INFORÁDIÓ
2023. március 26. vasárnap
Emánuel

pokorni zoltán

soltész miklós

erdő péter

Rendőrök járőröznek Budapesten a Normafa közelében, az Anna-rétnél 2020. április 5-én. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokban, drogériákban és a patikákban 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek tartózkodhatnak és vásárolhatnak. A rendőrség a közterületeken megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartására.

47 millió forint gyűlt össze eddig a közadakozásból épülő normafai kápolnára

Infostart / MTI

Adományokból épülhet meg az Anna-réti engesztelőkápolna a Normafán. A tervekről Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Pokorni Zoltán, XII. kerületi polgármester és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszélt csütörtökön újságírók előtt.

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) elmondta: a tervek szerint 127 millió forintból megvalósuló kápolna létrehozására 2022 végén hirdetett gyűjtést az önkormányzat, és eddig 47 millió forint gyűlt össze.

Az adományokat továbbra is várja a Hegyvidéki Önkormányzat a Raiffeisen Banknál vezetett 12001008-00155297-05200008-as számlára, a közleményben az "Anna-rét adomány" feltüntetésével.

Pokorni Zoltán kitért arra: a kápolna terveihez illeszkedő, 44,5 cm átmérőjű harang már elkészült.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a készülő kápolna nem azonos az 1940-es években Natália nővér látomásaiban szerepelt, 500 férőhelyes templommal. Az idők változnak - mondta -, és olyan kápolnát szerettek volna, amely nem vonja el a figyelmet a természetről, ugyanakkor alkalmat ad az imádságra.

Felidézte:

a 2018-ban kiírt építészeti tervpályázatra érkezett 59 pályamű közül a rangos, egyházi és világi szakemberekből álló zsűri Márkus Péter és Koczka Kristóf terveit választotta.

Elmondta: a kápolna különlegessége, hogy háromféle térré alakítható. Zárt állapotban maximum 20 ember befogadására alkalmas, a nyugati oldalának kinyitásával 50-100 embernek, a keleti oldal kinyitásával pedig nagyobb zarándokcsoportoknak, akár 1000 embernek is tarthatnak majd itt szentmisét.

Erdő Péter emlékeztetett: a területen már a barokk korban a környékre betelepített svábok építettek kápolnákat, ezek egyike a mai Szent Anna-rét közelében volt.

Megjegyezte, a magyarországi németségre jellemző Szűz Mária tisztelete mellett Mária édesanyjának, Szent Annának a tisztelete is.

Az Anna-réti kápolna az idők folyamán elpusztult, de a 20. század elejétől tervezték, hogy újat építenek a helyére.

Ez a terv találkozott Szűz Máriának a fatimai jelenésekben megfogalmazott kérésével, hogy végezzenek engesztelő imádságot a békéért. Erre a szándékra is kápolnát terveztek a Normafára.

Ehhez járult még hozzá a '40-es évek elején egy magánkinyilatkoztatás is a templomról, azt azonban az egyház hivatalosan soha nem hagyta jóvá.

Erdő Péter szólt arról is: az Anna-réten rendszeresen végeznek engesztelő imádságot és szentmiséket is tartanak. Ennek a hitéleti tevékenységnek lehetne látható helyszíne a kápolna.

Hozzátette: az ukrajnai háború kitörése óta a hívek részéről különösen erőssé vált az igény, hogy "fejezzük ki láthatóan, kézzel foghatóan is a vágyunkat, könyörgésüket a békéért és azért, hogy a magyar nép sértetlenül kerüljön ki ebből a nemzetközi viharból".

A bíboros reményét fejezte ki, hogy

szeptemberre elkészül a kápolna.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt: az elmúlt 10 év során szerte a Kárpát-medencében több mint 200 új templom épült kormányzati támogatással. Ez bizonyítja, hogy a "kereszténység igenis élni akar, és élni is fog" - fogalmazott.

Ugyanakkor az Anna-réti kápolna építésekor az a cél, hogy az ukrajnai háború időszakában, a gazdasági nehézségek közepette ne közpénzből, hanem összefogásból épüljön meg - tette hozzá az államtitkár.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Kapcsolódó hang

Szent Anna-kápolna - Pokorni Zoltán
 
Szent Anna-kápolna - Erdő Péter
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018