eur:
393.75
usd:
365.18
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Legendás magyar festmény tér haza - kalapács alá is kerül

Aba-Novák Vilmos Róma melletti város (Subiaco) című alkotásáról van szó.

Jelentős külföldi magángyűjteményből került haza Aba-Novák Vilmos Róma melletti város (Subiaco) című alkotása, amelyet Márffy Ödön, Vaszary János és Perlrott Csaba Vilmos egy-egy jelentős műve mellett bocsát árverésére a Kieselbach Galéria május 24-én a Budapest Marriott Hotelben.

A Kieselbach Galéria tájékoztatása szerint a 235 művet felvonultató tavaszi aukciós anyag egyik legjelentősebb alkotása Aba-Novák Vilmos Róma melletti kisváros (Subiaco) című festménye, amely 1944 után több mint 50 évre eltűnt, végül egy nyugati magángyűjteményből került vissza újra Magyarországra. A kép kikiáltási ára 55 millió forint.

Mint írják, az 1930-ban készült, méretével is kiemelkedő festmény az egész életmű egyik legismertebb és legtöbbször reprodukált darabja, amely 1930-ban a Velencei Biennálé magyar pavilonjának fő helyére került, de képeslapot is kiadtak róla.

Subiacót, a Rómától keletre fekvő középkori kisvárost Aba-Novák Vilmos barátja, a szintén római iskolás Patkó Károly is megfestette. A városban született Gina Lollobrigida világhírű olasz színész is, aki kép megfestésekor - 1930-ban - még csak hároméves volt.

Vaszary János 1933 körül készült Parkban című alkotása is a gyűjtők érdeklődésére tarthat számot. Légies könnyedséget, a rafinált eleganciát és a virtuóz festői technikát ötvöző kompozícióra 65 millió forinttól indulhat a licitálás. Mint írják, a Park-sorozat egyik legszebb darabja mindeddig egy neves pesti orvoscsalád generációkon átívelő kollekcióját gazdagította, és most először kerül műkereskedelembe.

Márffy Ödön Zebegényi téglagyár (Zebegény, lelátás a műteremből) című műve, a modern magyar festészet egyik legszebb tájképe, amely 75 millió forinttól kelhet el.

Ugyancsak a magyar avantgárd történetének legizgalmasabb periódusát idézi meg Perlrott Csaba Vilmos Műtermi csendélete, amelyre 22 millió forint indulhat a licitálás.

Az aukciós anyagban szereplő másfél tucat Scheiber-kép között több reprezentatív alkotás található, közülük az egyik legjelentősebb darab a Pesti mulató, Revü című olajkép, amelynek induló ára 10 millió forint. A festmény mintegy 30 évvel ezelőtt külföldre került és csak nemrég tért vissza Magyarországra. Az 1920-as évek végén készült, a Délibáb című társasági lapban 1929 nyarán reprodukált kompozíció Budapest világhírű éjszakai életét, a fülledt bárok és zsúfolt éjszakai lokálok világát idézi meg. A tájékoztató szerint a kép igazi ritkaságnak számít, mivel Scheiber nagyméretű, olajfestékkel készült, futurista stílusú kompozícióiból alig maradt meg néhány - írták. Az aukciós anyagból kiemelkedik még gróf Batthyány Gyula két képe, az 1913-as Hárem és az Esernyős dáma.

Az aukciós kiállítás május 23-ig tekinthető meg a Kieselbach Galériában - áll a tájékoztatóban.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×