eur:
389.64
usd:
364.5
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Mácsai Pál, a színház igazgatója beszél a 2017/2018-as évadnyitó társulati ülés előtt tartott sajtótájékoztatón a fővárosi Örkény István Színházban 2017. szeptember 26-án. Az eseményen átadták a színház felújított nézőterét.
Nyitókép: Mohai Balázs

Nárcisztikus, hatalmával visszaélő férfiről szól az Örkény Színház Solnesse

Henrik Ibsen kései drámáját, a Solnesst vitte színpadra az Örkény Színház. Az előadás középpontjában egy ember jellemfejlődése, egy életművére visszatekintő építész számvetése áll. A darabot Gáspár Ildikó rendezte és fordította, a címszerepben Mácsai Pál látható. A rendező beszélt érdeklődésünkre a darabról.

"Engem nagyon érdekelnek azok a nem túl egészséges kapcsolati minták, amik ebben a darabban megjelennek. Van a közepén egy nagyon erősen önimádó, nárcisztikus, és hatalmát érző férfi, aki kicsit prototípusa azoknak a hatalmi visszaélésekkel bíró személyeknek, akiket mostanában egyre jobban észrevesz a társadalom. De ő egy része annak a rendszernek, amelyben igazán sikeressé tudott válni, de közben folyton arról töpreng, hogy miképpen tudja megtartani a pozícióját, hogy ne kelljen átadni a helyét a fiatalabb generációnak. Fontos elem, hogy hogyan használja ki a maga körül élő nőket" – mondta Gáspár Ildikó rendező.

Sok mindenről szól tehát a darab, amellett, hogy szól arról is, milyen alkotóként "érvényesnek" maradni, milyen az a dilemma, hogy valóban sikeresek vagyunk-e, vagy csak egyszerű iparosok. Milyen olyan akadályok merülhetnek fel, ahol az ember úgy érzi, hogy újra kell kezdeni az életét, már, ha ez lehetséges és nem túl öreg ehhez. Mit tegyen, ha szerelmes lesz egy nála 40 évvel fiatalabb emberbe – sorolta Gáspár Ildikó.

A darabban megjelenik még a sztárság, a celebség kérdése, azaz mit kezdhet valaki azzal, ha annak tartják őt.

Ezeket Mácsai Pál főszereplőként nagyon jól átadja a rendező szerint, hiszen ő is tudja, milyen ismertnek lenni, állandó figyelem középpontjában lenni. Nem mindegy, egy ilyen helyzetben lévő ember mit tesz, mit mikor és hogyan nyilatkozik, hiszen az emberről azonnal elterjedhet valami, ami nem igaz. Nagy kérdés, hogy milyen képet mutat kifele és mi a valóság, illetve hogyan próbál mindezzel megküzdeni.

A darabot nagyon sok valóságból "gyúrták" össze, részben a saját tapasztalataikból, részben olyan történetekből, amiket láttak maguk körül. "Az, aki a színpadon van, egy fiktív szereplő, még akkor is, ha az Mácsai Pali lesz, mert akkor és ott ő Solness" - magyarázta Gáspár Ildikó.

A főszereplő Mácsai Pál partnerei a sorstragédiában Hámori Gabriella, Bajomi Nagy György, Pogány Judit, Polgár Csaba, Zsigmond Emőke és Szaplonczay Mária.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×