eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Bretz Gábor (k) Attila szerepében Giuseppe Verdi Attila című operájának próbáján a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2022. augusztus 10-én este. A színdarabot augusztus 12-én és 14-én mutatják be Aczél András rendezésében.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

"Attila, aki uralma alatt jól tartotta a birodalmat" - csodás látványvilággal elevenedik meg a Margitszigeten Verdi operája

A tavalyi bemutatón aratott sikert követően augusztus 12-én visszatér a Margitszigeti Szabadtéri Színház színpadára Giuseppe Verdi operája, az Attila.

"Verdi számos témát feldolgozott operáiban, és köztük ott szerepel egy magyar királyról, Attiláról, a hunok királyáról egy operája" – mondta az InfoRádióban Bán Teodóra, a Margitszigeti Szabadtéri Színház ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: Verdi operája nemcsak a nagy királyt, az uralkodót mutatja, aki Európa kis népeinek meghódítását követően egyesítette, és "uralma alatt jól tartotta a hatalmas birodalmat", hanem egy emberről, egy személyről is szól, aki érez és szeret.

A színház vezetői a nézői visszajelzések alapján döntöttek úgy, hogy a tavalyi bemutatót idén újra a műsorra tűzik. Augusztus 12-én, szombaton a címszerepben John Relyea-t láthatja a közönség, aki "nagyon-nagyon erős és gyönyörű hangú énekes", és aki Attila szerepét a Párizsi Operaházban, és még számos más helyen is megeleveníti. A kanadai születésű, és Hollandiában érő basszbariton művész partnere többek között Rálik Szilvia lesz, aki Odabella szerepében lesz látható.

"Számomra azért is fontos az előadás, mert valójában egy több mint 1500 évvel ezelőtti történetről beszélünk, ami talán már egy misztikus meseként is megjelenhet számunkra, és ezt próbálta a Margitszigeti Szabadtéri Színház kiaknázni" – mondta Bán Teodóra, hozzátéve, hogy

hatalmas vizuális látvánnyal, animált filmekkel építik körbe az előadást, amitől még erősebben, és még jobban hatnak a közönség érzékszerveire Verdi fantasztikus, nagy ívű dallamai.

Az előadás nézésekor tehát nemcsak a zenével azonosulhatunk, hanem a történettel, és egyben és a látvánnyal is.

Bán Teodóra kiemelte, a margitszigeti színpadon debütál ebben a szerepben Rajna Martin, aki majd a Magyar Állami Operaház zenekarát vezényli. "Én azt gondolom, hogy különleges élményben lesz része annak, aki minket választ szombaton este" – jelentette ki.

Múltidéző kiállítás

A nagyközönség egy kiállítást is megtekinthet, hiszen a margitszigeti színház udvarán egy gyönyörű víztorony áll, amit Budáról és Pestről is lehet látni. Ebben az épületben a szezon ideje alatt – tehát májuban, júniusban, júliusban és augusztusban – más-más kiállítással örvendeztetik meg a közönséget. Az Attila opera bemutatójának alkalmával ebben a témában nyitak egy kiállítást, ami tudósok és muzeológusok együttműködésében készült. A kiállítás azokat a dokumentumokat és tárgyakat fotózta le és állítja ki történettel és történetmeséléssel együtt, amelyek a kor a dokumentumai és illusztrációi, megidézői is egyben.

Az előadás további részleteit itt tekintheti meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×