INFORÁDIÓ
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám

nemcsák károly

józsef attila színház

színház

ukrajna

háború

Nemcsák Károly Konrád szerepében a Gyertyák csonkig égnek című színdarab fotóspróbáján a budapesti József Attila Színház Stúdiójában 2018. október 9-én. Márai Sándor azonos című művének színpadi adaptációját Csiszár Imre rendezésében október 12-én mutatják be.

Nemcsák Károly: van egy félelem az idősebb generációban

A József Attila Színház igazgatója továbbra is polgári színházat vezetne, a koronavírus-járvány alkonyán viszont most még annak örül, hogy a színészek egyáltalán dolgozni tudnak, miközben az élet "egy háborút rendezett körénk".

Igényes, polgári színházat szeretne csinálni a József Attila Színház igazgatója.

Nemcsák Károly az InfoRádiónak azt mondta: olyan darabokat tűznek műsorra a következő évadban is, amelyek a teátrum szellemiségét képviselik; nagy változás ebben tehát tíz év után sem lesz.

"Nagy öröm számunkra, hogy van újra társulat a a József Attila Színháznak, komoly feladat volt a vezetésnek, hogy a színészeinket úgy foglalkoztassuk, hogy szakmailag is kihívásnak érezzenek egy-egy feladatot, és gazdaságilag is biztonságot tudjunk nyújtani ebben a nehéz időszakban" - fogalmazott, utalva a járvány utáni újraindulás nehézségeire.

A vidékről is érkező közönségnek szerinte fontos, hogy valamiféle gondolatiságot közvetítsenek, amelyet ő és a teátrum is képvisel, de fontos, hogy mindig legyen valami pikantéria.

"A Made in Hungária esetében olyan életérzésre gondolok, amiben jó együtt lenni, de a Régimódi történet Szabó Magdától például hihetetlenül érzelemgazdag színdarab; a Koldusoperával együtt létezni, gondolkodni, a zenei világát hallgatni is izgalmas együttlét lehet" - mondta.

A fiatalok megszólítására külön programot indított a színház, és minden hónapban legalább egyszer határon túli társulatot is fogadnak, kapcsolatot építve a vidéki kőszínházakkal is.

Hogy előadásaikban reagálnak-e a világ aktuális történéseire, változására, vagy inkább éppen a hétköznapi eseményektől való elrugaszkodás-e a programkészítési filozófia, arról Nemcsák Károly elmondta, az élet rengeteg meglepetést szolgáltat, amire az ember nem is gondol.

"Spiró György Imposztor című darabját januárban szerettük volna bemutatni, de a Covid miatt áprilisra tevődött. Januárban még csendesebb életet éltünk, kivéve a járványveszélyt, de április elejére

a történelem már egy háborút rendezett ide, körénk. Ennek a gondolatiságával nem tudunk nem foglalkozni.

Az Imposztorban szintén szó esik egy politikai konfliktusról, amelyet az ukrajnai háború felerősít, teljesebbé tesz" - mutatott rá.

A színház látogatottságát firtató kérdésre azt mondta: azzal elégedett, hogy "tudnak játszani", színpadon vannak, dolgoznak, a színészek próbálnak.

"Látjuk, hogy van egy félelem az emberekben, az idősebb generációban, és azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az iskolások behatárolt lehetőségekkel bírnak ebben az időszakban; nem biztos, hogy ők bármikor közösségbe mehetnek, van egy erős szabályozó az ő életükben is" - ecsetelte Nemcsák Károly.

Bízik benne, hogy tudnak olyan feltételeket teremteni, hogy az emberek, akik az előadásokra eljönnek, biztonságban érezhessék magukat.

Jövőre Magyarország ad otthont a színházi olimpiának, az igazgató arra készül, hogy a József Attila Színház is vendégül lát néhány előadást a kialakítás alatt álló programkínálatból.

A teátrum előtt egyébként izgalmas időszak áll, érvényes építési engedélye van a színházépület továbbépítésére.

Nyitókép: MTI Fotó: Mónus Márton

Kapcsolódó hang

Nemcsák Károly: van egy félelem az idősebb generációban
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018