügyi okokra hivatkozva. A 62 éves, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színészművész, rendező szívműtéten esett át ebben az évben. Rátóti Zoltán nem hagyja el az egyetemet, ugyanis a következő tanévtől oktató és társosztályvezető lesz ott.

A rektori feladatokat az elmúlt hónapokban Antal Zsolt, az SZFE oktatásfejlesztési és tudományos rektorhelyettese látta el.

Sepsi Enikő a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán a Művészettudományi és Szabadbölcsészet Intézet alapító vezetője, a Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégium alapító igazgatója és egyetemi tanár volt.

Sepsi Enikő 2010 és 2019 között a KRE BTK dékánja volt.

Szakterülete a modern és kortárs francia és magyar költészet, színháztudomány, fordítástudomány, vallástudomány (modern és kortárs misztika).

A hvg.hu azt írja, Sepsi Enikőnek komoly szerepe volt Yves Bonnefoy életművének magyarországi bevezetésében és Valére Novarina tevékenységének színháztudományi beágyazásában

Az intézmény személyi változásaival kapcsolatos hír volt még júliusban, hogy Szarka Gábor kancellár kezdeményezte szerződésének közös megegyezéssel történő megszüntetését. A rektori pályázatot június 6-án 30 napos határidővel írták ki, majd július 24-én ugyanazt a pályázatot újra megjelentették. Kenesei István nyelvészprofesszor szerint erre azért volt szükség, mert Sepsi Enikő a korábbi kiírásra is beadta a pályázatát, amelyben közölte: hagyományos rektori szerepkört szeretne, amivel azonban a kancellár befolyása jelentősen csökken.

„Szarka Gábor kancellár vezetésével ezért összefogtak ellene, és a szenátuson először leszavazták a pályázatát. Ez vezetett a Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnökkel kialakult konfliktushoz”

– mondta a hvg.hu-nak Kenesei István. Ezek a történések vezettek végül ahhoz, hogy Szarka Gábor a két kiírás között távozott.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×