eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 10. vasárnap Judit
Cseke Péter rendező Donizetti - Wolfgang Amadeus Mozart - G. A. Rossini - Németh Virág: Túl az Óperencián című táncos mesejátékának próbáján a kecskeméti Katona József Színházban 2019. március 25-én. A darabot március 27-én mutatják be.
Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Cseke Péter: most nagyobb az összefogás a színházi szakmán belül

A kecskeméti színház friss Kossuth-díjas igazgatója az InfoRádiónak adott interjújában elárulta, minden héten levelet ír 150 "alkalmazottjának", akikkel együtt szeretné online is megfogni a közönség kezét.

Nagy erőfeszítés, sok munka és a Jóistentől kapott kegyelem; a Jászai-díjas Cseke Péter színész-rendező szerint elsősorban ezeknek köszönheti, hogy idén megkapta a Kossuth-díjat.

A kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója színészcsaládban nevelkedett, édesanyja áldó törődése és édesapja tehetsége meghatározó volt élete első felében.

"Aztán nagyon jó tanáraim voltak és kiváló kollégáim, akiktől tanulhatok mind a mai napig, felnézhetek rájuk. És a családi hátterem: feleségem Sára Bernadett, akitől nagyon sokat tanulok és felnézek rá" - ecsetelte a díjazott művész az InfoRádióban.

A bőrén érzi, hogy a kecskeméti színháznak, az országnak és a világnak is mennyire nehéz helyzet a mostani.

"Nyilvánvalóan meg kell találnunk azokat a helyeket, helyzeteket, módszereket, amelyekkel túl tudjuk élni ezt az időszakot. Fontos a kapcsolat a közönséggel; ugye

a színház egy közösségi szertartás a nézőkkel,

együtt kell működjön minden este a színpad és a nézőtér, ezt vesztettük el. A háttérben közben dolgoztunk, létrehoztunk új produkciót, eljutottunk vele a zárt körű bemutatóig, várjuk a pillanatot, amikor fölengedik a sorompót" - bizakodott Cseke Péter, akinek igazgatóként tartania kell a lelket a csapat tagjaiban.

Színháza közel 150 alkalmazottal dolgozik, őket "animálni" kell mint közösséget, de boldog, hogy így is lehetősége van "elhíresült hétfői leveleivel" ellátni az "alkalmazottakat".

"Mindig megírom az előző hetet, mi történt, hogy történt, megköszönöm a sikereiket, együttműködésüket, különösen fontos volt a mostani levelem, a színházban ugyanis díjaső volt,

nem csak én kaptam elismerést, a háttérben dolgozók is kaptak díjakat, amire még büszkébb is vagyok, mint a sajátomra.

Nagyon fontos, hogy elismerik a munkánkat" - részletezte.

Úgy látja, most nagyobb az összefogás a színházi szakmán belül, a vidéki színházigazgatók társaságában - Oberfrank Pál vezetésével - hetente skype-olnak egymással, mindenki megosztja a nehézségeit, örömeit, mert olyan is van, például "online megfogni a közönség kezét".

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
A világ másik felére utazott az ukrán elnök - Ez volt a látogatás célja

A világ másik felére utazott az ukrán elnök - Ez volt a látogatás célja

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton Argentínába utazott, hogy részt vegyen Javier Milei új argentin elnök beiktatásán. A látogatás célja, hogy biztosítsa a dél-amerikai országok támogatását Ukrajna 21 hónapja tartó, Oroszország elleni háborújában. Az ukrán elnök elmondta, hogy Argentínába utazva találkozott a nyugat-afrikai Zöld-foki-szigetek miniszterelnökével, Ulisses Correia e Silvával is - írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×