eur:
395.66
usd:
372.15
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Újabb eladó Csontváry-festményt mutat be a Virág Judit Galéria – fotó

Az előzőleg meghirdetett Csontváry-kép, a Titokzatos sziget - magyar aukciós rekordot döntve - csaknem fél milliárd forintot ért a vásárlónak. Most az a kép kerül sorra, amely a a művész 2009-es monográfiájának címlapján is szerepel.

Újabb Csontváry-festményt mutat be és kínál eladásra a Virág Judit Galéria, ezúttal a művész Pirosruhás gyermek című alkotását láthatják az érdeklődők az Art&Antique vásáron, amelyet március 3. és 6. között rendeznek a budapesti Bálnában.

Csontváry Kosztka Tivadar Pirosruhás gyermek című képe a művész 1994-es nemzetközi kiállítássorozata előtt bukkant elő egy magyar magángyűjteményből - közölte a galéria.

A kép a művész életművének egyik legismertebb és legtöbbet publikált darabja, Csontváry 2009-es monográfiájának címlapján is ez a festmény szerepel. A sokáig teljes ismeretlenségbe burkolózó alkotás nemcsak Magyarországon, hanem Stockholmban, Rotterdamban és Münchenben is nagy sikerrel szerepelt kiállításon. A kép régóta lázban tartja a műértőket, talány ugyanis, hogy pontosan kit ábrázol - olvasható a közleményben.

Forás: Virág Judit Galéria
Forás: Virág Judit Galéria

Csontváry festménye mellett többek között Bak Imre, Rippl-Rónai József, Moholy-Nagy László, Taubert László és Szinyei Merse Pál alkotásai is láthatók és megvásárolhatók lesznek a galéria standján.

A Pirosruhás gyermek valószínűleg Csontváry 1894-es müncheni periódusában, vagy az azt közvetlenül megelőző időszakban készült, amikor a festő Gácson patikusként dolgozott. Talán a művész egyik rokonát ábrázolja, vagy a tűzvészben elhunyt testvérének állít emléket - idézi a közlemény Törő Istvánt, a galéria ügyvezető igazgatóját.

Mint fogalmaz, a kép kitüntetett népszerűségét túlfokozott, már-már misztikus színvilágának és a modell igéző tekintetének köszönheti, amely megrendítő erővel hat a nézőre. "A Pirosruhás gyermekből áradó szuggesztivitás Csontváry főműveinek markáns képi világát idézi, ellenállhatatlan energiával tolmácsolva a művész semmivel sem összetéveszthető eredetiségét" - hangsúlyozza Törő István.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×