eur:
389.46
usd:
362.81
bux:
67982.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke igét hirdet ünnepi istentiszteleten karácsony első napján Budapesten, a Hold utcai református templomban 2021. december 25-én. Balog Zoltán elmondta, hogy karácsony titkát nem megfejteni, hanem alázattal megközelíteni és csodálni kell.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Balog Zoltán: karácsony titkát nem megfejteni, hanem csodálni kell

Karácsony titkát nem megfejteni, hanem alázattal megközelíteni és csodálni kell - mondta Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke karácsonyi igehirdetésében szombaton Budapesten, a Hold utcai református templomban.

Balog Zoltán arról beszélt: Jézus születésének titkát nem lehet kívülről megfejteni, mint egy rejtvényt, ehhez a titokhoz "belülről nyílik az ajtó". "Ha alázattal fogadjuk, akkor elsősorban és mindenekelőtt ünnepelni és imádni fogjuk", még mielőtt az "agyunkkal értelmes magyarázatot kereshetnénk" arra a mondatra, hogy "fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától" - fogalmazott.

Ennek a titoknak a gyönyörűségét, a szépségét kell csodálni, és nem szabad félretenni, mint valami régi történetet, csak azt meghagyva belőle, ami beleillik a mai ember életébe.

Hozzátette: a titok elfogadásához - ahogy a pásztoroknak -, úgy a mai embernek is segítségre, angyalra van szüksége. Az angyal pedig a Bibliában mindig annak a jele, hogy "Isten nem akarja, hogy úgy folyjon az életünk tovább, ahogyan eddig", Isten "föl akarja törni az emberi világ valóságát".

A református püspök azt kérte: mielőtt karácsony titkát "beépítenénk valami olyan rituáléba, ami kedves, jó", amit "mi szerveztünk és ellenőrzünk", azelőtt "legyen ott, ne csak az arcunkon, hanem az életünkben is a megdöbbenés".

A megdöbbenés, ami a karácsonyi történet minden szereplőjét jellemzi az első pillanatban, Máriát, Józsefet és a pásztorokat is. "Először döbbenj meg, állj meg alázattal és kérdezd meg, hogy mit mond ez nekem" - fogalmazott.

Balog Zoltán rámutatott: a szüntelenül magával foglalkozó ember nem részesül a karácsony igazi megdöbbenésében. Az ilyen ember legfeljebb úgy kerülhet bele a karácsonyi történetbe, mint Heródes.

Azt is mondta: az igazi megdöbbenés nem domesztikálja, nem szelídíti meg a karácsonyi történetet, hanem megvárja, míg megnyílnak azok a lehetőségek, amelyekre az ember magától képtelen. Ez a karácsony ajándéka.

A mondat, "fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától", Isten felülmúlhatatlan közelségét fejezi ki az emberhez. Ez a mondat nem valamilyen tudományos igazságot akar közölni, hanem azt, amit az angyal titokként elárul Józsefnek: Immánuel, vagyis "velünk az Isten!" "Ennyire velünk, ahogyan megmutatta Máriában a legnagyobb közelséget".

Jézus fogantatása pedig azt a reményt ébreszti, hogy lehetséges így élni, Isten állandó jelenlétében. És ha Isten "velünk lakozik", akkor a hit olyan új lehetőségei nyílnak meg, amelyre az ember önerőből nem képes. Például meg tud szólalni ott, ahol nem szabad hallgatni, és mégis mindenki hallgat; el tud engedni ott, ahol mindenki görcsösen ragaszkodik ahhoz, ami az övé; remélni tud ott, ahol mások föladták a reményt; és meg tudja látni az új életet, a feltámadást ott, ahol mások csak a pusztulást és a végső búcsút látják - sorolta.

Ez kétezer év óta a valóság, és újra és újra megtörténhet, megtörténik - zárta igehirdetését Balog Zoltán.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×