eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Women raise their hands to ask for blessing from God.
Nyitókép: Kamonwan Wankaew/Getty Images

A csehek 20 százaléka istenhívő – egy részük fenntartásokkal

A megkérdezettek több mint fele szerint az istenhit inkább megosztja a társadalmat, semmint egyesíti.

Csehországban a lakosság 20 százaléka hisz Istenben, bár egy részük fenntartásokkal – derült ki abból a most nyilvánosságra hozott országos felmérésből, amelyet a STEM/MARK közvélemény-kutató intézet készített a Maranatha keresztény civil szervezet megbízásából.

A megkérdezettek 35 százaléka mondta, hogy hisz valamiféle magasabb erő létezésében, míg 23 százalék sem Isten, sem egy magasabb erő létezésében nem hisz – mutatnak rá a felmérés készítői, akik országszerte mintegy másfél ezer 18 éven felüli személyt kérdeztek meg.

Az emberek több mint fele úgy vélte, az istenhit inkább megosztja, semmint egyesíti a cseh társadalmat.

A hívők 48 százalékát a családi nevelés vezette az istenhithez. A hívők többsége, mintegy kétharmada nő, míg a férfiaknak csak egyharmada nyilatkozott úgy, hogy istenhívő. A vallásosak többsége az idősebb korosztály tagjai közül kerül ki, területileg pedig a morvaországiak és dél-csehországiak között van a legtöbb istenhívő.

A megkérdezettek 57 százaléka azt állította, hogy a tízparancsolat konkrét ismerete nélkül is tudja, mi a helyes, és mi nem. Az emberek 85 százaléka fontosnak minősítette, hogy a társadalomban érvényesüljenek az erkölcsi törvények.

Ami a templomlátogatásokat illeti, rendszeresen, hetente egyszer a megkérdezettek két százaléka jár misére, karácsonykor pedig hét százalék. Az emberek 57 százaléka azt állította, hogy sosem jár templomba. Abban, hogy a világot Isten teremtette, a csehek hét százaléka hisz, míg az evolúciós elmélet híveinek aránya 62 százalék.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×