eur:
369.87
usd:
345.56
bux:
47869.61
2023. június 3. szombat Klotild
Nyitókép: Pixabay

Újabb eladó Csontváry-festményt mutat be a Virág Judit Galéria – fotó

Az előzőleg meghirdetett Csontváry-kép, a Titokzatos sziget - magyar aukciós rekordot döntve - csaknem fél milliárd forintot ért a vásárlónak. Most az a kép kerül sorra, amely a a művész 2009-es monográfiájának címlapján is szerepel.

Újabb Csontváry-festményt mutat be és kínál eladásra a Virág Judit Galéria, ezúttal a művész Pirosruhás gyermek című alkotását láthatják az érdeklődők az Art&Antique vásáron, amelyet március 3. és 6. között rendeznek a budapesti Bálnában.

Csontváry Kosztka Tivadar Pirosruhás gyermek című képe a művész 1994-es nemzetközi kiállítássorozata előtt bukkant elő egy magyar magángyűjteményből - közölte a galéria.

A kép a művész életművének egyik legismertebb és legtöbbet publikált darabja, Csontváry 2009-es monográfiájának címlapján is ez a festmény szerepel. A sokáig teljes ismeretlenségbe burkolózó alkotás nemcsak Magyarországon, hanem Stockholmban, Rotterdamban és Münchenben is nagy sikerrel szerepelt kiállításon. A kép régóta lázban tartja a műértőket, talány ugyanis, hogy pontosan kit ábrázol - olvasható a közleményben.

Forás: Virág Judit Galéria
Forás: Virág Judit Galéria

Csontváry festménye mellett többek között Bak Imre, Rippl-Rónai József, Moholy-Nagy László, Taubert László és Szinyei Merse Pál alkotásai is láthatók és megvásárolhatók lesznek a galéria standján.

A Pirosruhás gyermek valószínűleg Csontváry 1894-es müncheni periódusában, vagy az azt közvetlenül megelőző időszakban készült, amikor a festő Gácson patikusként dolgozott. Talán a művész egyik rokonát ábrázolja, vagy a tűzvészben elhunyt testvérének állít emléket - idézi a közlemény Törő Istvánt, a galéria ügyvezető igazgatóját.

Mint fogalmaz, a kép kitüntetett népszerűségét túlfokozott, már-már misztikus színvilágának és a modell igéző tekintetének köszönheti, amely megrendítő erővel hat a nézőre. "A Pirosruhás gyermekből áradó szuggesztivitás Csontváry főműveinek markáns képi világát idézi, ellenállhatatlan energiával tolmácsolva a művész semmivel sem összetéveszthető eredetiségét" - hangsúlyozza Törő István.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Amerika szerint Oroszország már Ukrajnában is csak a második legerősebb, Melitopolt és Bergyanszkot támadják az ukránok - Háborús híreink szombaton

Amerika szerint Oroszország már Ukrajnában is csak a második legerősebb, Melitopolt és Bergyanszkot támadják az ukránok - Háborús híreink szombaton

Megkezdődött az ukrán erők kiképzése az amerikai Abrams tankokon, ezzel együtt Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere pénteken kijelentette, hogy az Egyesült Államok Ukrajnával és más szövetségeseivel azon dolgozik, hogy konszenzust építsenek ki a háború befejezése érdekében. A külügyminiszter beszédében lekicsinyelte az orosz hadsereg képességeit. Ukrán rakétatámadás érte Melitopolt és Bergyanszkot, miközben a Wagner-csoport új feladatot kapott Bahmutban. Nagy-Britannia támogatja Ukrajna NATO-hoz való csatlakozását, bár a politikai realitás az, hogy Ukrajna nem csatlakozik a NATO-hoz addig, amíg háborúban áll Oroszországgal. Az ukránok által támogatott orosz lázadó csoportok elmondása szerint továbbra is harcolnak az oroszországi Belgorod régióban, annak ellenére, hogy Moszkva csütörtökön azt állította, hogy visszaverte a támadást.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×